Στο περιθώριο της εκδήλωσης για την υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων που ορίζουν χρήσεις, όρους και περιορισμούς για τον Μπάλο, το Λαφονήσι και τα Φαλάσαρνα, ο Δήμαρχος Κισσάμου Γιώργος Μυλωνάκης αναφέρθηκε τόσο στα έργα σχολικής υποδομής στην περιοχή όσο και στο πρόβλημα της λειψυδρίας.
Ο δήμαρχος σχολίασε τη δέσμευση του Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, για χρηματοδότηση ύψους 19 εκατομμυρίων ευρώ προς την Κίσσαμο για την κατασκευή σχολικών μονάδων.
«Θεωρώ πως το ποσό αυτό μπορεί να ξεπεραστεί, αλλά δεν γνωρίζω σε ποιο βαθμό. Από ό,τι έχει συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τα έργα έχουν δρομολογηθεί. Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, και ο κ. Νίκος Παπαθανάσης έχουν δεσμευτεί, μετά από συνάντηση που είχαμε και με τον κ. Αρναουτάκη. Το έργο βρίσκεται σε σωστή πορεία, έχει συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο και αναμένουμε την ολοκλήρωση των μελετών και τη δημοπράτηση από την ΚΤΥΠ ΑΕ, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης».
Ανησυχία για τη λειψυδρία
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κρίση υδροδότησης και το αν η γεώτρηση στο Στόμιο απέφερε θετικά αποτελέσματα, ο δήμαρχος ήταν ξεκάθαρος:
«Δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω ενέργειες, κατεβαίνοντας σε μεγαλύτερο βάθος, όπως μας υποδεικνύουν οι ειδικοί. Παράλληλα, αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις υφιστάμενες πηγές για να διαχειριστούμε την κατάσταση».
Τόνισε ότι, αν και δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για πλήρη έλλειψη νερού, η κατάσταση στο Λαφονήσι απαιτεί προσοχή:
«Δεν θα μείνει η περιοχή χωρίς νερό, μπορεί όμως να υπάρχει έλλειψη. Θα έχουμε νερό για τις βασικές ανάγκες των νοικοκυριών, αλλά το πόσιμο νερό ίσως αποτελέσει πρόβλημα. Θα δούμε πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε καλύτερα».