17.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Αν επιτρέπει η δημοσιονομική ικανότητα του κράτους: Τι απάντησε ο Β. Αποστόλου για τις καταστροφές στην ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης | Βίντεο

Ημερομηνία:

Τη βούληση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να εξετάσει άμεσα τις σοβαρές καταστροφές που προκλήθηκαν τη φετινή άνοιξη στην ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, εξέφρασε ο αρμόδιος Υπουργός κ. Αποστόλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Χανίων, κα Βαγιωνάκη για το θέμα αυτό, που συζητήθηκε την Παρασκευή 15 Ιούλη στην ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Αποστόλου σημείωσε πως ο ΕΛΓΑ Κρήτης θα παρακολουθεί στενά τις συνέπειες στο εισόδημα των καλλιεργητών (αφού ολοκληρωθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις), ενώ θα ετοιμαστεί και ο σχετικός φάκελος που θα καταγράφει όλα τα προβλήματα.

«Θα ετοιμάσουμε τους σχετικούς φακέλους κι εφόσον τεκμηριώσουμε και τη δυνατότητα των κρατικών ενισχύσεων, θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες διαδικασίες. Είναι σημαντικό, ιδιαίτερα για την Κρήτη που έχει πρόβλημα με το ζήτημα της ακαρπίας των ελιών» σχολίασε σχετικά ο κ. Αποστόλου, ενώ στην πρωτολογία του περιέγραψε τις προϋποθέσεις για να δοθούν αποζημιώσεις: «οι αποζημιώσεις από κακή καρπόδεση μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις: α. Η ζημιά να ξεπερνά το 30% του μ.ο. της παραγωγής της περιφερειακής ενότητας των τελευταίων 3 χρόνων, β. Να τεκμηριώνεται από την αρμόδια επιτροπή ότι οι μειώσεις όντως είναι αποτέλεσμα δυσμενών καιρικών συνθηκών και με βάση τα επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία, γ. η δημοσιονομική ικανότητα του κράτους να επιτρέπει την κάλυψη των ζημιών».

Δεν τεκμηριώθηκε το μέγεθος της καταστροφής του 2013

Η κα Βαγιωνάκη στην ερώτηση της αναφέρθηκε και στις καταστροφές της ελαιοπαραγωγής της Κρήτης το 2013 και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί χρήματα στους πληγέντες παραγωγούς. Από τη μεριά του ο κ. Αποστόλου σχολίασε πως «παρότι προϋπολογίστηκε μια δαπάνη 65 εκατομμυρίων για αποζημίωσες, ωστόσο στη συνέχεια, επειδή το σύνολο των ζημιών δεν ξεπερνούσαν το 30% του μέσου όρου της παραγωγής της περιοχής, δεν έγινε δεκτό και δεν κατέστη εφικτό να δοθούν αποζημιώσεις».

Προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες ζήτησε η κα Βαγιωνάκη

Το τρίτο σημείο στο οποίο στάθηκε η κα Βαγιωνάκη στην ερώτηση της αφορούσε την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ όσον αφορά στην κάλυψη ζημιών στα καρποφόρα δέντρα πριν το δέσιμο των καρπών (ανθοφορία), καθώς τώρα καλύπτει μόνο τις περιπτώσεις παγετού και όχι τις ζημιές λόγω υψηλών θερμοκρασιών.

Πάντως, σε δεύτερη απάντησή του Υπουργού και καθώς η κ. Βαγιωνάκη επέμεινε και μίλησε για άδικη συμπεριφορά προς την Κρήτη αφού καλύπτεται η ανθόπτωση από παγετό αλλά όχι από καύσωνα,  ο κ. Αποστόλου τόνισε:

“Ξέρετε, αυτή η διαδικασία των κρατικών ενισχύσεων μας δημιουργεί ένα πρόβλημα λόγω δημοσιονομικών επιπτώσεων. Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει μία συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου φαίνεται να δημιουργείται η εικόνα μεταφοράς από ενισχύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ενισχύσεις κρατικές. Είναι ένα ζήτημα πάρα πολύ δύσκολο.

Εμείς επιμένουμε, και έχουμε συστήσει και επιτροπή από ειδικούς, να δούμε πως η ακαρπία είναι ένα φαινόμενο που επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα κι ότι η κλιματική αλλαγή επιφέρει ζημιές στην αγροτική παραγωγή και κυρίως σε δενδρώδεις καλλιέργειες. Αυτή βεβαίως η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί. Αν γίνει όμως αποδεκτό τότε ανοίγει το κομμάτι των έκτακτων ενισχύσεων πράγμα που θα επιδιώξουμε με κάθε τρόπο.

Θα ετοιμάσουμε και σε αυτό το ζήτημα τους σχετικούς φακέλους και εφόσον τεκμηριώσουμε τη δυνατότητα κρατικών ενισχύσεων εφόσον ξεπερνάει τις προϋποθέσεις του 30%, είμαστε ήδη σε μια διαδικασία τέτοια, ιδιαίτερα για μία Κρήτη που είναι γνωστό ότι έχει πρόβλημα με την ακαρπία των ελιών”

 

Το βίντεο της επίκαιρης ερώτησης εδώ:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=APATcNkfEpU”]

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ερντογάν διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ – Κατηγορεί τις ΗΠΑ για υποκρισία

Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εξαγωγές και εισαγωγές από και προς...

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Οι πρώτοι μήνες νοσηλείας, τα “γιατί” που τη βασάνιζαν και το κύμα αγάπης

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην εκπομπή της ΕΡΤ...

Ρέθυμνο: Κατασχέθηκαν πάνω 52.800 κροτίδες – Συνελήφθη ο κάτοχος τους

Συνελήφθη σήμερα (02.05.2024) το μεσημέρι, σε περιοχή του Δήμου...