16.8 C
Chania
Saturday, May 4, 2024

“Τι θέλει να πει ο ποιητής”

Ημερομηνία:

Γράφει η Κουμή ροδάνθη

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΡΙΑΡΑΣ: «Η ΠΡΩΤΗ ΑΡΕΤΗ ΤΟΥ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΛΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ».

Όταν πιάνεις την πένα να αποτυπώσεις στο χαρτί τα συναισθήματα σου,τις εικόνες που παρατηρείς με τα μάτια τα δικά σου πρέπει να είσαι απλός.

Απλός στην περιγραφή ,απλός στις εικόνες,ώστε εκείνος που θα σε διαβάσει να μπορεί να σε ρουφήξει ως το μεδούλι χωρίς να σκέφτεται: “Tι θέλει να πει εδώ ο ποιητής”.

Έτσι θα σε κατανοήσουν!

Πέφτουν πολλές φορές στα χέρια μου βιβλία με αερολογίες και περιττά λόγια που το μόνο που κάνουν είναι να σου κουράζουν τόσο πολύ το μυαλό που το αφήνεις εκεί που το άρχισες.

Πέφτουν στα χέρια μου πολλές φορές όμως βιβλία που είναι γραμμένα τόσο απλά και συνετά και με μια συνεχή ροή που νιώθω εγώ ίδια πρωταγωνίστρια μέσα σε αυτά.

Ο μεγάλος και σπουδαίος Λιαντίνης προέτρεπε τους μαθητές τους να τα λένε απλά ή να τα γράφουν απλά.

«Όσο πιο κατανοητά τόσο πιο βάθος έχουν».

Ο μεγάλος Καζαντζάκης πέρασε την ψυχή του σε χιλιάδες αναγνώστες γιατί είχε το τρόπο να σμιλεύει την λαϊκή γλώσσα.

Τώρα πως ορισμένοι που “αποκαλούνται” συγγραφείς γράφουν τόσο δυσνόητα ;

Σίγουρα για να πάρουν τα εύσημα του μεγάλου φιλοσόφου.

Μα οι φιλόσοφοι και κυρίως ο Σωκράτης μίλαγαν κατευθείαν στην ψυχή του άλλου χωρίς να παραμορφώνουν τις λέξεις να τις χρυσοστολίζουν και να τις τραβάνε μέχρι να τις κάνουν ένα παρατράγουδο.

Η σκέψη έχει μια συνέχεια και αυτή γράφεις .

"google ad"

Οι εικόνες έχουν μια ροή και αυτές γράφεις.

Οι λέξεις έχουν νόημα όταν τις χρησιμοποιείς σωστά.

Η κατανόηση του γραπτού λόγου θα πρέπει να είναι αποδεκτή από όλους ακόμα και σε εκείνους που δεν έχουν μάθει να διαβάζουν.

Θυμάμαι κάποτε σε ένα καφενείο ένας ηλικιωμένος κύριος ξεφύλλιζε μια εφημερίδα και στάθηκε σε ένα άρθρο,μα δεν μπορούσε να βγάλει άκρη.

Παρατάει την εφημερίδα με κοιτάζει και μου λέει:

«Καλά αυτοί που γράφουν εδώ μέσα δεν ξέρουν πως δεν είμαστε παραμορφωμένα μυαλά;

Δεν ξέρουν ότι κανείς δεν θα τους καταλάβει;»

Το να μπορεί κάποιος να γράφει ή να εκφράζεται απλά, δηλώνει πνευματική καλλιέργεια λιτότητα και ουσία τόσο στο τρόπο σκέψης ή γραφής όσο και στο τρόπο ζωής.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ