22.8 C
Chania
Tuesday, October 8, 2024

Τι ακριβώς είπε ο Τραμπ για τους λόγους που αποφάσισε τη διακοπή της χρηματοδότησης στον ΠΟΥ | Βίντεο

Ημερομηνία:

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Τρίτη 14 Απριλίου 2020 την αναστολή της αμερικανικής συνεισφοράς στον ΠΟΥ, που τον κατηγορεί ότι διέπραξε πολλά «λάθη» σε σχέση με τον κορονοϊό.

«Σήμερα διατάζω την αναστολή της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ διεξάγεται μελέτη για να εξεταστεί ο ρόλος του στην κακοδιαχείριση και την απόκρυψη της εξάπλωσης του κορονοϊού», δήλωσε ο Τραμπ από τους κήπους του Λευκού Οίκου, επικαλούμενος μια «πολύ εμπεριστατωμένη» μελέτη που μπορεί να διαρκέσει από 60 έως 90 ημέρες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από τις επικρίσεις του ΠΟΥ κατά της απόφασής του, στα τέλη Ιανουαρίου, να απαγορεύσει την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες ταξιδιωτών από την Κίνα.

Είπε πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος των ΗΠΑ:

Σήμερα έδωσα εντολές ώστε να διακοπεί η χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ενώ διεξάγεται έρευνα για την αξιολόγηση του ρόλου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην αποτυχία διαχείρισης και στην απόκρυψη της επέκτασης του κορωνοϊού.

Όλοι ξέρουν τι συμβαίνει εκεί. Οι Αμερικάνοι φορολογούμενοι προσφέρουν 400 με 500 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ενώ η Κίνα προσφέρει μόλις 40 εκατομμύρια δολλάρια κάθε χρόνο.

Μιας και είμαστε ο κύριος σπόνσορας της οργάνωσης, οι ΗΠΑ έχουν καθήκον να επιμείνουν στην πλήρη λογοδοσία. Μία από τις πιο επικίνδυνες και κοστοβόρες αποφάσεις από τον ΠΟΥ ήταν η καταστροφική απόφαση να εναντιωθούν στους περιορισμούς στα ταξίδια από την Κίνα και από άλλες χώρες.

Ήταν ενάντια σε αυτό που κάναμε. Ευτυχώς, δεν πείστηκα και απαγόρευσα τα ταξίδια από την Κίνα σώζωντας άγνωστο αριθμό ζωών. Πολλές χιλιάδες θα είχαν πεθάνει αν και άλλα έθνη δεν είχαν απαγορεύσει τα ταξίδια από την Κίνα. Αμέτρητες ζωές θα μπορούσαν να είχαν σωθεί.

Αντ’ αυτού, κοιτάξτε τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο, κοιτάξτε τι συμβαίνει σε περιοχές της Ευρώπης και σε άλλα έθνη που ακολούθησαν τις οδηγές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και άφησαν τα σύνορά τους ανοικτά με την Κίνα επιταχύνοντας την επέκταση της επιδημίας σε όλο τον κόσμο.

Πολλές χώρες είπαν ότι θα ακούσουμε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τώρα έχουν προβλήματα που δε μπορούν να πιστέψουν.

Ουδείς μπορεί να πιστέψει την απόφαση άλλων χωρών να επιτρέψουν τα ταξίδια. Αυτό ήταν μία από τις μεγαλύτερες τραγωδία και χαμένες ευκαιρίες από τις πρώτες ημέρες. Έβαλαν την πολιτική ορθότητα πάνω από τα μέτρα που ήταν αναγκαίο για να σωθούν ζωές.

Οι απαγορεύσεις στα ταξίδια λειτούργησαν για την ίδιο λόγο που η καραντίνα λειτουργεί. Οι πανδημίες εξαρτώνται από τη μεταφορά του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο έλεγχος των συνόρων είναι ζωτικός για τον έλεγχο του ιού.

Από την ίδρυσή του το 1948 ο λαός της Αμερικής στήριξε γενναιόδωρα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να προσφέρει στοιχεία για την υγεία για τον κόσμο και πιο σημαντικά για να βοηθά στην πρόληψη παγκόσμιων κρίσεων υγείας. Με την έκρηξη της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν πλέον έντονες αμφιβολίες αν η γενναιοδωρία της Αμερικής χρησιμοποιείται σωστά.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απέτυχε να αποκτήσει και να μοιραστει πληροφορίες όταν έπρεπε.

Ο κόσμος στηρίζεται στον ΠΟΥ για να εργαστεί με τις χώρες ώστε να διασφαλίσει ότι ακριβείς πληροφορίες για τους διεθνείς κινδύνους για την υγεία θα μοιραστούν όπως πρέπει.

Ο ΠΟΥ απέτυχε στο βασικό καθήκον του και πρέπει να λογοδοτήσει.

Μετά από τόσες δεκαετίες ο ΠΟΥ απέτυχε να ερευνήσει αναφορές από πηγές στο Γουζάν που αμφισβητήσουν τις αναφορές της Κινέζικης κυβέρνησης. Υπήρχαν βάσιμες πληροφορίες για τη μεταφορά του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο ήδη από τον Δεκέμβρη του 2019 που θα έπρεπε να είχαν κινητοποιήσει τον ΠΟΥ να ερευνήσει και να ερευνήσει άμεσα. Όμως μέχρι τα μέσα του Γενάρη  απέτυχε να ερευνήσει και δημοσίως ασπαζόταν την ιδέα ότι δεν υπήρχε μεταφορά του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο παρά τις αναφορές και τα ξεκάθαρα στοιχεία για το αντίθετο.

Αυτές οι καθυστερήσεις του ΠΟΥ για να ανακοινώσει τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία κόστισαν πολύτιμο χρόνο. Ακόμα παραπάνω χρόνος χάθηκε στη δημιουργία ομάδα ειδικών για να εξετάσει την έκρηξη της επιδημίας.

Η ανικανότητα του ΠΟΥ να συλλέξει δείγματα του ιού μέχρι σήμερα έχει αφαιρέσει από την επιστημονική κοινότητα πολύτιμα δεδομένα.

Δείτε όλο το βίντεο:
"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Άρθρο Πάνου Χαρίτου: Από τη Γάζα στο Ιράν – 365 μέρες πολέμου

Μια ψύχραιμη αποτίμηση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή όπως...

Πέτρος Παππάς: Ζήτησε την τιμωρία φαντάρου που μίλησε σε αντιπολεμική διαδήλωση

Την τιμωρία του στρατιώτη που μίλησε στην αντιπολεμική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Αθήνα, ζήτησε ο  βουλευτής του...