13.8 C
Chania
Tuesday, December 24, 2024

«Τι είναι, τελικά, το ΕΣΡ;»: Άρθρο βουλευτή Χανίων ΣΥΡΙΖΑ Αντώνη Μπαλωμενάκη

Ημερομηνία:

Η αναγκαία συνεπαγωγή του ισχυρισμού της Αντιπολίτευσης ότι το διαγωνισμό για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες έπρεπε υποχρεωτικά να τον οργανώσει το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο (ΕΣΡ), είναι η ακόλουθη: ToΕΣΡ είναι ένα υπερόργανο, πάνω και από τη νομοθετική και από την εκτελεστική Εξουσία.

Ο κ. Μητσοτάκης αλλά και άλλοι, ανάμεσά τους διάσημοι για την εμβρίθειά τους στα Συνταγματικά, έστειλαν περίπατο πολλές μαζί Συνταγματικές Αρχές :

– Την Αρχή ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό , ( Σύνταγμα 1 παρ. 3),

– Την Αρχή ότι το Κράτος υπό τη διπλή του έκφανση νομοθετική και εκτελεστική, υποχρεούται και δεν δικαιούται απλώς να ασκεί έλεγχο και δη άμεσο έλεγχο στη ραδιοτηλεόραση,(Σ. 15 παρ.2 εδάφιο 1),

– Την Αρχή της διάκρισης των εξουσιών (Σ. 26), κλπ

Δυστυχώς ο Κανονισμός της Βουλής , που έρχεται από μακριά και είναι μάλλον ολιγαρχικής εμπνεύσεως, απέκλεισε κατά την προχθεσινή συνεδρίαση περισσότερους βουλευτές από το να εκφράσουν γνώμη. Ίσως με τον μην ακουστούν νηφάλιες φωνές δεν έγινε όσο ξεκάθαρο χρειάζεται πως το ΕΣΡ δεν είναι παρά ένα ακόμα από τα πολλά διοικητικά όργανα του Κράτους, το οποίο, κατά τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν διαθέτει νομική προσωπικότητα. Η αρμοδιότητά του αρχίζει και τελειώνει στον έλεγχο της εφαρμογής της νομοθεσίας από τα Μέσα και την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παράβασεών της.

Το ΕΣΡ δεν αυτοθεσμίζεται. Γιαυτό και κάθε χρόνο υποχρεώνεται από το Νόμο να καταθέτει στη Βουλή και τον Υπουργό που ασκεί εποπτεία ετήσια έκθεση πεπραγμένων. Γιαυτό και ο Κανονισμός Εσωτερικής Λειτουργίας του ΕΣΡ, αποκτά ισχύ μόνο μετά από την κύρωσή του από τον αρμόδιο Υπουργό. Γιαυτό και η εν γένει λειτουργία του ρυθμίζεται έως εσχάτων λεπτομερειών με υπουργικές αποφάσεις, ο πειθαρχικός έλεγχος ασκείται όχι από το ίδιο αλλά από κρατική οντότητα κλπ .

Η Αντιπολίτευση προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το ανώμαλο καθεστώς στο ΕΣΡ σαν πολιορκητικό κριό εναντίον της Κυβέρνησης και απέτυχε, όχι απλώς λόγω κακού παρελθόντος άλλα και ελλείψει στέρεων επιχειρημάτων. Μπαίνω στον πειρασμό να επεκτείνω τις παραπάνω διαπιστώσεις για την υπόσταση του ΕΣΡ, με μια σκέψη:

Ως παράταξη της Αριστεράς δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση να συζητήσουμε ανοιχτά και δημόσια για μια Συνταγματική αναθεώρηση που θα εισάγει πρακτικές διάχυσης του Κράτους. Πόσοι από τους σημερινούς κήρυκες των υπερεξουσιών ενός μη εκλεγμένου οργάνου θα μπορούσαν ν’ αντέξουν μια συζήτηση για τη δημιουργία αυτονομημένων δομών εξουσίας , με λαϊκή νομιμοποίηση μέσα από καθολική ψηφοφορία;

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ