Μια τιμή που καθυστέρησε πολλά χρόνια για έναν ήρωα. Που δυστυχώς έφυγε νωρίς και δεν προλάβαμε να τον τιμήσουμε εν ζωή. Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος μετά από την ρίψη στεφάνου στα Ίμια πήγε στην Κρήτη για να τιμήσει τον Μανώλη Μπικάκη. Τον Έλληνα καταδρομέα που στην Κύπρο εξολοόθρευσε μόνος του σημαντικό αριθμό τουρκικών αρμάτων μάχης.
Στην ομιλία του ο Πάνος Καμμένος είπε:
Είμαστε εδώ με την παρουσία και την ευλογία της Εκκλησίας και των Αιδεσιμοτάτων, παρουσία του Αρχηγού του Πολεμικού μας Ναυτικού, του Αρχηγού της Πολεμικής μας Αεροπορίας, του Ταξιάρχου του Στρατού Ξηράς, του Βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, για να αποδώσουμε τιμή. Tιμή, σε έναν ήρωα, που θα έπρεπε να έχει αποδοθεί εδώ και πολλά χρόνια.
Η Πολιτεία και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν μπορούσαν να αφήσουν ανοιχτό αυτό το λογαριασμό. Έτσι, σήμερα, λίγη ώρα μετά την κατάθεση στεφάνου στα Ίμια, στον τόπο που έπεσαν σαν σήμερα το 1996 οι τρεις ήρωες, ήρθαμε εδώ, με δύσκολες συνθήκες για να προσγειωθούμε, παρουσία όλης της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και να αποδώσουμε την τιμή στο παλικάρι σας.
Είναι μεγάλη η συγκίνηση που βρισκόμαστε μαζί σας, γιατί αυτή η τελετή, παρότι σεμνή, είναι εκδήλωση μνήμης και τιμής σε έναν γενναίο καταδρομέα, στον Μανώλη Μπικάκη. Η Πολιτεία του χρωστά και χρωστά σε πολλούς άλλους αφανείς ήρωες, που συνήθως τους ξεχνά.
Η ιστορία του Μανώλη, στον πόλεμο ενάντια στην εισβολή των Τούρκων στη Κύπρο το 1974, υπηρετώντας στην Α΄ Μοίρα της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛ.ΔΥ.Κ.), αφορά μία ανεπανάληπτη και ανορθόδοξη αναμέτρηση ανάμεσα στον άνθρωπο που τιμά αξίες, ιδανικά και παραδόσεις και στις φονικές μηχανές του εισβολέα. Τα άρματα και τα πληρώματά τους που μέρες πριν έκαιγαν άμαχους, γυναίκες, ιερείς και παιδιά, κάηκαν σε λίγα λεπτά από τον μοναχικό Κρητικό εκδικητή. Ένα μακάβριο παιγνίδι θανάτου, που από Θεία θέληση έπρεπε να το κερδίσει ο Άνθρωπος, ο Έλληνας, ο Κρητικός, ο συγχωριανός σας, ο υπερασπιστής των εδαφών του και των εστιών του.
Αυτό το αγωνιστικό πνεύμα, που κατηύθυνε τον Μανώλη να σηκώσει το δικό του ανάστημα στην Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αναδεικνύει την αδάμαστη ψυχή του Έλληνα στρατιώτη και δείχνει σε κάθε Έλληνα το δρόμο του χρέους και της τιμής.
Τέτοιες ατομικές πράξεις ηρωισμού και αυταπάρνησης, τέτοιες στιγμές στην ιστορία των απλών πολιτών, πέρα από το ότι συμβάλλουν στο εθνικό κεφάλαιο τιμής, πέρα από το ότι χαρακτηρίζουν το Γένος διεθνώς και αναγκάζονται φίλοι και εχθροί να δίδουν εύσημα, επίθετα αναγνώρισης, αποδοχής, θαυμασμού για όλους τους Έλληνες, σε όλες τις φάσεις της ιστορίας, τέτοιες πράξεις, αποκτούν και μια ιδιαίτερη σημασία, διότι ενεργοποιούν τα εθνικά μας αντανακλαστικά, θυμίζουν και σηματοδοτούν το τι μπορεί να πετύχουν οι λίγοι και οι αδύναμοι, όταν οι περιστάσεις το απαιτούν και το ιστορικό εθνικό καθήκον το επιτάσσει.
Λαμβάνοντας αφορμή από τον Μανώλη, που «έφυγε» με την πίκρα της αγνωμοσύνης από μέρους της Πολιτείας, θα πω ότι αποτελεί χρέος και υποχρέωση, για κάθε Έλληνα, να επισκεφθεί και να αποτίνει φόρο τιμής στον «Τύμβο της Μακεδονίτισσας», στην Κύπρο και να προσκυνήσει τα θαμμένα παλικάρια της Ελλάδας και της Κύπρου, που τόσο γενναιόδωρα και με αυταπάρνηση έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της Μεγαλονήσου.
Ο αγώνας του Μανώλη και η θυσία αυτών που έπεσαν στο βωμό της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας του κυπριακού λαού υπογραμμίζει την κοινή πορεία του ελληνισμού, αποτελεί υπόδειγμα της ενότητας και της συστράτευσης. Τονίζει για άλλη μια φορά τη σημασία της κοινής προσπάθειας.
Δεν ξεχνούμε την άνευ προηγουμένου τραγωδία με την απώλεια χιλιάδων ανθρωπίνων υπάρξεων, την εκρίζωση από τις πατρογονικές εστίες χιλιάδων Ελληνοκυπρίων, τη συνεχιζόμενη κατοχή του Κυπριακού εδάφους.
Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι πρόκειται για πρόβλημα εισβολής και κατοχής, η επίλυση του οποίου δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την άρση των συνεπειών της εισβολής και τον τερματισμό της κατοχής.
Μεταφέρω μήνυμα αλληλεγγύης και δηλώνω απερίφραστα τη στήριξή μας στον κυπριακό Ελληνισμό και στην εθνική του αγωνία για μία ενωμένη Μεγαλόνησο. Είναι αμετακίνητη η θέση μας για διαρκή συνεργασία και πλήρη συντονισμό των δύο Κυβερνήσεών μας σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα άμυνας και ασφάλειας.
Κύριε Δήμαρχε,
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με εσάς, θα στήσει εδώ τον ανδριάντα του Μανώλη Μπικάκη.
Κύριοι Αρχηγοί, κυρίες και κύριοι,
Εδώ, σε ένα μικρό χωριό της Κρήτης, που η αντρειοσύνη έχει γεννηθεί, αποδίδουμε τιμή σε έναν καταδρομέα ο οποίος υπερασπίστηκε την εθνική κυριαρχία της χώρας και την εθνική ακεραιότητα του Ελληνισμού. Υπερασπίστηκε πατρίδα και θρησκεία.
Εδώ καταθέτουμε το στεφάνι. Εδώ οι ήρωες δίνουν το παράδειγμα για το πώς πρέπει εμείς, τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, να πολεμήσουμε για την ανεξαρτησία της πατρίδας, απέναντι σε κάποιους άλλους που την παραδίδουν αμαχητί.
Σας ευχαριστούμε πολύ που μας δώσατε την τιμή να είμαστε εδώ κοντά σας για να τιμήσουμε τον Μανώλη Μπικάκη».
Στην συνέχεια ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο (Ι) Ευάγγελο Τουρνά μετέβη την 133 Σμηναρχία Μάχης όπου τους υποδέχθηκε ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης και ο Διοικητής της 133 ΣΜ, Σμήναρχος (Ι) Κωνσταντίνος Άγγος.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε τους Ιπτάμενους και Τεχνικούς των αεροσκαφών επιφυλακής (Readiness).
Τον ΥΕΘΑ συνόδευσαν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο βουλευτής Ηρακλείου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Δαμαβολίτης και ο διευθυντής του Στρατιωτικού Γραφείου του ΥΕΘΑ, Επίτιμος
Αρχηγός ΑΤΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Θεολόγος Συμεωνίδης.