Όμως οι Αμερικάνοι ηγέτες δεν τα παράτησαν, ούτε το Κιέβο. Ο Μπάρακ Ομπάμα συνέχισε την καμπάνια για είσοδο της Ουκρανίας στη Συμμαχία, και ενώ ο Ντοναλντ Τραμπ ήταν λιγότερο ενθουσιώδης, η διακυβέρνησή του στην πραγματικότητα έμεινε πιστή σε αυτή τη θέση των ΗΠΑ. Και η Ουκρανια από την πλευρά της συνέχισε να πιέζει με τον πρόεδρο Ποροσένκο το 2019 να ζητά επιμονα να υπάρξει Σχέδιο για Είσοδο άμεσα.
Όπως σημείωνε το Ινστιτούτο CATO από τον Σεπτέμβρη του 2021, ο πρόεδρος Μπάιντεν γιγάντωσε τις πιέσεις για είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Τον Φεβρουάριο του 2021 οι ΗΠΑ έφεραν εντός του ΝΑΤΟ το ερώτημα που έθεσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντομιρ Ζελένσκι:
“Γιατί η Ουκρανία δεν είναι ακόμα μέλος του ΝΑΤΟ”;
Μάλιστα το Συμβούλιο δημοσίευσε και άρθρο του Υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντιμίτρο Κουλέμπα με το οποίο υποστήριζε ότι η διόρθωση αυτής της κατάστασης άργησε πολύ.
Τον Σεπτέμβριο του 2021 ο Ζελένσλκι πίεσε τον Μπάιντεν να αυξήσει τις προσπάθειές του για τη διασφάλιση θέσης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
“Αν μιλάμε για το ΝΑΤΟ και το οργανόγραμμα ένταξης σε αυτό, θα ήθελα από τον Μπάιντεν να μου δώσει συγκεκριμένα πράγματα – ναι ή όχι”, ειπε ο Ζελένσκι.
“Πρέπει να έχουμε ξεκάθαρες ημερομηνίες για την ένταξη της Ουκρανίας”, είπε.