13.8 C
Chania
Tuesday, December 3, 2024

Τουρκοκρατία στην Κρήτη – Σέλινο 4 Αυγούστου 1932

Ημερομηνία:

Του Μιχάλη Κατσανεβάκη

ΤΟ  ΚΑΤΑ  ΤΑ  ΧΑΝΙΑ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ

«Εγκύκλιος κατά της παρανομίας και γυναικοκλοπής»

———————

Οι πλείστοι των Χανιωτών ασφαλώς και θα θυμούνται τον ξακουστό δημοκράτη και φιλάνθρωπο γιατρό εκ Πλεμενιανών Σελίνου  Ανδρέα Αρχοντάκη ή Φιντέλ Κάστρο (1926-1982).

Ο προ παππούς του γιατρού Γεώργιος Αρχοντάκης,  ο οποίος κατοικούσε στους Δρυς Σελίνου (Βελενδησιού τότε)  επί τουρκοκρατίας, το 1832 είχε μια πολύ εμφανίσιμη αδελφή την Αρετή.

Μια ημέρα όταν ο Γεώργιος έλειπε στα Χανιά, δύο Κρήτες Μουσουλμάνοι, «ο Εμίνης κι ο Νουμάνης εκ του χωρίου Γρηγοριανά»  απήγαγαν την Αρετή και ξεσηκώθηκαν οι “ζαπτιγιεδες” όλου του Σελίνου.

—————

«Γιώργης Αρχοντάκης από του Βελενδησιού χωριού της επαρχίας Σελίνου

Έδωκεν αναφορά εις το συμβούλιον τούτο, ότι παρακαλεί να προσκληθώσιν, ο Εμίνης και Νουμάνης Γιακομιλάκιδες  από του χωριουδακιού της Σελίνου λεγομένου Γρηγοριανά, και η αδελφή του Αρετή……

Οι δύο εκείνοι Μωαμεθανοί ευρόντες ευκαιρίαν όταν αυτός προ τινών ημερών είχε έλθη  εις Χανιά δι υπόθεσιν του, έκλεψαν την αδελφή του από τον οίκον  του όπου την είχε αφήσει. Ο  Έπαρχός των Ιμπραχήμ Αγάς Τσάμης ……..

εφυλάκισε τους μεν άνδρας……..  την δε γυναίκα εις του Χατζή Μουσταφά Εφέντη Ναϊπη του εν Χανίοις Καδδή Εφέντη…….

(στην συνέχεια έγινε πλαστογραφία) ….δια καλυφθεί η γυναικαρπαγή…..»

Το γεγονός περιγράφετε στην εφημερίδα της εποχής (1832).

———-

Μετά την απαγωγή και την αναστάτωση που δημιουργήθηκε, οι σχέσεις μεταξύ των οικογενειών αποκαταστάθηκαν και η Αρετή με τον σύζυγό της Γι//////λακη διέμεναν στο “Κρύο Βρυσαλι” στην παλιά πόλη των Χανίων, όπου και δεχόταν τους εκ Σελίνου συγγενείς.

Στην συνέχεια οι απόγονοι της Αρετής μετοίκησαν στην Κωνσταντινούπολη.

Στην Κωνσταντινούπολη το 1922 , κατά την Μικρασιατική εκστρατεία, οι Αρχοντάκηδες εκ Σελίνου, Μανώλης και Στέλιος συναντήθηκαν με τους απογόνους της Αρετής οι οποίοι τους περιποιήθηκαν και τους έπλυναν τα ρούχα.

Πριν από 10-15 χρόνια είχαν έλθει στα Χανιά δύο κοπέλες από Κωνσταντινούπολη και προσπάθησαν να έλθουν σε επαφή με τους μακρινούς συγγενείς τους.

Ίσως να μην συνάντησαν τους κατάλληλους ανθρώπους και τελικά η συνάντηση δεν έγινε.

——————–
Από το βιβλίο μου: “ΚΡΉΤΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΆΝΟΙ – ΊΧΝΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΣ ” ιστορικό – φωτογραφικό συλλεκτικό λεύκωμα με 632 σελίδες και 1100 φωτογραφίες απ΄ όλη την Κρήτη.

* Αρχιτέκτων Μηχανικός
Συγγραφέας – Ιστ. Ερευνητής

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ