25.8 C
Chania
Tuesday, May 7, 2024

Τι είπαν οι βουλευτές σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τους ελεύθερους χώρους, ΒΟΑΚ, δημιουργία hot spot στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Πέρα από τη συνέντευξη τύπου ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι απαντήσεις των βουλευτών Χανίων αλλά και του Γραμματέα της Ν.Ε. Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά ζητήματα που έθεσαν οι δημοσιογράφοι με ερωτήσεις τους.

Μετά από ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με την παράχωρηση δημόσιων εκτάσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση, ο γραμματέας της Ν.Ε. Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Παπανδρέου δήλωσε τα εξής:

Χθες έκανε δηλώσεις ο υφυπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας στο Ηράκλειο. Το ένα σκέλος των δηλώσεων ήταν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να φτιαχθούν hot spot για πρόσφυγες στην Κρήτη, και το δεύτερο σκελος είναι ότι η κυβέρνηση είναι σε διαδικασία παραχώρησης κομματιού του Παλιού Ψυχιατρείου στο Δήμο Χανίων για να φτιαχθούν με τη βοήθεια του Υπουργείου Άμυνας ξενώνας φιλοξενίας αστέγων. Αυτό είναι μια πρώτη απάντηση. Συνολικά όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση είναι στην κατεύθυνση και λογική του να παραχωρήσουν όσα περισσότερα αχρησιμοποίητες εκτάσεις προς το δημόσιο συμφέρον. Για αυτό και η συντρόφισσα η Βαγιωνάκη στην πρώτη της τοποθέτηση μίλησε και για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου και για το αεροδρόμιο του Μάλεμε που υπάρχει αυτή η κατεύθυνση.

Σε αυτό το σημείο παρενέβη η βουλευτής Χανίων κ. Βάλια Βαγιωνάκη προχωρώντας σε διευκρινήσεις αναφορικά με το θέμα δημιουργίας hot spot στην Κρήτη.

Είπε:

Εμένα μου αρέσει να λέω την αλήθεια. Κατ’ αρχάς, δε μπορούμε να θεωρούμε δεδομένο ότι ντε και καλά δε θα υπάρξουν κάποιες δομές για ανθρώπους που θα έρθουν πιθανώς και στην Κρήτη γιατί βλέπετε πώς είναι η κατάσταση οπότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα.

Θεωρώ πολύ σωστό ανά την Ελλάδα να υπάρχουν δομές για πρόσφυγες και όχι να λέμε έξω από την πόρτα μας και όπου αλλού να πάει.

Πρέπει να έχουμε υπόψη μας, ότι υπάρχει περίπτωση και πρέπει να προετοιμαζόμαστε για αυτά, ίσως για δύο δομές σε επίπεδο Κρήτης. Υπάρχει αυτή η πιθανότητα. Όχι ότι είναι βέβαιο, αλλά νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι.

Επίσης, είναι φανερό από την πλευρά τη δικιά μας, διεκδικούμε τους ελεύθερους χώρους, ειδικά οι χώροι που είναι μέσα στις πόλεις, στρατόπεδα τα οποία δε λειτουργούν σήμερα είναι σωστό να περάσουν στην τοπική αυτοδιοίκηση και να λύσουν μια σειρά προβλήματα που υπάρχουν. Είναι ζωτικής σημασίας για τον νομό Χανίων.

Αυτό αποδεικνύει και η δραστηριότητα που έχουμε δέιξει όλα αυτά τα χρόνια, αν και καταλαβαίνετε ότι δίνουμε αγώνα στα περιθώρια που υπάρχουν.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης σε σχέση με τον ΒΟΑΚ και τη Μελέτη Στρατηγικού Σχεδιασμού ο Υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης είπε:

Το πρόβλημα του ΒΟΑΚ ως τώρα ήταν ότι δεν υπήρχε Μελέτη Στρατηγικού Σχεδιασμού που απαντά στο ερώτημα χάραξης του δρόμου, όγκων οικονομικών και προβλέψεων και είναι ένα προσχέδιο επίσης για το κόστος του έργου. Αυτό ήταν σημαντικό γιατί είχε επιλεγεί – κακώς κατά τη γνώμη μου – αλλά έτσι γινόταν, να φτιάχνουν τον ΒΟΑΚ κομματάκι – κομματάκι, τμηματικά.

Στο νομο Ηρακλείου βελτιώθηκαν κομμάτια και καλώς βελτιώθηκν, συζητείται να γινουν κινήσεις σε κάποια επικίνδυνα σημεία του δρόμου, όπως στον Αποκόρωνα, ένα ακόμα κομμάτι δόθηκε στο Ρέθυμνο.

Το πρόβλημα ήταν ότι δε μπορούσε να αντιμετωπιστεί ο ΒΟΑΚ ως ενιαίο έργο, και να υπάρχει ενιαία χρηματοδότηση. Οπότε είπαμε να πάμε βήμα – βήμα.

"google ad"

Ξεκινάμε τον στρατηγικό σχεδιασμό, προκειμένου να υπάρχει ενιαία αποτύπωση του έργου – αυτό είναι εντελώς απαραίτητο – επιταχύνουμε τις διαδικασίες για να τελειώσει αυτό το κομμάτι ώστε μετά να μπορέσουμε να αποφασίσουμε επί της ουσίας αν θα γίνει ως ενιαίο έργο από άκρου σε άκρου με διαδικασίες μελέτης, διαγωνισμού κ.ο.κ., ενιαία για το έργο ή αν θα μπει σε μια διαδικασία τμηματικής κατασκευής.

Παραμένουμε δέσμιοι της πρωθυπουργικής δέσμευσης για να ειναι έτοιμο το έργο το 2022 – 2023.

Σε ερωτηση δημοσιογράφου σχετικά με την πιθανότητα δημιουργίας hot spot στην Κρήτη και τον προβληματισμό που δημιουργεί η στάση της Ευρώπης στο ζήτημα, η κ. Βάλια Βαγιωνάκη απάντησε:

Όπως ξέρετε έχουμε κάνει αιτήματα και σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης ώστε να υπάρχει ενίσχυση των δομών προς αυτή την κατεύθυνη. Σήμερα υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα γιατί δεν ανταποκρίνονται οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι στη Συμφωνία που έχουν υπογράψει. Και το θέμα των μετεγκαταστάσεων δεν έχει προχωρήσει ενώ είχαν δεσμευθεί ως προς αυτό και τα θέματα από τη μεριά της Τουρκίας δεν προχωρούμε όπως θα έπρεπε. Ναι μεν έχουν μειωθεί πολύ οι ροές αλλά υπάρχει στασιμότητα σε άλλα ζητήματα.

Αυτό πάντως δε σημαίνει ότι εμείς πρέπει να μένουμε άπραγοι. Άλλωστε, όπως θυμάστε και άλλα χρόνια ερχόταν πρόσφυγες από τη Λιβύη, και δεν ξέρουμε τι θα έχουμε φέτος. Εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Κι όταν σε όλη την Ελλάδα γίνονται τέτοιες δομές, από τη Μακεδονία μέχρι και την Πελοπόννησο, αναλογικά πρέπει να αναλάβουμε και εμείς το μερίδιό μας.

Αυτό που απαιτούμε από τους ξένους – μια αναλογική αντιμετώπιση του ζητήματος – δε μπορούμε να μην το απαιτήσουμε από τον εαυτό μας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Χαμάς αποδέχθηκε την πρόταση εκεχειρίας – Τι απαντά το Ισραήλ

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς επιβεβαίωσαν πως αποδέχθηκαν...

Σε Κρήτη και Αθήνα τα περισσότερα αδήλωτα όπλα – Ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο

Με εκατομμύρια όπλα, αρκετά εκ των οποίων είναι αδήλωτα, έχει...