ΗΔιεύθυνση Δασών ν. Χανίων έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση – απάντηση στην έγγραφη καταγγελία της Αγγελικής Γιαννακάκη για περιστατικό που εξελίχθηκε στο Φαράγγι της Σαμαριάς που έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές εκατοντάδων τουριστών.
Όπως είχε καταγγείλλει η Αγγελική Γιαννακάκη ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και το Δασαρχείο Χανίων εν γνώσει των καιρικών συνθηκών επέτρεψαν τη διέλευση 800 τουριστών στο Φαράγγι.
Ο κίνδυνος που αντιμετώπισαν ήταν μεγάλος αφού υπήρχαν κατολισθήσεις βραχών που έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές τους.
Η Αγγελική Γιαννακάκη με την επιστολή της είχε καταγγείλλει την αδιαφορία, την ανευθυνότητα και την κερδολαγνεία των αρμοδίων και απαιτούσε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό.
Στην απάντησή της η Διεύθυνση Δασών ν. Χανίων αφού την επαινεί για την “ποιητική γραφίδα” σημειώνει ότι η διάβαση του Φαραγγιού της Σαμαριάς δεν είναι περπάτημα στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου ενώ σημειώνει ότι η Διεύθυνση Δασών στα πλαίσια των δυνατοτήτων της κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν.
Αποδέχονται ως υπενθύμιση της σημασίας των μέτρων ασφάλειας την επιστολή της εργαζομένης όμως σημειώνουν ότι εδώ και χρόνια δεν έχει υπάρξει κάποιο σοβαρό ατύχημα ως συνέπεια των έργων που έχουν γίνει, της τεχνολογικής αναβάθμισης και της εκπαιδευτικής πολιτικής του προσωπικού αλλά και της συνεργασίας με τους επισκέπτες.
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
Θέλοντας να απαντήσουμε στο κείμενο καταγγελία της κ Αγγ. Γιαννακάκη που μας εξέπληξε αλλά και μας δημιούργησε απορίες μάλλον εύλογες.
Μας εξέπληξε ευχάριστα η γλυκύτατη και ποιητική γραφίδα της και θεωρούμε ότι τέτοιοι εν δυνάμει “υμνωδοί” του Εθνικού Δρυμού έχουν να προσφέρουν πολλά θετικά στους πελάτες τους.
Μας εξέπληξε όμως η οξύτητα της καταγγελίας για “κερδολαγνεία” καθώς και ότι ενδιαφέρονται “ να εισπράξουν τα Ευρώ τους” .
Από δω όμως ξεκινούν τα σοβαρότερα:
Κατ΄ αρχήν φαίνεται να μην είναι γνωστό σε σας ότι την καθημερινή διαχείριση και εποπτεία του χώρου την ασκεί η Δνση Δασών Χανίων με ότι αυτό σημαίνει με την πληθώρα υποχρεώσεων και καθηκόντων που διεκπεραιώνει.
Απορία μας είναι ότι μας καταγγέλλει για κερδολαγνεία, προσδιορισμός που ποτέ δεν αποδόθηκε σε δημόσιο φορέα που συνήθως εισπράττει ένα άλλο χαρακτηρισμό του “ωχαδελφισμού” ή της αμέλειας περί τα δημόσια έσοδα. Και τι θα λέγαμε για τον “τουριστικό βιομήχανο” που ενώ είχε “γνώση” και μάλιστα βέβαιη, για τα καιρικά φαινόμενα που επρόκειτο να συμβούν και όμως εισήλθε εντός του Δρυμού;
Η κ Γιαννακάκη όμως, και αυτή είναι μια δεύτερη απορία μας, δεν αναγνώρισε ότι μπήκε στον Δρυμό υπό την σκέπη ενός συστήματος αρωγής φύλαξης και προστασίας που επικοινωνεί άριστα λαμβάνει και αποδίδει πληροφορίες και συνδράμει,ανθρώπινα και χωρίς κόστος (άρα κέρδος;) όλες τις περιπτώσεις ανάγκης. Δεν είπε τίποτα για τον επαγγελματισμό και την ανάληψη πρωτοβουλίας από τα στελέχη του Δρυμού που κινούνται στη βάση κώδικα ενεργειών έκτακτων περιστάσεων.
Δεν γνωρίζει ότι έγινε ειδικό σεμινάριο παροχής πρώτων βοηθειών στο προσωπικό του Δρυμού τον χειμώνα πριν την φετινή περίοδο επισκεψιμότητας.
Δεν γνωρίζει, παρά το ότι οφείλει, ότι σε ένα τοπίο, σε ένα χερσαίο φυσικό οικοσύστημα στις Μαδάρες όταν περιπατεί κάποιος δεν μοιάζει με τη βόλτα στην Ηρώων Πολυτεχνείου των Χανίων.
Εκεί οι κίνδυνοι ελλοχεύουν παντού, με διάφορες πιθανότητες, που απέχουν από το μηδέν.
Προσπαθούμε και θα προσπαθούμε διαρκώς, αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη τρεις εργολαβίες εντός του ΕΔΛΟ, αλλά στον μηδενισμό του κινδύνου δεν θα φτάσουμε ποτέ.
Απευθυνόμενοι στον κόσμο της Κρήτης του λέμε ότι ο Εθνικός Δρυμός κρύβει χάρες ομορφιές εκπλήξεις και μυστικά. Τον διαβεβαιώνουμε ότι και εμείς σαν Υπηρεσία τις ανακαλύπτουμε ακόμη και τώρα 53 χρόνια μετά την ίδρυση του. Αλλά και κινδύνους περιέχει. Και αν οι μετεωρολογικές προβλέψεις που καταγράφονται διασταυρούμενες προσδιορίζουν ένα επερχόμενο φαινόμενο αυτός ο προσδιορισμός δεν θα είναι τοπικός. Το γεγονός της αστάθειας των κλιματικών παραγόντων ασφαλώς λαμβάνεται υπόψη σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο ανάγλυφο που επιφύλαξε η φύση για τον τόπο αυτό δημιουργούν συνθήκες αστοχίας και των επιστημονικών προβλέψεων (ΕΜΥ,115ΠΜ, διάφορα διαδικτυακές θέσεις) ώστε να αυξάνεται το επίπεδο επικινδυνότητας.
Η Δνση Δασών πάντως γνωρίζει επακριβώς τι έχει συμβεί το κίνδυνο που διέτρεξαν οι πάντες, επισκέπτες συνοδοί και εργαζόμενοι του Εθνικού Δρυμού, υπενθυμίζει ότι η διάβαση του δεν είναι παιγνίδι ούτε χαλαρή αντιμετώπιση, λαμβάνονται μέτρα ώστε να μειώνονται οι κίνδυνοι,κίνδυνοι που δεν είναι ορατοί ούτε από τους ξεναγούς ούτε από τους επισκέπτες.
Γνωρίζουμε και λυπούμαστε το άγχος που αναπτύχθηκε μεταξύ των συνειδητοποιημένων λειτουργών εντός του ΕΔΛΟ.
Εκλαμβάνουμε ως σήμανση την κραυγή της εργαζόμενης και ψάχνουμε ξανά τα σχέδια επιφυλακής μας.
Μετρούμε ότι είναι μακρά η σειρά των ετών χωρίς σοβαρό ατύχημα σαν συνέπεια των έργων και των μέτρων συνεργασίας με τους επισκέπτες, σαν αποτέλεσμα της τεχνολογικής αναβάθμισης και της εκπαιδευτικής πολιτικής μας απέναντι στο προσωπικό ,μόνιμο και εποχικό.
Ταπεινά σκεφτόμαστε ότι η τύχη είναι αγαθή με μας αλλά την εξευμενίζουμε με ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν. Και αναρωτιόμαστε: Αν ο σεισμός των 6,1R του Οκτωβρίου του 2012 είχε συμβεί στις 12.30 και όχι στις 16.30 τι θα είχε συμβεί;
Εκ της Δνσης Δασών Χανίων