14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Τη Μ. Τρίτη ανοίγουν οι εμβολιασμοί των 30-39 ετών – Ποιοι παίρνουν σειρά

Ημερομηνία:

Με τη φράση «τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και το τείχος ανοσίας χτίζεται με γρήγορους ρυθμούς», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη νέα διεύρυνση των κατηγοριών πολιτών που θα εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, από την Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά και μία νέα γραμμή εμβολιασμού για πολίτες άνω των 30 ετών, με ταχύτατη διαδικασία. Στόχος είναι να απλωθεί ακόμη πιο γρήγορα στη χώρα το τείχος της ανοσίας στη χώρα.

Mε τη δυνατότητα που υπάρχει λόγω αποθεμάτων στο εμβόλιο της AstraZeneca, δίνεται η δυνατότητα σε ηλικίες 30-39 ετών να εμβολιαστούν και η πλατφόρμα ανοίγει από την Μ. Τρίτη, ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου για την πορεία της Covid-19 και του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα.

Αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα που αποφάσισε η επιτροπή των ειδικών για την άρση κάποιων περιορισμών, όπως μεταξύ άλλων, υποχρεωτικό τεστ για τους ανθρώπους της εκκλησίας, ένα άτομο ανά 24 τμ. Επίσης αναφέρθηκε στους περιορισμούς κυκλοφορίας, αλλά και το πώς θα εορταστεί το Πάσχα, με εννέα άτομα σε κλειστό χώρο και 12 σε ανοιχτό χώρο. Αναφέρθηκε επίσης στην σημασία του εμβολιασμού, λέγοντας ότι οι μεγάλες ηλικίες που έχουν εμβολιαστεί δεν νοσούν βαριά και έκανε έκκληση σε όλους να εμβολιασμούς και ειδικά στις ευπαθείς ομάδες.

Ο υπουργός Υγείας απαντώντας και σε σχετική ερώτηση γιατί σταματούν οι εμβολιασμοί τις ημέρες του Πάσχα, είπε ότι οι εμβολιασμοί θα γίνουν κανονικά την αργία της Πρωτομαγιάς και ότι οι τρεις ημέρες που θα σταματήσουν δεν θα επηρεάσουν συνολικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα, τονίζοντας πως οι άνθρωποι που εργάζονται στα εμβολιαστικά κέντρα δεν έχουν σταματήσει καθόλου εδώ και αρκετούς μήνες να υποστηρίζουν την επιχείρηση «Ελευθερία».

Στο πλαίσιο αυτό, νωρίτερα, ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την αναγκαιότητα των εμβολιασμών, λέγοντας ότι «παρά την άψογη οργάνωσή τους, δεν είμαστε ακόμα στα ποσοστά που θα θέλαμε, ιδίως μεταξύ των πλέον ευπαθών. Κι όμως, η ασφάλεια και η αποτελεσματική δράση των εμβολίων αποδεικνύονται κάθε μέρα. Είναι τραγικό άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους, ενώ με το εμβόλιο θα είχαν σωθεί.

Θα σας καλέσω, λοιπόν, για μία φορά ακόμη, θα σας παρακαλέσω, να θωρακίσετε την υγεία σας με αυτό το μεγάλο δώρο της επιστήμης. Ο κίνδυνος δεν καραδοκεί στο εμβόλιο. Αλλά στην αρρώστια και στον πόνο. Και οι αριθμοί δείχνουν πως είναι πιο πιθανό ένα ατύχημα στο δρόμο, παρά κάποιο πρόβλημα από τον εμβολιασμό».

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, επανέλαβε ότι οι πολίτες άνω των 30 ετών θα εμβολιάζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca, που υπάρχουν διαθέσιμες δόσεις και αν θέλει θα μπορεί να εμβολιαστεί νωρίτερα. Η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει 27 Απριλίου.

Τόνισε για άλλη μια φορά ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και οι κίνδυνοι εξαιρετικά χαμηλοί, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι με το εμβόλιο της AstraZeneca έχουν εμβολιαστεί στη χώρα μας 440.000 πολίτες. Είπε ακόμη ότι το Μάιο οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 4 του μήνα.

Θα ακολουθήσουν οι ηλικιακές ομάδες 40 – 44 ετών και 45 – 49 ετών.

Με βάση τον προγραμματισμό της Επιτροπής Εμβολιασμών, άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί και οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 55-59 και όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους ήδη έχουν κλειστεί 138.000 ραντεβού. Το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι ηλικίες 50-54. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 2.645.000 εμβολιασμοί. Σήμερα αναμένεται να ξεπεραστούν οι 50.000 εμβολιασμοί.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφερόμενος στα ποσοστά εμβολιασμού είπε ότι οι 85 ετών και άνω, έχουν εμβολιαστεί κατά 61% και αν συνυπολογιστούν και όσοι έχουν κλείσει ραντεβού το ποσοστό φτάνει στο 65,7%. Οι 80-84 ετών, έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 61% και με τα ραντεβού το ποσοστό ανεβαίνει στο 66%. Οι 75-79 ετών, έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 68% και με τα ραντεβού το ποσοστό φτάνει στο 77%. Οι 70-74 ετών, έχουν εμβολιαστεί κατά 50% και με τα ραντεβού το ποσοστό ανεβαίνει στο 57%. Οι 65-69 ετών, έχουν εμβολιαστεί κατά 27% και με τα ραντεβού το ποσοστό ανεβαίνει στο 68,5%.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...