23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Τι πραγματικά ισχύει με τη διασπορά του κορωνοϊού στις πορείες

Ημερομηνία:

Έρευνα παρουσίασε εντός της Βουλής ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με την οποία δύο πορείες 10.000 και 20.000 ατόμων συντέλεσαν στη αύξηση των κρουσμάτων σε συγκεκριμένη περιοχή της Γερμανίας κατά 16.000 με 21.000 κρούσματα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, στις συγκεκριμένες περιοχές το ποσοστό των κρουσμάτων μέσα σε διάστημα επτά ημερών σημείωσε μεγάλη αύξηση σε συνέχεια των δύο διαδηλώσεων.

Το μόνο που δεν είπε ο πρωθυπουργός ήταν ότι οι διαδηλώσεις αυτές αφορούσαν πολίτες αρνητές του κορωνοϊού και ως εκ τούτου δεν τηρούνταν κανένα απολύτως μέτρο προφύλαξης.

Αντίστοιχες έρευνες έγιναν στις ΗΠΑ κατα την περιοδο των μεγάλων διαδηλώσεων του Black Lives Matter, στις οποίες οι συμμετέχοντες τηρούσαν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τα μέτρα προστασίας.

Σύμφωνα με αυτές τις έρευνες τίποτα δεν συνηγορεί ότι οι διαδηλώσεις οδήγησαν σε κάποια σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, παρά τις αρχικές ανησυχίες που εκφράστηκαν.

Ο λόγος της μη επιδραστικότητας του ιού έχει σχέση με το γεγονός ότι η πλειοψηφία των διαδηλωτών φορούσε μάσκες ενώ ο πορείες πραγματοποιήθηκαν με ανθρώπους σε κίνηση.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα ερευνητών από τα πανεπιστήμια Northeastern, Harvard, Northwestern, και Rutgers με την εξέταση 40.000 ατόμων που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις η συσχέτιση μεταξύ αυξημένων αριθμών κρουσμάτων κορωνοϊού και αυξημένης συμμετοχής σε διαδηλώσεις είναι ισχνή:

“Δε λέμε ότι οι διαδηλώσεις δεν προκάλεσαν επιπλέον κρούσματα, μία τέτοια διατύπωση θα χρειαστεί επιπλέον ανάλυση. Αυτό που λέμε είναι ότι αν πράγματι ήταν ο κύριος παράγοντας διάδοσης του ιού το αναμενόμενο θα ήταν μέρη όπου πραγματοποιήθηκαν μεγαλύτερες διαδηλώσεις να είχαν μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων, κάτι που δεν ίσχυει. Μάλιστα, τα δεδομένα δείχνουν ότι ισχύει το αντίθετο”.

Μία πιθανή εξήγηση γι’ αυτό το φαινόμενο, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι αυτό για το οποίο όλο και παραπάνω οι επιστήμονες συμφωνούν, ότι ο μεγαλύτερος παράγοντας διάδοσης του κορωνοϊού είναι η παραμονή εντός των σπιτιών μαζί με άλλους ανθρώπους, όχι η συνύπαρξη σε εξωτερικούς χώρους.

“Ως εκ τούτου”, συμπεραίνει η έρευνα, “είναι πιθανό οτι η κοντινότητα με άλλους ανθρώπους σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να μην παίζει ένα τόσο σημαντικό ρόλο στη διάδοση του ιού όσο αρχικά πιστεύαμε”.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...