20.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Τον γύρο του κόσμου έκανε η δεύτερη επίταξη

Ημερομηνία:

Με εκτενή ρεπορτάζ και δηλώσεις τόσο από μέρους της κυβέρνησης όσο και των απεργών, τα διεθνή ΜΜΕ φιλοξενούν την είδηση της επίταξης των ναυτεργατών, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες που εφαρμόζεται στη χώρα μας ένα μέτρο «έκτακτης ανάγκης».

Το BBC στο ρεπορτάζ του επισημαίνει ότι η απόφαση της κυβέρνησης για επίταξη των ναυτεργατών έγινε μετά από 6ήμερη απεργία που έκοψε οποιαδήποτε επικοινωνία της ηπειρωτικής Ελλάδας με τα νησιά. Φιλοξενώντας τόσο τις δηλώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας, κ. Κωστή Μουρουσούλη όσο και του γ.γ. της ΠΝΟ μετά την ανακοίνωση της απόφασης, κ. Γιάννη Χαλά, παρατηρεί πως: «Κατά τη διάρκεια της απεργίας του Μετρό, η Δημοκρατική Αριστερά, το μικρότερο κόμμα της τρικομματικής συγκυβέρνησης, είχε χαρακτηρίσει το μέτρο της πολιτικής επίταξης ως ‘μια υπερβολική επιλογή’. Ωστόσο δεν απέσυρε την στήριξή της προς την κυβέρνηση». Το ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου κάνει επίσης λόγο για τις κινητοποιήσεις των «αγροτών κατά μήκος της Ελλάδας, οι οποίοι έχουν σταθμεύσει τα τρακτέρ τους επί των εθνικών οδών, χωρίς προς το παρόν να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία».

Η Washington Post υπενθυμίζει πως αυτή είναι «η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες που η ελληνική κυβέρνηση κάνει χρήση ενός νόμου που εφαρμόζεται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης», αυτό της επίταξης απεργών. Επισημαίνει επίσης ότι οι απεργοί που δεν θα συμμορφωθούν με την απόφαση αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης μέχρι και πέντε χρόνων. Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι η 6ήμερη απεργία είχε προκαλέσει στους κατοίκους των νησιών σοβαρές ελλείψεις σε αγαθά, προβλήματα στην αντιμετώπιση σοβαρών ιατρικών υποθέσεων, ενώ ακόμη και πτώματα παρέμεναν άταφα λόγω της διακοπής των θαλάσσιων συγκοινωνιών.

Η ισπανική El Pais, από την άλλη, ξεκινά το εκτενές της άρθρο για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα γράφοντας ότι οι ιστοσελίδες που ενημερώνουν για τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις στη χώρα μας δεν σταματούν να ανανεώνονται. Αφού τονίζει πως η κυβέρνηση εφάρμοσε την επίταξη μετά την απόφαση των ναυτεργατών για παράταση της απεργίας τους, υπενθυμίζει ότι αυτή είναι η δέκατη μόλις φορά που το μέτρο τίθεται σε ισχύ από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα το 1974 μέχρι σήμερα, ένα μέτρο που εφαρμόζεται σε περιπτώσεις εμφύλιας διαμάχης, φυσικών καταστροφών ή κινδύνου για τη δημόσια υγεία.

Τα νέα της επίδοσης φύλλων πορείας προς τους απεργούς ναυτεργάτες ταξίδεψαν και στην Ταϊλάνδη, με την Bangkok Post να κάνει λόγο για επέμβαση των ΜΑΤ στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι τα δρομολόγια. Συμπληρώνει επίσης ότι η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να επιβάλει σκληρά μέτρα λιτότητας που απαιτούν οι διεθνείς πιστωτές της, τον τελευταίο καιρό έχει αναγκαστεί πολλές φορές να αντιμετωπίσει τα κύματα των απεργών.

Τέλος, όλα τα μέσα αναφέρουν την επικείμενη γενική απεργία των κυριότερων συνδικάτων της χώρας -ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ- στις 20 Φεβρουαρίου.

πηγή:  ethnos.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...