ΚΟΣΜΟΣ

Τι ισχύει με το εμβόλιο της AstraZeneca σε διαφορετικές χώρες της Ευρώπης

Η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca έχει περιοριστεί ή έχει και σταματήσει σε αρκετές χώρες. Το όριο χρήσης διαφέρει με το Ηνωμενο Βασίλειο, τη Νότιο Κορέα και την Ελλάδα να το έχουν θέσει στην ηλικία των 30, την Αυστραλία στα 50, στη Γαλλία τα 55, στη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Ισπανία στα 60 και τη Σουηδία στα 65.

Ολοκληρωτική απαγόρευση χρήσης έχουν επιβάλλει η Δανία και η Νορβηγία.

Σημειώνουμε ότι στην Ελλάδα έχουν δοθεί 391.000 δόσεις του εμβολίου και έχουν χρησιμοποιηθεί οι 195.000.

Οι θρομβώσεις συνήθως εμφανίζονται μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων.

“Οι θρομβώσεις παρουσιάζονται στις αρτηρίες και σε φλέβες σε ασυνήθιστες περιοχές στον εγκέφαλο με τη θνησιμότητα είναι είναι υψηλή”, λέει ο Δρ. Perdomo. Τα ποσοστά θνησιμότητας σε περίπτωση περιστατικού θρόμβωσης μετά τη χρήση του εμβολίου κυμαίνονται από 25% έως 50%. Μπορεί όμως να οδηγήσει και σε αναπηρία.

Πάντως, οι ειδικοί, γιατροί, ερευνητές και νοσοκόμοι, στη συντριπτική πλειοψηφία τους επιμένουν ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και ασφαλές.

Ο καθηγητής αιματολογίας και μεταγγισεων στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, Matthew Linden, ειπε:

“Αν και οι επιπτώσεις των θρομβώσεων μπορεί να είναι σοβαρές, πρέπει να κατανοήσουμε ότι το ρίσκο είναι εξαιρετικά σπάνιο για το 99.999% των ανθρώπων που θα εμβολιαστούν”.

Μέχρι τις 4 Απριλίου 169 περιστατικά θρομβώσεων έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι εμβολιασμοί έγιναν με το εμβόλιο της AstraZeneca έχουν παρουσιαστεί 79 περιστατικά εκ των οποίων τα 19 οδήγησαν σε θάνατο.

Πάνω από 30 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί στην Ε.Ε. και στην Αγγλία μέχρι τον Απρίλη. Υπολογίζεται ότι 4 ανά 1.000.000 ανθρώπους που θα εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca θα παρουσιάσουν αυτού του σπάνιου τύπου θρόμβωση, αν και ακόμα συλλέγονται δεδομένα και οι εκτιμήσεις διαφέρουν.

Ο καθηγητής John Carapetis, πρόεδρος της Αυστραλιανής Ένωσης Ιατρικής Έρευνας είπε:

“Ότι κάνουμε στη ζωή, όποιο φάρμακο κι αν πάρουμε, όποιο εμβόλιο κι αν κάνουμε, έχει ένα ρίσκο”

Την ίδια στιγμή που στη Δύση υπάρχει κίνημα ανθρώπων ενάντια στα εμβολια, στις φτωχές χώρες του κόσμου δε λαμβάνουν τα εμβόλια που τόσο έχουν ανάγκη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχουν διατεθει 900 εκατομμύρια εμβόλια παγκοσμίως, όμως η συντριπτική πλειοψηφία τους έχει καταλήξει στις πλούσιες χώρες του Βορρά και της Δύσης με μόλις 0,3% των εμβολίων να έχει καταλήξει σε φτωχές χώρες.

“Η άνιση διανομή των εργαλείων για αυτή την τεράστια μάχη που δίνει η ανθρωπότητα, δεν είναι μόνο ανήθικη, είναι επίσης οικονομικά και επιδημιολογικά καταστροφική”, είπε εκ μέρους του Παγκοσμιου Οργανισμού Υγείας ο Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Για να προσθέσει:

“Οσο ο ιός διαδίδεται παντού, τόσο παραπάνω χρόνο θα χρειαστούμε ως πλανήτης για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τον εχθρό”.

Προσέθεσε ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη και σε οξυγόνο.

 

Πηγές:

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Σπιτικές προτάσεις

Παγωτό Μια κρέμα γάλακτος φυτική. Την χτυπάμε να γίνει σαντιγί. Ρίχνομε ένα εβαπορέ γάλα χτυπώντας…

1 hour ago

Ερντογάν: Ομοφοβικό παραλήρημα για την Eurovision – Δεν πάμε γιατί δεν βρίσκεις πια ούτε έναν φυσιολογικό εκεί

Μπορεί να πέρασε πια ο διαγωνισμός της Γιουροβίζιον ωστόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί και ασχολείται…

4 hours ago

ΗΠΑ: Γιατί η Τεχνητή Νοημοσύνη θεωρείται απειλή για τις προεδρικές εκλογές – «Πρόβλημα του σήμερα, όχι του μέλλοντος»

Του Χρήστου Καλουντζόγλου Η απειλή που προέρχεται από προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης είναι πραγματική και δημιουργεί σοβαρές προκλήσεις…

4 hours ago

Ελένη Βιτάλη: Ακύρωσε συναυλία της στο Ισραήλ – Οργισμένος ο Ισραηλινός τραγουδιστής

Την εμφάνισή της στο Ισραήλ για μια συναυλία ακύρωσε η Ελένη Βιτάλη, με την Πίτσα…

4 hours ago

Βενιζέλειο: Ζητούν να ράβουν τους ασθενείς με βελόνα και κλωστή – “Το Bενιζέλειο νοσοκομείο δεν υπάρχει πια”, λέει ο διευθυντής της Χειρουργικής

"Το Bενιζέλειο νοσοκομείο δεν υπάρχει πια". Με αυτήν την φράση ο Διευθυντής ΕΣΥ της Χειρουργικής…

4 hours ago

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης Γερμανού πεζοπόρου στο Σφακιανό Φαράγγι

Λίγο μετά τις 10:30 το βράδυ της Δευτέρας, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επιχείρηση διάσωσης ενός…

4 hours ago

This website uses cookies.