17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Τουρίστες ακόμα και τον Νοέμβριο στην Κρήτη – Hμέρα ρεκόρ για τα Χανιά το Σάββατο 2 Αυγούστου

Ημερομηνία:

Της Ρούλας Κοτσέτα | Τα ίχνη του καλοκαιριού είναι ακόμα έντονα στην Κρήτη. Νοέμβριος μήνας και πολλοί είναι εκείνοι που απολαμβάνουν τον καφέ τους στον ήλιο, ενώ άλλοι κολυμπούν στα καταγάλανα νερά.

Θαρρεί κανείς πως η καλοκαιρία δεν θέλει να φύγει από το νησί που φέτος «βούλιαξε» στην κυριολεξία από τους τουρίστες. Κι αν ο χειμώνας έδειξε για λίγο την παρουσία του, ο ήλιος έδιωξε τα σύννεφα και ανέβασε και πάλι τη θερμοκρασία.

Χανιά, Ρέθυμνο, Αγιος Νικόλαος. Η τουριστική κίνηση θυμίζει Σεπτέμβριο μήνα. Κάποιοι τουρίστες θέλησαν να κάνουν τις διακοπές τους ακόμα και τον Νοέμβριο και σίγουρα δεν το μετάνιωσαν.

Όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο του 2014, επισκέφτηκαν περίπου 1.828.666 τουρίστες την Κρήτη.

Εκπρόσωποι του τουρισμού στο νησί, εκφράζουν την ικανοποίησή τους, αφού όπως υποστηρίζουν, διανύουν μια αρκετά καλή σεζόν, με τις αφίξεις να σημειώνουν αύξηση της τάξεως του 10% σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία από τον Απρίλιο έως και τον Αύγουστο 2014, στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου, αποβιβάστηκαν συνολικά 1.828.666 επισκέπτες. Σε όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου οι αριθμοί κατέγραψαν μοναδικά ρεκόρ.

Η μέρα με τις περισσότερες αεροπορικές αφίξεις για το αεροδρόμιο του Ηρακλείου ήταν η Κυριακή 27 Ιουλίου, όπου στο «Νίκος Καζαντζάκης» προσγειώθηκαν 163 πτήσεις μεταφέροντας 30.470 τουρίστες.

Για τα Χανιά, η μέρα ρεκόρ τουριστικών αφίξεων ήταν το Σάββατο 2 Αυγούστου, όπου στο «Γιάννης Δασκαλογιάννης» πραγματοποιήθηκαν 72 πτήσεις, μεταφέροντας στα Χανιά 12.300 τουρίστες.

Από άποψη εθνικοτήτων, “πρωταγωνιστές” της φετινή σεζόν αποδείχτηκαν οι Γερμανοί (375.563 επισκέπτες). Ακολουθούν οι Ρώσοι (329.700 άτομα).

Σταθεροί στην τρίτη και την τέταρτη θέση της βρίσκονται αντίστοιχα οι Βρετανοί (277.135 φέτος έως τον Αύγουστο, έναντι 345.712 από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο του 2013) και οι Γάλλοι (220.973 φέτος, σε αντίθεση με τους 267.012 που είχαν έρθει πέρυσι).

Από το Λονδίνο, όπου η Κρήτη συμμετείχε στη μεγάλη διεθνή τουριστική έκθεση WTM, με περίπτερο της Περιφέρειας, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, δήλωσε: «Τα μηνύματα από τη Δυτική Ευρώπη είναι θετικά, ήδη, οι προκρατήσεις σε σχέση με πέρυσι έχουν αυξηθεί. Αναμένουμε τις εξελίξεις στη Ρωσία καθώς επηρεάζουν άμεσα την Κρήτη».

«Ήδη τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά από τη Μ. Βρετανία αλλά και από την υπόλοιπη Ευρώπη για τον τουρισμό στην Κρήτη» δήλωσε ο σύμβουλος τουρισμού της Περιφέρειας, Μιχάλης Βαμιεδάκης.

Η Περιφέρεια Κρήτης, πρόσθεσε, «υλοποιεί δυναμικά τη στρατηγική προβολής της που αποτελεί τον κύριο άξονα της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού μας. Με μακροπρόθεσμες συνεργασίες, με τουριστικούς φορείς εσωτερικού και εξωτερικού κεφαλαιοποιούμε τα θετικά αποτελέσματα των προηγούμενων ετών και αναδεικνύουμε όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης στο εξωτερικό».

Παράλληλα με την προβολή του νησιού στην έκθεση, παρουσιάστηκε στις 5 Νοεμβρίου 2014 η νέα διαφημιστική καμπάνια της Περιφέρειας Κρήτης με video-spot που φέρουν την υπογραφή του Θοδωρή Παπαδουλάκη( σκηνοθέτη της διάσημης σειράς «Το νησί»).

"google ad"

Επίσης η Περιφέρεια, διοργάνωσε έκθεση φωτογραφίας στο National Geographic London Store, σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Κρήτης με τίτλο «Rare Glimpses of Crete».

Τι λένε οι ντόπιοι

H αλλαγή των καιρικών συνθηκών αλλά και η προβολή της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό μέσα από τουριστικά αφιερώματα αλλά και ταινίες, έδωσαν παράταση στη φετινή τουριστική σεζόν.

Νοέμβριος μήνας. Αγιος Νικόλαος Κρήτης. Το δελτίο καιρού μάλλον δεν έχει συμπεριλάβει το νησί, αφού η θερμοκρασία για την εποχή είναι υψηλή και κάποιοι απολαμβάνουν ακόμα τη θάλασσα.

Οι ταβέρνες δίπλα στο κύμα παραμένουν ανοιχτές και οι τουρίστες που βρίσκονται αυτό το διάστημα στο πανέμορφο αυτό προορισμό, δεν μετανιώνουν για την επιλογή τους.

«Νοέμβριος μήνας και ο καιρός έχει τρελαθεί» μας λέει ο κ. Χρήστος Κοκολάκης, ιδιοκτήτης εστιατορίου στον Αγ. Νικόλαο.

«Φέτος ήταν πολύ καλή χρονιά. Είχαμε πολλούς τουρίστες» συνεχίζει με χαμόγελο. «Άλλες χρονιές, τέτοια εποχή είχαμε κλείσει».

Την ίδια άποψη εκφράζει και η κ. Σοφία Χαλκιαδάκη, ξενοδοχειακή υπάλληλος. «Είναι από τις λίγες χρονιές που είμαστε ακόμα ανοιχτά. Έχουμε γκρουπ που έχουν κλείσει να έρθουν και αργότερα» προσθέτει η κ. Χαλκιαδάκη.

«Εχουμε σταθερή πελατεία από όλο τον κόσμο. Οι τουρίστες αρχίζουν να έρχονται στο νησί από αρχές Μαρτίου. Η σεζόν έχει αλλάξει. Τα προηγούμενα χρόνια ανοίγαμε το ξενοδοχείο από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο» συνεχίζει και δηλώνει χαρούμενη που εργάζεται πλέον περισσότερους μήνες.

Χαμόγελα και στο Νομό Ρεθύμνου, αφού ακόμα και στον Πλακιά, που μέχρι πρότινος ήταν προορισμός για τους λίγους μήνες του καλοκαιριού, οι τουρίστες κάνουν τις βόλτες τους. «Το καλοκαίρι ήταν «μεγάλο». Έχουμε ακόμα τουρισμό, αφού οι πτήσεις τσάρτερ από Αγγλία και Γερμανία, δεν έχουν ακόμα σταματήσει» μας λέει ο κ. Κώστας Μαλεφάκης που εργάζεται σε ταβέρνα στον Πλακιά.

Οσο για τα Χανιά; Η όμορφη πόλη της Κρήτης, με το γραφικό λιμάνι, φιλοξενεί αυτό το διάστημα πολλούς τουρίστες από τη Βόρεια Ευρώπη. Ο τουρισμός παραμένει η μόνη ελπίδα οικονομικής ανάκαμψης. Γι αυτό και οι αρμόδιοι φορείς, με τη «βοήθεια» του καιρού, στοχεύουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αλλά και στην προβολή κι άλλων ειδών τουρισμού.

newsbomb.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...