14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Tι έχουν να μας διδάξουν τα δύο πρόσφατα κρούσματα στα Χανιά που δεν ήταν κρούσματα για τον τουρισμό

Ημερομηνία:

Αν κάτι φανέρωσε η υπόθεση με τα δύο κρούσματα κορωνοϊού στα Χανιά που τελικά δεν είναι κρούσματα είναι πως τα τεστ που έχουμε δεν είναι επαρκώς αποτελεσματικά.

Υπενθυμίζουμε ότι ο 87χρονος όπως και ο 76χρονος αρχικά βρέθηκαν θετικοί σε κορωνοϊό και μετά αρνητικοί.

Τώρα, στα τοσα λίγα κρούσματα που έχουμε στο νησί, αυτά σίγουρα προκαλούν έναν εκνευρισμό, αλλά όχι κάποια ιδιαίτερη ανησυχία. Όμως τι θα γίνει όταν αρχίσουν να συρρέουν τουρίστες στο νησί;

Υπενθυμίζουμε ότι με απόφαση της κυβέρνησης οι έλεγχοι που θα γίνονται στα αεροδρόμια θα είναι μόνο δειγματοληπτικοί ενώ κανένας έλεγχος δε θα γίνεται στα αεροδρόμια των χωρών από όπου θα ξεκινάνε οι τουρίστες.

Δεν ξέρουμε τι ακριβώς έχουν στο μυαλό τους στην κυβέρνηση. Ίσως έχουν βάλει πλέον σε μια ζυγαριά τα πράγματα και αποφασίσανε ότι δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθεί η επιδημία δίχως το κόστος στην οικονομία να είναι τεράστια. Και δεν το λέμε για να κουνήσουμε κάποιο δάκτυλο. Η οικονομία πρέπει να μείνει όσο πιο όρθια γίνεται γιατί αν δε μείνει όρθια οι συνέπειες στις ζωές των ανθρώπων και οι θάνατοι που θα προκληθούν από αυτές τις συνέπειες ίσως να είναι πολλαπλάσιοι.

Είναι πρωτόγνωρες καταστάσεις αυτές που βιώνουμε και δύσκολα διλήμματα. Όμως για ένα ζήτημα η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε ήδη κατασταλάξει. Για την ανάγκη πραγματοποίησης πολλών τεστ.

Το πρόβλημα σήμερα, το είχαμε ξαναγράψει ήδη από τις 9 Απρίλη, είναι ότι δεν έχουμε αρκετά αποτελεσματικά τεστ για τον κορωνοϊο. Είναι ακριβή μόλις κατά 70%.

Το 70% ακούγεται καλό αλλά δεν είναι τόσο. Σημαίνει ότι 7 στις 10 φορές είναι σωστό το αποτέλεσμα. Όμως, υπάρχουν άλλες τρεις φορές που μπορεί το αποτέλεσμα ενώ φαίνεται αρνητικό στον ιό να είναι θετικό ή το αντίθετο. Το είδαμε να συμβαίνει με τον 87χρονο και τον 76χρονο στα Χανιά. Στην αρχή τα τεστ ήταν θετικά, μετά ήταν αρνητικά.

Τώρα, φαντασθείτε το αυτό σε μία μεγάλη κλίματα.

Φαντασθείτε ότι χιλιάδες τουρίστες καταφθάνουν στην Ελλάδα από χώρες που έχουν πολλά κρούσματα κορωνοϊού. Φαντασθείτε τώρα ότι τεστ δε θα γίνονται στα αεροδρόμια των χωρών τους και όσα τεστ θα γίνονται στα αεροδρόμια της χώρας μας θα είναι μόνο… δειγματοληπτικά.

Φαντασθείτε ότι αυτοί οι τουρίστες απλώνονται σε κάθε γωνιά της χώρας, ακόμα και στις πιο απομονωμένες όπου δεν υπάρχουν οι δομές για την αντιμετώπιση περιστατικών.

Φαντασθείτε ξενοδοχεία σα νοσοκομεία.

Δεν ξέρουμε ποιο είναι ακριβώς το σχέδιο της κυβέρνησης για την επανεκίννηση της τουριστικής κίνησης και επαναλαμβάνουμε ότι κατανοούμε απόλυτα την αναγκαιότητα να υπάρξει τουριστική δραστηριότητα. Όμως δε γίνεται να έρχονται εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες από χώρες με πολλαπλάσια κρούσματα κορωνοϊού δίχως να γίνεται το πρώτο και πιο βασικό: πολλά τεστ.

Γιατί το 7 στις 10 των σωστών αποτελεσμάτων που παράγει το τεστ σημαίνει ότι δεν αρκεί να γίνεται ένα τεστ, αλλά είναι αναγκαίο να γίνονται κάποιες φορές και δύο και τρία τεστ ανά άτομο, εφόσον υπάρχουν συμπτώματα. Και αυτό σημαίνει ότι ως κράτος θα πρέπει να έχεις επάρκεια τεστ όχι μόνο για τον πληθυσμό της χώρας αλλά και για αυτούς που θα φιλοξενήσεις.

"google ad"

Θα πρέπει να έχεις επάρκεια για την πιθανότητα μίας σημαντικής αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού.

Υπάρχει αυτή η επάρκεια; Δεν έχουμε πληροφορηθεί κάτι τέτοιο…

Δε θέλουμε να είμαστε μάντες κακών, όμως οφείλουμε να τονίσουμε αυτά που πιστεύουμε ότι θα πρέπει να είναι αυτονόητα. Ότι δίχως κάποιου είδους ελέγχου στους ανθρώπους που έρχονται, οι κίνδυνοι που δημιουργούνται είναι πολλαπλάσιοι. Και δεν ξέρουμε αν τα οφέλη θα είναι μεγαλύτερα από τα κόστη που θα δημιουργήσει αυτή η χαλαρή είσοδο χιλιάδων ανθρώπων.

Γιατί, λ.χ., ποιες είναι οι προβλέψεις εφόσον ξεσπάσουν κρούσματα σε κάποιο ξενοδοχείο; Θα τεθούν όλοι οι τουρίστες σε καραντίνα; Και ποιος θα πληρώσει το κόστος από τα ασφαλιστικά μέτρα που πιθανώς θα ζητήσουν οι τουρίστες;

Και τι θα γίνει εφόσον παρατηρηθεί μία μεγάλη αύξηση κρουσμάτων μέσα στο καλοκαίρι; Θα τεθεί ξανά η χώρα σε καραντίνα ή θα αρχίσει πάλι η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από πολλές διαφορετικές χώρες να βρίσκονται στη χώρα για τουρισμό; Πώς μπορείς να συντονίσεις ένα τόσο ετερογενές πλήθος ανθρώπων;

Γι’ αυτό επιμένουμε, έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, να το ξανασκεφτούν στην κυβέρνηση, και παρά το κόστος που συνεπάγεται η διεξαγωγή τεστ για τον κορωνοϊό, να προχωρήσουν αρχικά στην προμήθεια ικανού αριθμού τεστ και μετά στην πραγματοποίηση μαζικά τεστ για τους τουρίστες που εισέρχονται στη χώρα.

Πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους για την Ελλάδα; Όταν φθάσουν; Αυτό, ας το αποφασίσουν οι ειδικοί. Αλλά τεστ πρέπει να γίνουν.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στα Χανιά

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκαν το...

Σουδιανός δρόμος: Από αψίδα του θριάμβου σε νεκροταφείο δέντρων | Φωτός

Πριν λίγες ημέρες παρουσιάσαμε φωτογραφίες από την κατάντια στον...

Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση με 159 «όχι»

Ολοκληρώθηκε η τριήμερη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής επί...