23.8 C
Chania
Sunday, September 29, 2024

Τουλάχιστον 16 νεκροί και χιλιάδες οι τραυματίες στη «μεγάλη πορεία της Επιστροφής» στη Γάζα – Οι Παλαιστίνιοι έθαψαν τους νεκρούς τους

Ημερομηνία:

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ χιλιάδες είναι οι τραυματίες από ισραηλινά πυρά, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, την ώρα που χιλιάδες Παλαιστίνιοι οι οποίοι ζουν κοντά στη Λωρίδα της Γάζας έφτασαν στα σύνορα του παλαιστινιακού θύλακα με το Ισραήλ, αρχίζοντας τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας διάρκειας έξι εβδομάδων, που τις έχουν χαρακτηρίσει ως την «Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής». Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ανάμεσα στα θύματα βρίσκεται κι ένας 16χρονος, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως οι στρατιώτες του έκαναν χρήση «μέσων για την καταστολή των διαδηλώσεων και πυρών κατά των κυριότερων υποκινητών».

Αιματοβαμένες κατέληξαν οι ογκώδεις παλαιστινιακές διαδηλώσεις, από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων, που ξεκίνησαν σήμερα κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με το Reuters, τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους απο τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και τουλάχιστον ένας από τους νεκρούς ήταν 16 ετών. Όπως μεταδίδει η Guardian, περισσότεροι από 700 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως οι στρατιώτες του έκαναν χρήση «μέσων για την καταστολή των διαδηλώσεων και πυρών κατά των κυριότερων υποκινητών» και πως ορισμένοι από τους διαδηλωτές «έβαλαν φωτιά σε ελαστικά και εκσφενδόνισαν πέτρες» στον συνοριακό φράχτη και εναντίον στρατιωτών.

Οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ (IDF) υπολογίζουν τους Παλαιστίνιους διαδηλωτές σε 17.000 αθροιστικά και στα πέντε σημεία.

«Ούτε εκατοστό από τη γη της Παλαιστίνης»

Μιλώντας στους διαδηλωτές, ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγε τόνισε ότι «δεν θα εκχωρήσουμε ούτε εκατοστό από τη γη της Παλαιστίνης» και ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική στην Παλαιστίνη και καμία λύση χωρίς επιστροφή»

Από πλευράς του, ο Ισραηλινός υποστράτηγος Εγιάλ Ζαμίρ δήλωσε: «Αναγνωρίζουμε προσπάθειες να πραγματοποιηθούν τρομοκρατικές επιθέσεις με πρόσχημα τις διαδηλώσεις.

Καλούμε τους πολίτες να μείνουν μακριά και προειδοποιούμε την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, που είναι υπεύθυνη για τις βίαιες ταραχές και όλα όσα λαμβάνουν χώρα υπό την κάλυψή της».

Ο συμβολισμός της «μεγάλης πορείας της Επιστροφής»

Η «μεγάλη πορεία Επιστροφής», με έναρξη τις 30 Μαρτίου, τιμά την «Ημέρα Γης», ημέρα κατά την οποία – το 1976 – έξι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους από πυρά των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας ενώ διαδήλωναν κατά της κατάσχεσης γης από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Η διαμαρτυρία σχεδιάζεται να διαρκέσει μέχρι τις 15 Μαΐου, ημέρα την οποία οι Παλαιστίνιοι αποκαλούν Νάκμπα (καταστροφή) και η οποία σηματοδοτεί τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων κατά την περίοδο των συγκρούσεων του 1948, κατά την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ.

Έρευνα ζητά ο ΟΗΕ

Ανεξάρτητη έρευνα για τις θανατηφόρες συγκρούσεις στη Γάζα μεταξύ Παλαιστινίων και των ισραηλινών  στρατευμάτων ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ζήτησαν ψυχραιμία και από τις δύο πλευρές.

Ωστόσο μετά από την επείγουσα συνεδρίαση το βράδυ της Παρασκευής, ο ΟΗΕ δεν κατέληξε σε κάποια κοινή γραμμή ούτε εξέδωσε κάποιο μήνυμα, σύμφωνα με την Guardian.

Οι Παλαιστίνιοι κήδεψαν τους νεκρούς τους…

Χιλιάδες κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας συμμετείχαν στις κηδείες των διαδηλωτών που σκοτώθηκαν χθες κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τον ισραηλινό στρατό.

Το υπουργείο Υγείας της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε ότι 1.400 άνθρωποι τραυματίσθηκαν κατά τις χθεσινές συγκρούσεις. Δεν υπήρξε νεκρός ή τραυματίας από την ισραηλινή πλευρά.

 

Παρά την οργή που αυξάνεται από τη χθεσινή ημέρα, μόνο μερικές εκατοντάδες Παλαιστίνιοι επέστρεψαν στις συνοριακές ζώνες με το Ισραήλ για να συνεχίσουν το κίνημα διαμαρτυρίας που ονομάσθηκε «πορεία επιστροφής».

Προγραμματισμένο να διαρκέσει έξι εβδομάδες, προβλέπει συγκεντρώσεις κατά μήκος του φράκτη ασφαλείας ανάμεσα στη Γάζα και το Ισραήλ για να απαιτήσουν «το δικαίωμα επιστροφής» των παλαιστινίων προσφύγων και να καταγγείλουν τον αυστηρό αποκλεισμό που έχει επιβάλει το εβραϊκό κράτος στη Γάζα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, δέκα άνθρωποι τραυματίσθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στη συνοριακή ζώνη, αλλά κανενός η ζωή δεν βρίσκεται σε κίνδυνο.

Σε πολλές πόλεις της Λωρίδας της Γάζας πυκνό πλήθος ακολούθησε τα φέρετρα των σκοτωμένων διαδηλωτών της χθεσινής ημέρας. «Αραβες, μουσουλμάνοι, πού είστε;», φώναξαν οι συμμετέχοντες, ορισμένοι από τους οποίους κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες και ζητούσαν «εκδίκηση».

Πέντε από τους σκοτωμένους διαδηλωτές ήταν μέλη της Χαμάς, που συμμετείχαν στις «λαϊκές διαδηλώσεις στο πλευρό του λαού τους», ανακοίνωσε η στρατιωτική πτέρυγα της ισλαμιστικής οργάνωσης που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Γενική απεργία έχει κηρυχθεί στον παλαιστινιακό θύλακα – που βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ- και στην Δυτική Οχθη.

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζοντας να προκαλεί ισχυρίζεται ότι άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των στρατιωτών, ενώ διαδηλωτές προσπάθησαν να καταστρέψουν τον συνοριακό φράκτη και να διεισδύσουν στο ισραηλινό έδαφος. Την ίδια στιγμή οι εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου, δείχνουν Παλαιστινίους με σφεντόνες απέναντι στις κάννες των τανκ και τους πάνοπλους Ισραηλινούς στρατιώτες. Για την ιστορία, δεν υπήρξε ούτε τραυματισμός Ισραηλινού στρατιώτη από τη χτεσινή δολοφονική επιχείρηση του.

Οι Παλαιστίνιοι από την πλευρά τους καταγγέλλουν δυσανάλογη χρήση βίας, ενώ οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναρωτιούνται για τη χρήση αληθινών σφαιρών. Σύμφωνα με τους διοργανωτές της διαδήλωσης, οι Παλαιστίνιοι δέχθηκαν πυρά χωρίς να αποτελούν πραγματική απειλή.

ΑΠΕ – ΜΠΕ, thepressproject.gr

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απατεώνες προσπάθησαν να εξαπατήσουν 80χρονη υποδυόμενοι γιατρούς – Ζήτησαν 80.000 ευρώ

Σε νέο περιστατικό τηλεφωνικής απάτης προχώρησαν απατεώνες στα Χανιά,...

Σε ύφεση η φωτιά που ξέσπασε στην Ασή Γωνιά Χανίων

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το μεσημέρι του Σαββάτου,...