15.8 C
Chania
Tuesday, May 7, 2024

Τιμήθηκε ο Σπύρος Μπλαζάκης στην εκδήλωση του ΚΚΕ στον Αποκόρωνα

Ημερομηνία:

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος και των 70 χρόνων από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών πραγματοποιήθηκε επιτυχημένη εκδήλωση από τις ΚΟΒ Αποκόρωνα του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση αφορούσε το χτύπημα που δόθηκε από ομάδα του τοπικού ΕΛΑΣ με επικεφαλής το θρυλικό αντάρτη Σπύρο Μπλαζάκη στη θέση Κερά Αποκορώνου ενάντια στους Γερμανούς και Ιταλούς φασίστες κατακτητές τον Οκτώβρη του 1944.

Η εκδήλωση περιλάμβανε ομιλία από τον Καβρουλάκη Βαγγέλη εκ μέρους του παραρτήματος Χανίων της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, ο οποίος παρουσίασε το χρονικό της μάχης και ανέφερε χαρακτηριστικές πλευρές της ζωής του Σπύρου Μπλαζάκη, ο οποίος μαζί με τον επίσης θρυλικό αντάρτη Γιώργο Τζομπανάκη ήταν οι τελευταίοι αντάρτες που κατέβηκαν από το βουνό μετά την πτώση της Δικτατορίας. Οι δύο αντάρτες παρέμειναν πιστοί στις αρχές και τα ιδανικά του Κόμματος μέχρι το θάνατο τους. Επίσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο ανιψιός του Σπύρου Μπλαζάκη, Σπύρος Μπλαζάκης, ο οποίος αναφέρθηκε σε πτυχές από τη δύσκολη και ταραγμένη ζωή των δύο ανταρτών.

Η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε εκ μέρους του ΚΚΕ από το Νικήτα Μελισσάκη, μέλος του γραφείου της Τομεακής Επιτροπής Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ, ο οποίος χαρακτηριστικά ανέφερε: «Οι Σπύρος Μπλαζάκης και ο Γιώργης Τζομπανάκης ήταν αντάρτες, κομμουνιστές, στελέχη του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ οι οποίοι έδρασαν στην περιοχή του Αποκόρωνα και των Λευκών Ορέων και παρέμειναν στην παρανομία για περίπου 35 χρόνια, έως το Φεβρουάριο του 1975. Και οι δυο τους πολέμησαν στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, ενώ ήταν ενεργά μέλη της Εθνικής Αντίστασης. Κυνηγήθηκαν πρώτα από τους Γερμανούς και μετά από τα κυβερνητικά στρατεύματα. Συχνά τρέφονταν με ρίζες και θεραπεύονταν με βότανα, ενώ τρεις φορές αρνήθηκαν την αμνηστία που τους προσφέρθηκε, για λόγους πολιτικών αρχών.» Συνεχίζοντας είπε: «Ίδια είναι η μήτρα του Α’ και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, των πολέμων που έγιναν στις δεκαετίες που μεσολάβησαν μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως οι πόλεμοι ενάντια στην Κούβα, στην Κορέα, στο Βιετνάμ, στη Μέση Ανατολή, αλλά και οι πόλεμοι που ξέσπασαν και ξεσπούν μετά το 1991: ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη κλπ. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν γέννημα της οικονομικής κρίσης του ανεπτυγμένου καπιταλισμού κατά το μεσοπόλεμο. Τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τον γέννησε ο ανταγωνισμός των μονοπωλίων και των κρατών τους για το μοίρασμα των αγορών.»

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλάκας στο σημείο που δόθηκε η μάχη. Στο χώρο επίσης υπήρχε φωτογραφικό υλικό από τη ζωή του αντάρτη Σπύρου Μπλαζάκη.

Η Τομεακή Επιτροπή Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ το επόμενο διάστημα θα διοργανώσει εκδήλωση που θα αφορά συνολικά στη ζωή και τη δράση του Γιώργου Τζομπανάκη και του Σπύρου Μπλαζάκη.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Χαμάς αποδέχθηκε την πρόταση εκεχειρίας – Τι απαντά το Ισραήλ

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς επιβεβαίωσαν πως αποδέχθηκαν...

Σε Κρήτη και Αθήνα τα περισσότερα αδήλωτα όπλα – Ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο

Με εκατομμύρια όπλα, αρκετά εκ των οποίων είναι αδήλωτα, έχει...