15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Μυρμηγκόπιτα
Ένα φλιτζάνι ζάχαρη, δύο φλιτζάνια αλεύρι, έξι αυγά, δύο βανίλιες, ένα μπέικι, ένα φλιτζάνι τρούφα (στο τέλος μια στροφή). Ψήσιμο στους 180 βαθμούς μισή ώρα. (παντεσπάνι)
Σιρόπι: Ένα φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη, 2 φλιτζάνια τσαγιού νερό. Να βράσει πέντε λεπτά όπως είναι καυτό το ρίχνω στο κρύο κέικ. Από πάνω βάζω κρέμα: Ένα φλιτζάνι νερό, ένα κουταλάκι γλυκού βιτάμ, τέσσερεις κουταλιές σούπας κακάο δέκα κουταλάκια γλυκού ζάχαρη, δύο κουταλάκια του γλυκού κορν φλάο και βράζω να πήξουν και περιχύνω το γλυκό.

Ινδοκάρυδο
Έξι αυγά, 3 φλιτζάνες αλεύρι, τρεις φλιτζάνες ιδνοκάρυδο, μιάμιση φλιτζάνα ζάχαρη διακόσια γραμμ. βούτυρο, έξι κουταλάκια μπέικι, μιάμιση, φλιτζάνα γάλα. Χτυπάω τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι ν’ ασπρίσουν και μετά ρίχνω τα υπόλοιπα υλικά και τ’ ανακατεύω καλά. Ψήσιμο τρία τέταρτα περίπου.
Σιρόπι: Πέντε φλιτζάνες ζάχαρη, πεντέμισι φλιτζάνες νερό ένα λεμόνι.

Αλμυρό κέικ
Διακόσια gr στήθος κοτόπουλο, εκατόν πενήντα gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις, τρία αυγά, ένα φακελάκι μαγιά, ογδόντα gr λάδι, πενήντα ml γάλα, πενήντα ml λευκό κρασί, ογδόντα gr γραβιέρα τριμμένη, εκατό gr αρακά κατεψυγμένο, πενήντα gr αποξηραμένα σύκα, μία κοφτή κουταλιά ελ χαμούτ (μαροκινό μείγμα μπαχαρικών), αλάτι, πιπέρι.
Προθερμαίνομε τον φούρνο στους εκατόν ογδόντα βαθ. Κόβομε το κοτόπουλο και τα σύκα σε μικρά κομμάτια. Χτυπάμε τα αυγά σε ομελέτα. Ανακατεύουμε το αλεύρι με την μαγιά και το ελ χαμούτ. Προσθέτομε τα αυγά, το λάδι, το γάλα, το κρασί και το τυρί, τον αρακά, το κοτόπουλο και τα σύκα. Αλατοπιπερώνομε. Λαδώνομε τη φόρμα, την πασπαλίζομε με αλεύρι τινάζοντάς την να φύγει το περίσσευμα. Ρίχνομε στη φόρμα το μείγμα και ψήνομε 45 λεπτά περίπου. Τρώγεται χλιαρό αλλά καλύτερο είναι κρύο την επόμενη μέρα.

Αρνί εξοχικό
Ενάμιση κιλό αρνί γάλακτος, τρία τέταρτα φλυτζανιού λάδι, ένα τέταρτο κιλού κεφαλοτύρι, 1 λεμόνι, ρίγανη, αλατοπίπερο.
Χωρίζομε το κρέας σε έξι κομμάτια. Τα αλατοπιπερώνομε και τα πασπαλίζομε με ρίγανη. Στίβομε επάνω τους το χυμό του λεμονιού τα περιλούζομε με το μισό λάδι και τα αφήνομε μια ώρα. Κόβομε το τυρί σε έξι φέτες. Κόβομε κάθε λαδόκολλα σε έξι φύλλα. Πέρνομε ένα φύλλο και το αλείφομε με μπόλικο λάδι. Βάζομε μια φέτα τυρί και από πάνω ένα κομμάτι κρέας. Διπλώνομε τις άκρες προς τα μέσα και τυλάμε ρολό. Παίρνομε ένα δεύτερο φύλλο χωρίς να το λαδώσομε και τυλάμε μέσα σ’ αυτό το ρολό. Τοποθετούμε στο ταψί με την δίπλα προς τα κάτω. Επαναλαμβάνομε το ίδιο με το υπόλοιπο κρέας. Ψήνομε σε μέτριο φούρνο δύο ώρες περίπου

Αρνί φρικασέ
2 κιλά αρνι, 10 κρεμμυδάκια φρέσκα, 3 μαρούλια, άνιθος ψιλοκομμένος, τρία τέταρτα φλυτζάνας λάδι, 2 αυγά, 2 λεμόνια, αλατοπίπερο.
Κόβομε το κρέας σε μερίδες, πλένομε και τσιγαρίζομε στο λάδι. Κόβομε τα κρεμμυδάκια τα ρίχνομε στο κρέας, μαραίνομε λίγο, προσθέτομε μισή φλυτζάνα νερό. Στο μεταξύ καθαρίζομε τα μαρούλια και τον άνιθο, τα κόβομε και τα ρίχνομε στο κρέας. Αλατοπιπερώνομε. Αν χρειαστεί, προσθέτομε λίγο νερό γιατί τα μαρούλια αφήνουν νερό. Χτυπάμε τα αυγά, ρίχνομε χτυπώντας τον χυμό των λεμονιών και κατόπιν το ζουμί του φαγητού από λίγο προσέχοντας μην ψηθεί το αυγό. Αποσύρομε απ’ την φωτιά και ρίχνομε το αυγολέμονο κουνώντας να πάει παντού

Αρνί με αγκινάρες αυγολέμονο
Ενάμιση κιλό αρνί, 8 αγκινάρες, 1 φλυτζάνα λάδι, δύο κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα, δύο αυγά, λεμόνια, αλάτι, πιπέρι.
Τσιγαρίζομε το κρέας με το λάδι και αλάτι πιπέρι. Κατόπιν ρίχνομε τα κρεμμυδάκια να μαραθούν. Προσθέτετε δύο φλυτζάνια νερό. Καθαρίζομε τις αγκινάρες. Τις τρίβομε με λεμόνι και τις ρίχνομε σε αλατισμένο νερό. Όταν μισοβράσει το κρέας ρίχνομε τις αγκινάρες. Προσθέτομε χυμό λεμόνι λίγο αλάτι πιπέρι και αφήνομε να ψηθεί σε σιγανή φωτιά. Κατεβάζομε απ’ την φωτιά και αυγοκόβομε ως συνήθως.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...