21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Τουρκία κατά Αιγύπτου και το θερμόμετρο στα ύψη

Ημερομηνία:

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην βόρεια Αφρική μετά την έμμεση απειλή του Αιγύπτιου προέδρου για στρατιωτική επέμβαση. Η απάντηση της Άγκυρας ήρθε από τον αναπληρωτή πρόεδρο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) που υποστήριξε πως o Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι δεν έχει τα κότσια να επέμβει στη Λιβύη.

Μια σπίθα αρκεί για να ανάψει η φωτιά που σιγοκαίει στη Λιβύη. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου καλεί τον στρατό της χώρας του να βρίσκεται σε ετοιμότητα με το βλέμμα στραμμένο στην Τουρκία με την Άγκυρα να αψηφά τις προειδοποιήσεις παρεμβαίνοντας ανοικτά υπέρ του Φαγέτ Αλ Σαράτζ και της κυβέρνησης της Τρίπολης.

«Ο Σίσι δεν έχει τα κότσια να το επιχειρήσει αυτό» απάντησε στο Κάιρο ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP), Γιασίν Ακτάι, απαντώντας στην κίνηση στη στρατιωτική σκακιέρα που έκανε προ δύο ημέρες ο ηγέτης της Αιγύπτου που κάλεσε τον στρατό της χώρας του να βρίσκεται σε ετοιμότητα για αποστολές εντός ή εκτός της χώρας.

Ο Ακτάι εκτίμησε ότι η απευθείας επέμβαση της Αιγύπτου δεν θα υποστηριχθεί από την Αλγερία και θα θέσει την Αίγυπτο εναντίον ενός μέλους του ΝΑΤΟ (την Τουρκία).

«Οι δηλώσεις του Σίσι δεν έχουν καμία βάση»

Στο μεταξύ, Τούρκος ανώτερος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του τόνισε (Reuters) ότι η προειδοποίηση της Αιγύπτου δεν θα αποθαρρύνει την Τουρκία να στηρίξει τους Λίβυους συμμάχους της.

«Οι δηλώσεις του Σίσι δεν έχουν καμία βάση», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος και διεμήνυσε πως «η Τουρκία και η Λιβύη δεν θα υπαναχωρήσουν από την αποφασιστικότητά τους».

Στο πλευρό το Αιγύπτιου προέδρου, πάντως, έσπευσαν τόσο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όσο και η Σαουδική Αραβία με το Ριάντ να καλεί την πλευρά Σαράτζ να αποδεχθεί την αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία.

Έντονη κινητικότητα στο διπλωματικό πεδίο

Στον αντίποδα, Γερμανία και Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν για κατάπαυση του πυρός ενώ την ίδια ώρα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο και ο Γερμανός ομόλογός του, Χάικο Μάας, δηλώνουν ότι η κατάπαυση του πυρός είναι επείγουσα εξαιτίας και της αιγυπτιακής παρέμβασης. Ο Ντι Μάιο ζήτησε επίσης ορισμού νέου απεσταλμένου του ΟΗΕ και την ισχυρή επιβολή εμπάργκο όπλων.

O ιταλός αξιωματούχος χαρακτήρισε ως «πολύ ανησυχητικές» τις εξελίξεις στη Λιβύη. «Η Ιταλία ανησυχεί ότι η επιχείρηση για την κατάληψη της πόλης της Σύρτης (σ.σ. από τις δυνάμεις του Σάρατζ) θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες μάχες και να προκαλέσει περισσότερα θύματα πολιτών», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας ότι η πολιτική λύση στη σύγκρουση στη Λιβύη εξακολουθεί να είναι η μόνη επιλογή.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προειδοποίησε του Σίσι, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, τόνισε ότι οι χώρες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, πρέπει να συμβάλουν σε μια πολιτική λύση και εξέφρασε την ελπίδα ότι εκπρόσωποι του Φαγιέζ αλ Σάρατζ και του Χαλίφα Χαφτάρ να επαναλάβουν σύντομα τις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός, υπό τον ΟΗΕ.

Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Στέφαν Ντουτζάριτς, δήλωσε στους εκπροσώπους του Τύπου ότι η αναζήτηση για έναν νέο απεσταλμένο «μπλόκαρε» όταν η κυβέρνηση Τραμπ εξέφρασε την επιθυμία να τοποθετηθεί ένας ανώτερος αξιωματούχος με αποκλειστική αποστολή να διαπραγματευτεί κατάπαυση του πυρός και έναν άλλο για την εκτέλεση της αποστολής του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, ο στρατηγός των ΗΠΑ, επικεφαλής της διοίκησης Αφρικής, Stephen Townsend, αλλά και ο πρέσβης, Richard Norland, συναντήθηκαν τη Δευτέρα (22/06) με τον πρωθυπουργό της Τρίπολης, Φαγέτ Αλ Σαράτζ , στην Τρίπολη, σύμφωνα με δήλωση της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν την «ανάγκη κατάπαυσης πυρός και επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

"google ad"

Στα «κάγκελα» με την Τουρκία ο Μακρόν

Την ίδια ώρα που η αντιπαράθεση μεταξύ του Καΐρου και της Άγκυρας φουντώνει, ο Γάλλος πρόεδρος, Ε. Μακρόν συντηρεί την κόντρα με την Τουρκία, επικρίνοντας τη στάση της στη λιβυκή κρίση και λέγοντας ότι «παίζει επικίνδυνα παιχνίδια».

«Είχα ήδη την ευκαιρία να πω πολύ καθαρά στον πρόεδρο Ερντογάν ότι θεωρώ πως η Τουρκία παίζει σήμερα ένα επικίνδυνο παιγνίδι στη Λιβύη που αντιβαίνει σε όλες τις δεσμεύσεις της στη διάσκεψη του Βερολίνου», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν, γνωστοποιώντας ότι συνομίλησε με τον Ντόναλντ Τραμπ για την κρίση στη Λιβύη.

Πηγή:www.efsyn.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...