Τον εκλογικό νόμο τον ξέρουν απ’ έξω και ανακατωτά στα κομματικά επιτελεία, ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ και στην ΝΔ που ξέρουν ότι ο πρώτος τα παίρνει όλα, δηλαδή το περίφημο μπόνους των 50 εδρών. Ξέρουν επίσης ότι με βάση τον εκλογικό νόμο η εξασφάλιση αυτοδυναμίας είναι μια περίπλοκη υπόθεση που δεν εξαρτάται από αυτή καθαυτή την επίδοση του νικητή ούτε από τη διαφορά που θα πετύχει σε σχέση με τον δεύτερο.
Το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν αθροιστικά τα εκτός Βουλής κόμματα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θα καθορίσει τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 10%, τότε η αυτοδυναμία μπορεί να εξασφαλιστεί ακόμη και με 33%-34% για το πρώτο κόμμα.
Αν είναι μικρότερο, ανάλογα με το πόσο πέφτει, μεγαλώνει το ποσοστό που θα πρέπει να εξασφαλίσει το πρώτο κόμμα για να φτάσει τις 151 έδρες. Αστάθμητοι παράγοντες είναι η αποχή (ειδικά των ετεροδημοτών που δεν προλαβαίνουν πλέον να κάνουν αίτηση για να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους) και οι μετακινήσεις των αναποφάσιστων (ειδικά την τελευταία εβδομάδα όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια).
Πολλά θα κριθούν από τη στάση των ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς που λειτουργεί σαν κινούμενη άμμος και παρά τον θρυμματισμό της ή εξαιτίας αυτού συγκεντρώνει όλο και μικρότερο ποσοστό από το 2009 και μετά, αφού οι δυνάμεις της διαχέονται κυρίως στο νέο δικομματισμό που φαίνεται πως θα κινηθεί σε υψηλά ποσοστά.
Στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 η λεγόμενη αναντιπροσώπευτη ψήφος, αυτή που πήγε σε κόμματα τα οποία τελικά δεν πέρασαν το 3%, περιορίστηκε αθροιστικά στο περίπου 6%, συγκρατώντας τον πήχυ της αυτοδυναμίας στο 38%. Αντίθετα, στις πρώτες εκλογές, του Μαίου, η αναντιπροσώπευτη ψήφος είχε εκτιναχθεί στο 19% και αυτό σήμαινε ότι η αυτοδυναμία μπορούσε να εξασφαλιστεί με 32,8%.
Για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου δύσκολα γίνονται ασφαλείς προβλέψεις ειδικά σε σχέση με την αυτοδυναμία. Η μεγάλη πόλωση που συσπειρώνει τους μεγάλους ασκεί πίεση στα μικρότερα κόμματα και, όπως συνέβη, στις επαναληπτικές εκλογές του 2012 μπορεί να εξουδετερώσει τους πολύ μικρούς. Το γεγονός, όμως, ότι αρκετά κόμματα κινούνται γύρω στο 3% με 4% μπορεί, τελικά, να διευκολύνει την αυτοδυναμία.
Για παράδειγμα, αν δεν καταφέρουν να κόψουν το νήμα του 3% οι ΑΝΕΛ ή το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γ. Παπανδρέου ή το ΠΑΣΟΚ, φτάνοντας στο 2,9%, αυτό θα προκαλέσει μεγάλη αύξηση του αθροιστικού ποσοστού των εκτός βουλής κομμάτων κάνοντας πιο εύκολη για το πρώτο κόμμα τη διασφάλιση των 151 εδρών.
Παραδείγματα
- Αν τα κόμματα που μένουν εκτός βουλής έχουν άθροισμα ποσοστών 5%, τότε η αυτοδυναμία εξασφαλίζεται με 38,3%.
- Αν τα κόμματα που μένουν εκτός βουλής έχουν άθροισμα ποσοστών 10%, τότε χρειάζεται 36,36%.
- Αν τα κόμματα που μένουν εκτός βουλής έχουν άθροισμα ποσοστών 15%, τότε αρκεί το 34,34%.
- Αν τα κόμματα που μένουν εκτός βουλής έχουν άθροισμα ποσοστών 20%, τότε ο πήχυς της αυτοδυναμίας πέφτει στο 32,32%.
tvxs.gr