ΚΟΣΜΟΣ

To 24% των παιδιών που νοσηλεύονται με Covid-19 αναπτύσσουν χρονια συμπτώματα “μακρά Covid”

Σύμφωνα με τον Guardian, παιδιά που νοσηλεύονται με κορωνοϊό διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για διαρκή κούραση και άλλα συμπτώματα αυτού που έχει ονομαστά “μακρά Covid”, μετά και από έρευνα που πραγματοποιήθηκε για την υγεία ασθενών μήνες μετά τη νοσηλεία τους.

Οι επιστήμονες πήραν συνεντεύξεις από τους γονείς περισσότερων από 500 παιδιών που εισήλθαν σε νοσοκομείο της Μόσχας με κορωνοϊό μεταξύ του Απρίλη και του Αυγούστου του 2020. Βρήκαν ότι το 24% εξ αυτών συνέχιζε να παρουσιάζουμε συμπτώματα ακόμη και 5 μήνες μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο, με τα πιο συνήθη συμπτώματα να είναι η διαρκής κούραση, η δυσκολία στον υπνο και διαταραχές στις αισθητηριακές τους ικανότητες.

Η εργασία αυτής της παγκόσμιας ομάδας ερευνητών δεν έχει φτάσει στα οριστικά της συμπεράσματα όμως φαίνεται ότι επαληθεύει προηγούμενα δεδομένα σύμφωνα με τα οποία κάποια παιδιά συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα ακόμη και μετα το τέλος της μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Μεταξύ των 518 παιδιών που εξετάστηκαν στην έρευνα, 24% είχε συμπτώματα 7 με 9 μήνες μετά την έξοδό τους απο το νοσοκομείο, πιο συνήθως αίσθηση κούρασης (10%), ακατάστατος ύπνος (7%), και διαισθητικές διαταραχές (6%). Τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας φαίνεται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με αυτά μικρότερης ηλικίας, ενώ ένα ιστορικό αλλεργιών μοιάζει να παίζει ρόλο.

Ο Δρ. Daniel Munblit, Ειδικός στην Παιδιατρική και στις Αλλεργίας στο Πανεπιστήμιο της Μοσχς, σημείωσε ότι αν και τα ευρήματα είναι ακόμα σε αρχικά στάδιο, οι γιατροί θα πρέπει να τα λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους.

“Όλα δειχνουν ότι εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα”, είπε. “Η κούραση είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα. Δε μιλάμε για μία κούραση η οποία διαρκεί μία ή δύο μέρες. Μιλάμε για διαρκή κούραση και οι λογοι πίσω από την κούραση πρέπει να εξακριβωθούν”.

Σύμφωνα με τη μελέτη, 16% των παιδιών είχαν αισθηση κούρασης κατά την εξοδό τους από το νοσοκομείο, ένα ποσοστο που έπεσε στο 12% μετά από κάποιους μήνες. Όμως μετά από αυτο το σημείο, το ποσοστό πέφτει πολύ πιο αργά με το 11% να αναφέρει συμπτώματα έντονης κούρασης ακόμη και 7 μήνες μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο. Ακόμη, 8% των παιδιών αναφέρουν απώλεια όσφρυνσης μετα την έξοδο από το νοσοκομείο, και αν και αυτό το ποσοστό πέφτει όσο περνά ο χρόνος, πάραυτα, 7 μήνες μετά το 6% συνεχίζει να έχει απώλεια όσφρυνσης.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι ενήλικες γυναίκες που νοσηλεύονται διατρεχουν 5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν “μακρά Covid” απ’ ότι οι άντρες. Όμως, καθώς η “μακρα Covid” είναι ένα φαινομενο καταγεγραμμένο, δεν έχει υπάρξει αντίστοιχως βάθος σε έρευνα για τα παιδιά που αρρωσταίνουν με κορωνοϊό.

Το πόσο συνήθες ή σπάνιο είναι το φαινόμενο στα παιδιά θα καταγραφεί σε νέα μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη που ερευνά τη “μακρά Covid” σε παιδιά ηλικιών από 11 έως 17 τα οποία έχουν νοσηλευθεί.

Η Frances Simpson, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι, η οποία και συμμετείχε στην έρευνα, αποτελεί συνιδρυτή οργάνωσης για παιδιά με “μακρά Covid” η οποία εκπροσωπει πάνω από 2.000 οικογένειες των οποίων τα παιδιά παρουσιαζουν συμπτώματα. Πολλά ειναι άρρωστα πάνω από 1 χρόνο.

“Αυτές οι οικογένειες ζουν μέσα στην αβεβαιότητα και τον φόβο με αυτή τη νέα αρρώστια, με πολλούς να τους λένε οτι οι λόγοι αυτού που βιώνουν είναι ψυχολογικοί”, είπε. “Εδώ και ένα χρόνο ζητούμε την πραγματοποίηση ουσιαστικής έρευνας για το φαινόμενο και είμαστε ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα που τωρα δημοσιεύονται. Ελπίζουμε ότι αυτό θα οδηγήσει στην πραγματοποίηση ακομη περισσότερης έρευνας, συλλογής περισσότερων δεδομένων, και καλύτερης φροντιδας για όλα αυτά τα παιδιά”

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Η Χαμάς αποδέχθηκε την πρόταση εκεχειρίας – Τι απαντά το Ισραήλ

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς επιβεβαίωσαν πως αποδέχθηκαν την πρόταση εκεχειρίας που είχε κατατεθεί από…

8 hours ago

«Ελα να σε κεράσουμε ρακί» – Ταξιδεύοντας σε όλα τα χωριά της Κρήτης με ένα βαν

Μεγάλωσε σ’ ένα χωριό έξω από το Ρέθυμνο, εκεί όπου οι ρυθμοί ζωής είναι ταυτόσημοι…

11 hours ago

Σε Κρήτη και Αθήνα τα περισσότερα αδήλωτα όπλα – Ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο

Με εκατομμύρια όπλα, αρκετά εκ των οποίων είναι αδήλωτα, έχει γεμίσει η χώρα μας τα τελευταία…

11 hours ago

«Υγρός χρυσός» το ελαιόλαδο: Η έλλειψη ελαιόλαδου πυροδοτεί τιμές ρεκόρ και φόβους για επισιτιστική ανασφάλεια

Η έλλειψη του «υγρού χρυσού» εκτοξεύει τις τιμές, αυξάνει την εγκληματικότητα και ωθεί τη βιομηχανία ελαιολάδου…

12 hours ago

Νίκος Ζωιδάκης: “Το περισσότερο κλάμα που θυμάμαι να έβγαλα ήταν όταν έφυγε ο Βασίλης Καρράς”

Ο Νίκος Ζωιδάκης μίλησε, μεταξύ άλλων, για την απώλεια του φίλου και κουμπάρου του, Βασίλη Καρρά, στην εμφάνισή…

12 hours ago

Ηράκλειο: Χτύπησε 8χρονο παιδάκι με το αυτοκίνητό του και το εγκατέλειψε

Ένα παιδάκι μόλις 8 ετών μεταφέρθηκε το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στο εφημερεύον νοσοκομείο…

12 hours ago

This website uses cookies.