Categories: ΘΕΣΕΙΣ

ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ: Κωνσταντίνος Φουρναράκης, φιλόλογος – συγγραφέας – προϊστάμενος Ιστορικού Αρχείου Κρήτης

Γράφει ο Ιγνάτιος Χατζηνικολάου
Θεολόγος, τ. Λυκειάρχης

Από τα μαθητικά του χρόνια στο Γυμνάσιο – Λύκειο Καστελίου Κισάμου, όπου υπήρξε και μαθητής μας, παρακολουθώ την εύκαρπη και πολύκαρπη πορεία του αγαπητού μας κ. Κωνσταντίνου Φουρναράκη, αρίστου φιλολόγου, συγγραφέως και Προϊσταμένου του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, με έδρα τα Χανιά.

Aπό καιρού είχα κατά νουν, και κατά επιθυμίαν, και χρέος μου, αν θέλετε, γι’ αυτό το φωτεινό και πλατύ μυαλό με την ανεκτίμητη πνευματική προσφορά. Τώρα χαίρομαι που, με την ευκαιρία της επάξιας ανακηρύξεώς του ως Διδάκτορα της Νεοελληνικής φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο της όμορφης Γρανάδας της Ισπανίας, που είχα την χαρά να επισκεφθώ, να αναφερθώ στο τετιμημένο πρόσωπό του εκφράζοντας και τα εγκάρδια συγχαρητήριά μου για την μεγίστη αυτήν αναγνώριση και υψίστη τιμή.

Αθόρυβα και γόνιμα κατέχει την σημαντική θέση του προϊσταμένου του Ιστορικού Αρχείου , κι ας ήθελαν μερικοί ανεγκέφαλοι να τον «μεταθέσουν», χωρίς να το πετύχουν, κάτι που είχε προκαλέσει μεγάλο ξεσηκωμό.

Εργάζεται με όρεξη, με πλούσια γνώση και νοικοκυροσύνη, ε όνειρα και προγράμματα και με την συγκινητική του αγωνία και προσπάθεια την αναγκαία μεταστέγαση του πολύτιμου αυτού Αρχείου. Όλοι μας είμαστε στο πλευρό του ευγνώμονα και ολόψυχα. Τέτοιες φωτοειδείς λαμπάδες, ακοίμητα καντήλια, πρέπει να είναι επί την λυχνίαν και όχι υπό το μόδιον (Ματθ. 5,15).

Και πάλι από καρδίας συγχαίρομε εγκαυχώμενος το καύχημα όχι μόνο του Καστελίου , αλλά και των Χανίων και της Κρήτης μας, τον σεμνόν και φλογερόν, την δροσοπηγή αυτή πηγή του πνεύματος και της ανθρωπιάς κ. Κ Φουρναράκη.

Εγκάρδιες, επίσης, οι ευχές μας για την απρόσκοπτη και εύκαρπη πορεία του πολύτιμου έργου του και να τον καμαρώσουμε και εις ανώτερα. Πρόκειται για ένα πρόσωπο σημείον αναφοράς και πρότυπον μιμήσεως.

Συλλογές Άρθρων

Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

Recent Posts

Ο Ερντογάν διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ – Κατηγορεί τις ΗΠΑ για υποκρισία

Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εξαγωγές και εισαγωγές από και προς το Ισραήλ από σήμερα Μ. Πέμπτη…

8 hours ago

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Οι πρώτοι μήνες νοσηλείας, τα “γιατί” που τη βασάνιζαν και το κύμα αγάπης

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην εκπομπή της ΕΡΤ “Στούντιο 4” η Ιωάννα Παλιοσπύρου. Έχοντας κάνει…

8 hours ago

Δικηγόρος οικογένειας Φύσσα: Με εφαρμογή του νόμου Παρασκευοπούλου αποφυλακίστηκε ο Μιχαλολιάκος

«Οι τυπικές προϋποθέσεις ανάλογα με το ποιος νόμος εφαρμόζεται σε σχέση με το διαχρονικό δίκαιο,…

8 hours ago

Ρέθυμνο: Κατασχέθηκαν πάνω 52.800 κροτίδες – Συνελήφθη ο κάτοχος τους

Συνελήφθη σήμερα (02.05.2024) το μεσημέρι, σε περιοχή του Δήμου Μυλοποτάμου, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας…

10 hours ago

Αποτροπιασμός: Τρεις οι ανήλικοι της σεξουαλικής κακοποίησης από τον νονό και δάσκαλο μουσικής στο Ηράκλειο!

Προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας Ηρακλείου, ζήτησε και έλαβε ο 51χρονος Ηρακλειώτης…

11 hours ago

Νεκρός 25χρονος σε τροχαίο στα Χανιά – Η Κρήτη μετράει τρεις νεκρούς σε μια εβδομάδα

Την ώρα που η Κρήτη θρηνεί για την 26χρονη μητέρα που έχασε τη ζωή της…

11 hours ago

This website uses cookies.