Προσέθεσε ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη και σε οξυγόνο.
Η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca έχει περιοριστεί ή έχει και σταματήσει σε αρκετές χώρες. Το όριο χρήσης διαφέρει με το Ηνωμενο Βασίλειο, τη Νότιο Κορέα και την Ελλάδα να το έχουν θέσει στην ηλικία των 30, την Αυστραλία στα 50, στη Γαλλία τα 55, στη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Ισπανία στα 60 και τη Σουηδία στα 65.
Ολοκληρωτική απαγόρευση χρήσης έχουν επιβάλλει η Δανία και η Νορβηγία.
Σημειώνουμε ότι στην Ελλάδα έχουν δοθεί 391.000 δόσεις του εμβολίου και έχουν χρησιμοποιηθεί οι 195.000.
Οι θρομβώσεις συνήθως εμφανίζονται μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων.
“Οι θρομβώσεις παρουσιάζονται στις αρτηρίες και σε φλέβες σε ασυνήθιστες περιοχές στον εγκέφαλο με τη θνησιμότητα είναι είναι υψηλή”, λέει ο Δρ. Perdomo. Τα ποσοστά θνησιμότητας σε περίπτωση περιστατικού θρόμβωσης μετά τη χρήση του εμβολίου κυμαίνονται από 25% έως 50%. Μπορεί όμως να οδηγήσει και σε αναπηρία.
Πάντως, οι ειδικοί, γιατροί, ερευνητές και νοσοκόμοι, στη συντριπτική πλειοψηφία τους επιμένουν ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και ασφαλές.
Ο καθηγητής αιματολογίας και μεταγγισεων στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, Matthew Linden, ειπε:
“Αν και οι επιπτώσεις των θρομβώσεων μπορεί να είναι σοβαρές, πρέπει να κατανοήσουμε ότι το ρίσκο είναι εξαιρετικά σπάνιο για το 99.999% των ανθρώπων που θα εμβολιαστούν”.
Μέχρι τις 4 Απριλίου 169 περιστατικά θρομβώσεων έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι εμβολιασμοί έγιναν με το εμβόλιο της AstraZeneca έχουν παρουσιαστεί 79 περιστατικά εκ των οποίων τα 19 οδήγησαν σε θάνατο.
Πάνω από 30 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί στην Ε.Ε. και στην Αγγλία μέχρι τον Απρίλη. Υπολογίζεται ότι 4 ανά 1.000.000 ανθρώπους που θα εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca θα παρουσιάσουν αυτού του σπάνιου τύπου θρόμβωση, αν και ακόμα συλλέγονται δεδομένα και οι εκτιμήσεις διαφέρουν.
Ο καθηγητής John Carapetis, πρόεδρος της Αυστραλιανής Ένωσης Ιατρικής Έρευνας είπε:
“Ότι κάνουμε στη ζωή, όποιο φάρμακο κι αν πάρουμε, όποιο εμβόλιο κι αν κάνουμε, έχει ένα ρίσκο”
Την ίδια στιγμή που στη Δύση υπάρχει κίνημα ανθρώπων ενάντια στα εμβολια, στις φτωχές χώρες του κόσμου δε λαμβάνουν τα εμβόλια που τόσο έχουν ανάγκη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχουν διατεθει 900 εκατομμύρια εμβόλια παγκοσμίως, όμως η συντριπτική πλειοψηφία τους έχει καταλήξει στις πλούσιες χώρες του Βορρά και της Δύσης με μόλις 0,3% των εμβολίων να έχει καταλήξει σε φτωχές χώρες.
“Η άνιση διανομή των εργαλείων για αυτή την τεράστια μάχη που δίνει η ανθρωπότητα, δεν είναι μόνο ανήθικη, είναι επίσης οικονομικά και επιδημιολογικά καταστροφική”, είπε εκ μέρους του Παγκοσμιου Οργανισμού Υγείας ο Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Για να προσθέσει:
“Οσο ο ιός διαδίδεται παντού, τόσο παραπάνω χρόνο θα χρειαστούμε ως πλανήτης για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τον εχθρό”.
Προσέθεσε ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη και σε οξυγόνο.
Πηγές:
Οι πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται στο Λος Άντζελες για τέταρτη προς πέμπτη συνεχόμενη ημέρα κι έχουν αφήσει…
Στις μεταναστευτικές ροές της Κρήτης στρέφονται τα βλέμματα των αρμοδίων, με πλοίο της Frontex να αναλαμβάνει δράση…
Χειροπέδες σε 19 άτομα, μεταξύ των οποίων και σε τέσσερις αστυνομικούς, πέρασαν οι «Αδιάφθοροι» της Ελληνικής…
Ανακοινώθηκαν τα τραγούδια για τον εθνικό τελικό της Eurovision 2025 και ανάμεσά τους είναι και της Evangelia.…
Συνολικά έξι εταιρείες κατέθεσαν προσφορές για την κατασκευή του νέου επιβατικού λιμανιού στη Σούδα Χανίων.…
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, την Κυριακή 12 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί στο Βαμβακόπουλο Χανίων ο «Δρόμος…
This website uses cookies.