25.8 C
Chania
Sunday, September 8, 2024

Το αποκαλυπτικό έγγραφο των Wikileaks από το 2010 για την υποστήριξη των Ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών υπέρ της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας

Ημερομηνία:

Το 2010, μέσα στο κύμα αποκαλύψεων που προέκυψε από τις εκατοντάδες χιλιάδες διπλωματικά τηλεγραφήματα που διέρρευσαν από τον ιστότοπο “Wikileaks”, μια διπλωματική ανταλλαγή μεταξύ του τότε διευθυντή της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών του Ισραήλ, υποστράτηγου Amos Yadlin, και του πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ Richard Jones έδειξε την υποστήριξη του Ισραήλ σε μια Λωρίδα της Γάζας υπό την ηγεσία της Χαμάς, η οποία θα μπορούσε στη συνέχεια να κηρύξει τη Γάζα ως “εχθρική οντότητα”.

Το κόμμα της Χαμάς κέρδισε τις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές τον Ιανουάριο του 2006, αλλά δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση, όπως απαιτεί το παλαιστινιακό σύνταγμα.

Τον Ιούνιο του 2007, μετά από μήνες απόπειρας κατάληψης από το κόμμα Φατάχ, το κόμμα Χαμάς κατάφερε να σχηματίσει την κυβέρνησή του στη Γάζα. Το εν λόγω τηλεγράφημα καταγράφηκε λίγες ώρες πριν από το σχηματισμό της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα τον Ιούνιο του 2007.

Στο απομαγνητοφωνημένο κείμενο, ο Yadlin είπε στον Αμερικανό πρέσβη ότι θα ήταν “πολύ χαρούμενος” αν η Χαμάς σχημάτιζε κυβέρνηση στη Γάζα “αρκεί να μην έχουν (εναέριο ή θαλάσσιο) λιμάνι”.

Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θα συνεργαζόταν στη συνέχεια με το αντίπαλο παλαιστινιακό πολιτικό κόμμα Fateh για να σχηματίσει κυβέρνηση στη Δυτική Όχθη και θα εργαζόταν για να υπονομεύσει την κυβέρνηση της Χαμάς στη Γάζα.

Αυτό ακριβώς συνέβη, αμέσως μετά τη συνάντηση μεταξύ του Yadlin και του πρέσβη Jones, καθώς η Χαμάς δημιούργησε την κυβέρνησή της στη Γάζα και το Ισραήλ ξεκίνησε μια μαζική πολιορκία και τη μεγαλύτερη επίθεση στη Γάζα στα τέλη Δεκεμβρίου 2008.

Τώρα, 15 χρόνια μετά, η Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας, εξαπέλυσε μία τεράστια επίθεση με εκατοντάδες νεκρούς στο Ισραήλ αποτυπώνοντας έτσι και την ολέθρια αποτυχία αυτής της στρατηγικής

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: Εξαγγελία 45 μέτρων και επίκληση στην σταθερότητα

Με έμφαση στις 1.000 ημέρες που έχει ακόμα διάρκεια...

Η κίνηση του πατέρα Κασσελάκη στην ΚΕ που ξεσήκωσε το Twitter

Κύμα σχολιασμού στα social media επέφερε η παρουσία του πατέρα...

Τέμπη: Νέα «πυρά» της Καρυστιανού κατά Μητσοτάκη

Η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023...

Χανιά: Οι διάλογοι σοκ του ιερέα με την σύζυγό του μπροστά σε Μητροπολίτη

Δεν σταματούν να έρχονται στη δημοσιότητα οι αποκαλύψεις για...