20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Τι είπαν Τσίμερ – Γλέζος στην κοινή συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες | Βίντεο

Ημερομηνία:

Κοινό κάλεσμα προς την κυβέρνηση του Βερολίνου να αλλάξει τη στάση της απέναντι στο ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων απεύθυναν την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες οι ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Μανώλης Γλέζος και Γκαμπριέλε Τσίμερ.

«Δεν έχουμε τίποτα εναντίον του γερμανικού λαού κι ούτε τον θεωρούμε υπεύθυνο για όσα διέπραξε το Τρίτο Ράιχ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το θέμα των αποζημιώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα είναι ηθικό, πολιτικό, οικονομικό, πολιτισμικό και νομικό. Πρόκειται για ευρωπαϊκό ζήτημα που πρέπει να λυθεί από τις δύο πλευρές», υπογράμμισε ο Μανώλης Γλέζος.

«Μας εκδικούνται οι γερμανικές κυβερνήσεις γιατί ανατρέψαμε όλα τα σχέδια του Χίτλερ και συμβάλαμε ώστε η Γερμανία να μην έχει ναζιστικό καθεστώς; Για ποιο λόγο το μίσος προς την Ελλάδα;», συμπλήρωσε ο Μανώλης Γλέζος. …

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής δεν παρέλειψε, ωστόσο, να αφήσει σαφείς αιχμές κατά του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο Β. Σόιμπλε δήλωσε τις προάλλες ότι το θέμα (σ.σ. της απόδοσης των γερμανικών οφειλών) είναι λήξαν. Του απαντώ: Για να είναι λήξαν, σημαίνει ότι υπήρχε. Συνεπώς το ερώτημα είναι, πώς και πότε έληξε;»

Glezos_EU

«Ο Σόιμπλε λέει να αφήσουμε το παρελθόν και να δούμε το μέλλον. Γιατί η γερμανική κυβέρνηση αποζημίωσε τους απογόνους των Εβραίων και τους συνταξιοδοτεί; Στον αιώνα τον άπαντα, τα παιδιά, τα εγγόνια, τα δισέγγονα, τα τρισέγγονα των Εβραίων θα συνταξιοδοτούνται. Αυτό αγαπητέ Σόιμπλε είναι παρελθόν ή μέλλον;» κατέληξε ο κ. Γλέζος. …

Παράλληλα, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, επανέλαβε για ακόμη μία φορά πως μόνον μέσα από κοινή προσπάθεια του ελληνικού και του γερμανικού λαού μπορεί να λυθεί το ζήτημα των αποζημιώσεων. «Πρόκειται για αποκατάσταση δικαίου, δεν πρόκειται για εκδίκηση», διευκρίνισε ο Μ. Γλέζος.

Από την πλευρά της, η Γκαμπριέλε Τσίμερ, αφού εξήρε τις προσπάθειες του Μ. Γλέζου σχετικά με το ζήτημα των αποζημιώσεων, είπε: «Πρέπει το θέμα να απασχολήσει τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ώστε να ενταθεί η πίεση προς την γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

«Η Γερμανία πρέπει να επωμισθεί την ευθύνη, αντί να την αποποιείται», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Γερμανίδα ευρωβουλευτής.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=108C1kBzc_0″]

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...