24.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Τι προειδοποιούσε το Ινστιτούτο CATO τον Σεπτέμβρη του 2021: Επικίνδυνο ότι οι ΗΠΑ έκαναν την Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ σε όλα εκτός από το όνομα

Ημερομηνία:

Το Ινστιτούτο CATO, είναι ένα από τα πιο αναγνωρισμένα think tanks παγκοσμίως και μέσα στα πιο επιδραστικά φιλελεύθερα think tanks στις ΗΠΑ.

Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία, όσα γράφουν οι αναλυτές του για τη στάση των ΗΠΑ στο Ουκρανικό έρχονται στα πλαίσια ενός Ινστιτούτου κάθε άλλο παρά φιλορωσικού ή “αριστερού”. Χαρακτηριστικό είναι και το το σλόγκαν του το οποίο είναι “ατομική ελευθερία, ελεύθερη αγορά και ειρήνη”.

Mε σειρά αρθρών του πριν τον πόλεμο επισήμαινε ότι οι κινήσεις των ΗΠΑ είναι επικίνδυνες και μπορούν να πυροδοτήσουν μία σύγκρουση, κάτι που τελικά και συνέβη.

Ήδη με εκτενές κείμενο από τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021 το Ινστιτούτο CATO προειδοποιούσε ότι οι ΗΠΑ δίχως να σέβονται τις επιθυμίες των συμμάχων τους ακολουθουν εδώ και χρόνια μια “αλαζονική, μη σοφή και πιθανά πολύ επικίνδυνη πολιτική” που μπορεί να έχει σοβαρό κόστος.

Αναφέρεται μεταξύ αλλων στο άρθρο με τίτλο “Κάνοντας την Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ σε όλα εκτός από το όνομα”:

“Η διαφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον, Παρισίου και Βερολινου για την είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ξεκινησε το 2008 όταν ο Προεδρος Τζωρτζ Μπους έκανε ότι περνα από το χέρι του για να γίνει αποδεκτή η πρόσκληση της Ουκρανίας.

Οι Γάλλοι και Γερμανοί ηγέτες είχαν εκφράσει την εντονότατη αντιθεσή τους στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Στα απομνημονευματά της η τότε Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις θυμάται ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ήταν ιδιαίτερη σκληρη στους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιούσε περιγράφοντας την Ουκρανία ως “ένα διεφθαρμένο χάος” και προειδοποιώντας ότι η προσφορά για είσοδο της Ουκρανιας στο ΝΑΤΟ θα αποτελει μια επικίνδυνη πρόκληση για την Ρωσία.

Οι αντιδράσεις των Συμμάχων παρέμειναν ισχυρές και το καλύτερο που μπόρεσε να πετύχει ο Μπους στη Σύνοδο ήταν μία δήλωση που επιβεβαίωνε ότι “μια μερα” η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Πάραυτα, δεν υπήρχε χρονοδιάγραμμα και ακόμα πιο σημαντικά, η Σύνοδος δεν ενέκρινε κάποιο Σχέδιο για την Είσοδο (ΜAP).

Όμως οι Αμερικάνοι ηγέτες δεν τα παράτησαν, ούτε το Κιέβο. Ο Μπάρακ Ομπάμα συνέχισε την καμπάνια για είσοδο της Ουκρανίας στη Συμμαχία, και ενώ ο Ντοναλντ Τραμπ ήταν λιγότερο ενθουσιώδης, η διακυβέρνησή του στην πραγματικότητα έμεινε πιστή σε αυτή τη θέση των ΗΠΑ. Και η Ουκρανια από την πλευρά της συνέχισε να πιέζει με τον πρόεδρο Ποροσένκο το 2019 να ζητά επιμονα να υπάρξει Σχέδιο για Είσοδο άμεσα.

Όπως σημείωνε το Ινστιτούτο CATO από τον Σεπτέμβρη του 2021, ο πρόεδρος Μπάιντεν γιγάντωσε τις πιέσεις για είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Τον Φεβρουάριο του 2021 οι ΗΠΑ έφεραν εντός του ΝΑΤΟ το ερώτημα που έθεσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντομιρ Ζελένσκι:

“Γιατί η Ουκρανία δεν είναι ακόμα μέλος του ΝΑΤΟ”;

Μάλιστα το Συμβούλιο δημοσίευσε και άρθρο του Υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντιμίτρο Κουλέμπα με το οποίο υποστήριζε ότι η διόρθωση αυτής της κατάστασης άργησε πολύ.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 ο Ζελένσλκι πίεσε τον Μπάιντεν να αυξήσει τις προσπάθειές του για τη διασφάλιση θέσης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

“Αν μιλάμε για το ΝΑΤΟ και το οργανόγραμμα ένταξης σε αυτό, θα ήθελα από τον Μπάιντεν να μου δώσει συγκεκριμένα πράγματα – ναι ή όχι”, ειπε ο Ζελένσκι.

"google ad"

“Πρέπει να έχουμε ξεκάθαρες ημερομηνίες για την ένταξη της Ουκρανίας”, είπε.

Όπως έκαναν και οι δύο προκάτοχοί του, ο Μπάιντεν προσπάθησε να υπεκφύγει του θέματος της επίσημης ένταξης της Ουκρανίας στη Συμμαχίας. Ένας από τους λόγους ήταν ο ίδιος ο οποίος είχε επισημάνει και η Μέρκελ πριν 13 χρόνια. Η Ουκρανία παρέμενε ένα χάος διαφθοράς.

Στην πραγματικότητα, όχι μόνο η Ουκρανία παραμένει ένας χάος διαφθοράς όπως και πριν 13 χρονια, αλλά το παρόν καθεστώς της Ουκρανίας περιγράφεται ως ένα αυξανόμενου απολυταρχισμού.

Όπως σημειώνεται σε κείμενο στο οποίο γίνεται παραπομπή, η Ουκρανία βρίσκεται στην κατηγορία των “μερικώς ελεύθερων” χωρών, 4 μόλις πόντους πάνω από τις Φιλιπίνες του διαβόητου Ροντρίγκο Ντουτέρτε.

Αυτά τα προβλήματα, όπως σημειώνεται στο κείμενο του Cato Institute από τον Σεπτέμβρη του 2021, μετατρέπουν την Ουκρανία σε ένα αρκετά περίεργο συνέταιρο της Γαλλίας, της Γερμανίας και αλλων μελών του ΝΑΤΟ.

Όμως τα πρόσφατα χρόνια, οι ΗΠΑ έχουν μετατρέψει την επίσημη είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ σε σημαίνων θέμα. Η Ουάσιγκτον απλά αγνοούσε τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Οι ηγέτες των ΗΠΑ φέρονται στο Κιέβο σα να είναι ντε φάκτο μέλος του ΝΑΤΟ και ως κρίσιμο στρατιωτικό σύμμαχο των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Τραμπ ενέκρινε πολλαπλές αποστολές οπλικών συστημάτων στο Κιέβο, μεταξύ άλλων αντιαρματικών Javelin που η Ρωσία θεωρεί ιδιαιτέρως αποσταθεροποιητικά. Αυτές οι ανταλλαγές εντάθηκαν ακόμα παραπάνω επί προεδρίας Μπάιντεν.

Οι ενθουσιώδεις υποστηρικτές της Ουκρανίας στο Κογκρέσο θέλουν να αυξήσουν τη στήριξη σημαντικά. Με τροπολογια που συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο για την Άμυνα για το 2022, οι ΗΠΑ θα παρέδιδαν υψηλής τεχνολογίας συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία με πυραυλικά συστήματα μεγάλων δυνατοτήτων των οποίων τον έλεγχο θα είχαν οι ΗΠΑ.

Υπάρχει μια πολύ υψηλή πιθανότητα ότι η τελική έκδοση του νομοσχεδίου θα συμπεριλαμβάνει αυτή την πρόβλεψη, τοποθετώντας έτσι αμερικάνικα στρατεύματα στις εμπροσθοφυλακή της συνεχόμενης σύγκρουσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας (στο Ντομπάς).

Η υιοθέτηση αυτών των πολιτικών παρά τις αντιρρήσεις του Παρισίου και του Βερολίνου αποτυπώνει μία εμμονή των ΗΠΑ στην ασφάλεια της Ουκρανίας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο από το Ινστιτούτο CATO από τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021 πατώντας ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...