Έντονη ανησυχία προκάλεσε ισχυρός θόρυβος που ακούστηκε σε πολλές περιοχές των Χανίων.
Χαρακτηριστικό της έντασης της έκρηξης ήταν ότι σείστηκαν τα παράθυρα των κτιρίων ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που βγήκαν από τα σπίτια τους για να διαπιστώσουν τι συνέβη.
Η έκρηξη φαίνεται ότι συνέβη νοτιοδυτικά των Χανίων δίχως πάντως να υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες.
Κι αυτό γιατί, για άλλη μια φορά, ο νομός αφήνεται στο σκοτάδι αφού ουδεμία ενημέρωση υπάρχει από τις αρχές του νομού στρατιωτικές και πολιτικές.
Πύραυλος από το Ιράν ή συμμαχική δύναμη;
Η συγκεκριμένη έκρηξη προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία λαμβάνοντας υπόψη την προειδοποίηση της πρεσβείας του Ιράν.
Σε κείμενο που είχε δώσει στη δημοσιότητα πριν λίγες ημέρες και σε απάντηση σε δημοσίευμα στο οποίο αναφερόταν στο σημαντικό ρόλο που θα κληθεί να παίξει η Βάση της Σούδας σε ενδεχόμενη πολεμική σύγκρουση ΗΠΑ – Ιράν ανέφερε ότι:
“… σε περίπτωση επιβολής πολέμου κατά της χώρας από την Αμερική, η διάθεση βάσεων από οποιαδήποτε χώρα στον αμερικανικό εισβολέα θα θεωρηθεί εχθρική ενέργεια και το Ιράν διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει με σαφή και αποφασιστικό τρόπο.”
Το σενάριο αυτό θεωρούμε ότι είναι μακρινό για πολλούς λόγους με πρώτο και κύριο ότι δεν βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση.
Βεβαίως, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που τα Χανιά τρομοκρατούνται από εκρήξεις που μένουν δίχως εξήγηση.
Σχεδόν κάθε χρόνο υπάρχει κάποιο περιστατικό που συνδέεται με την έντονη στρατιωτική δραστηριότητα που υπάρχει στο νομό Χανίων.
Sonic boom
Έτσι, στο παρελθόν οι εκρήξεις οφείλονταν σε αυτό που ονομάζεται sonic boom, δηλαδή, στο σπάσιμο του φράγματος του ήχου από υπερηχητικά αεροπλάνα.
Το φαινόμενο του ανεξήγητου «μπουμ» όπως έχει καταγραφεί σχετίζεται με απόρρητες στρατιωτικές δραστηριότητες οι οποίες επειδή είναι απόρρητες, δεν καταγράφονται και δεν αναφέρονται κι οπότε δεν υπάρχει και καμία απολύτως ενημέρωση. Η πλειοψηφία αυτών των φαινομένων έχει καταγραφεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, συνήθως κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι πρόκειται για σπάσιμο του φράγματος του ήχου από υπερηχητικά αεροπλάνα. Το φαινόμενο δηλαδή που έχει περιγραφεί ως “sonic boom”, δηλαδή, υπερηχητικό «μπουμ».
Σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ – όπως στο Ουισκόνσιν – το φαινόμενο ήταν τόσο συχνό ανά περιόδους που πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις περιοχές που ζούσαν. Όμως, ως πρακτική, χρησιμοποιείται και σε πολεμικές επιχειρήσεις. Όπως στην Παλαιστίνη…
H περίπτωση κάποιου πυραύλου…
Πάντως, δεν πρέπει να αποκλείεται και το σενάριο να έσκασε κάποιος πύραυλος πάνω από την πόλη των Χανίων, όπως είχε συμβεί τον Οκτώβρη του 2016 πάνω από το Ρέθυμνο.
Τότε, αποκαλύφθηκε ότι πύραυλος έφυγε από την πορεία του κατά τη διάρκεια διεθνής άσκησης και ανατινάχθηκε πάνω από την πόλη του Ρεθύμνου.
Ούτε σε αυτή την περίπτωση υπήρξε επίσημη ενημέρωση από τις αρχές που άφησαν τους πολίτες στο σκοτάδι.
Να σημειώσουμε ότι σήμερα υπήρξε άσκηση προγραμματισμένη με βολές στο Μάλεμε αν και η απάντηση που δίνουν τόσο από το Μάλεμε όσο και από το Πεδίο Βολής Κρήτης είναι ότι η έκρηξη δεν οφείλεται σε αυτούς.
Στα Χανιά βεβαίως έχουμε και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Αμερικάνων…
“Mystery boom”: H πιθανότητα εισόδου κάποιου μετεωρίτη
Σύμφωνα με το BBC παρόμοιας μορφής φαινόμενα καταγράφονται σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη και ένα πιθανό σενάριο είναι να πρόκειται για μετεωρίτη που εισέρχεται στη γη.
Πολλοί θεωρούν ότι εφόσον έπεφτε μετεωρίτης θα έβλεπαν την ουρά του όμως όπως εξηγούν επιστήμονες η πτώση συμβαίνει αρκετό χρόνο πριν και το “μπουμ” της εισόδου του μετεωρίτη ακολουθεί αρκετά μετά.
Οπότε, είναι λογικό όταν ακούνε την έκρηξη να μη βλέπουν κάποια ουρά μετεωρίτη που πέφτει.