21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Το βαρύ κλίμα Παγκρήτιας – Χανίων, η παρέμβαση Στουρνάρα και ο Μητσοτάκης

Ημερομηνία:

Ο κρητικός «εμφύλιος» που απειλεί το τραπεζικό deal και η δήλωση του Γ. Στουρνάρα, η γενναιόδωρη αποτίμηση της Epsilon Net από την Εθνική, το ευχάριστο πρόβλημα του Σκυλακάκη και τα ανοίγματα του Γ. Κοντόπουλου στους χρηματιστές.

Μεγάλη αντάρα που προμηνύει καταιγίδα σήκωσε στα Χανιά η άκομψη -και εξαιρετικά ασυνήθιστη για τέτοιες υποθέσεις- διαρροή από την Παγκρήτια Τράπεζα περί επανεξέτασης της συγχώνευσης με την Τράπεζα Χανίων, αναφέρει δημοσίευμα της businessdaily.gr

Υπενθυμίζεται ότι με non paper της Παγκρήτιας είχε γνωστοποιηθεί συνάντηση του Αλέξανδρου Εξάρχου, ο οποίος εκπροσωπούσε τους νέους μετόχους, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Παγκρήτιας, Αντ. Βαρθολομαίο, στην οποία διατυπώθηκαν προβληματισμοί για τους όρους της συγχώνευσης.

Τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν έκαναν λόγο για δεύτερες σκέψεις των νέων μετόχων περιγράφοντας τους όρους της συγχώνευσης ως ετεροβαρείς για την Παγκρήτια Τράπεζα, ενώ ειπώθηκαν και άλλα βαρύτερα.

Περιττό να σας αναφέρουμε ότι, με όλα αυτά, άστραψαν και βρόντηξαν στην Χανίων προσεγγίζοντας το θέμα με μια λογική, «αν δεν θέλετε εσείς μια φορά εμείς δεν θέλουμε δέκα».

Στους ανθρώπους της Παγκρήτιας καταλογίστηκαν, από πολλές πλευρές, πολλά φάουλ: αντί να συζητήσουν με τη διοίκηση της Χανίων προβληματισμούς ή άλλες σκέψεις προτίμησαν να δημοσιοποιήσουν τις δεύτερες σκέψεις χωρίς καμία ενημέρωση της Χανίων. Δεν είναι κομψό, για να το θέσουμε κομψά, ένας νέος μέτοχος να κλείνει ραντεβού με τη διοίκηση και να ανατρέπει αποφάσεις μετόχων, δείχνοντας άγνοια στα τραπεζικά και στους εποπτικούς περιορισμούς.

Θυμίζουμε ότι η συγχώνευση Παγκρήτιας – Χανίων έχει εγκριθεί από τα Δ.Σ. και τα εταιρικά όργανα των δυο τραπεζών, έχει εγκριθεί από τις Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων των δυο τραπεζών και έχει πάρει το πράσινο φως από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Καθόλου τυχαία, την Τρίτη το βράδυ, και μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε για το θέμα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, εξέφρασε την ενόχλησή του, με τον ευγενικό τρόπο που εκφράζονται οι κεντρικοί τραπεζίτες. Μιλώντας για την υπόθεση, υπενθύμισε σε ομιλία του ότι:

«Η Παγκρήτια Τράπεζα έχει συμφωνήσει να συγχωνευθεί με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και να απορροφήσει το δίκτυο καταστημάτων της HSBC στην Ελλάδα».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εκνευρισμός στα Χανιά είναι τόσο μεγάλος που διεμήνυσαν ότι, αν δεν υπάρξει δημόσια ανάκληση των αναφορών για όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση Αλ. Εξάρχου – Αντ, Βαρθολομαίου, η συγχώνευση δεν θα προχωρήσει…

Στην άλλη πλευρά, πηγές που βρίσκονται κοντά στους νέους βασικούς μετόχους της Παγκρήτιας, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ειλημμένη απόφαση να μην προχωρήσει η συγχώνευση με την Τρ. Χανίων. Αντιθέτως, θέλουν την HSBC αλλά και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας (πρώην Συνεταιριστική Σερρών), η οποία σύντομα θα περάσει υπό τον έλεγχό τους και θα συγχωνευθεί με την Παγκρήτια.

Ο παρασκηνιακός ρόλος Στουρνάρα και Μητσοτάκη στην είσοδο Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου στην Παγκρήτια Τράπεζα

Υπενθυμίζουμε ότι σε δημοσίευμα του powergame.gr αναφερόταν ο σημαντικός παρασκηνιακός ρόλος Στουρνάρα στην είσοδο Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου στην Παγκρήτια Τράπεζα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αποτελούσε κοινό μυστικό ότι ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας δεν ήθελε σε καμία περίπτωση ο έλεγχος της Παγκρήτιας να περάσει στα χέρια του Μιχάλη Σάλλα. Στο πλαίσιο αυτό προσπάθησε με θεσμικό τρόπο να «ελέγξει» τη διαδικασία της αύξησης. Σε πρώτη φάση κατάφερε να φέρει κοντά του, τους δύο ανθρώπους που διευθύνουν την Παγκρήτια. Τον Αντώνη Βαρθολομαίο και τον πολύπειρο στα τραπεζικά Δημήτρη Δημόπουλο. Στην πρώτη φάση της αύξησης, όσοι συνομιλούσαν με τον Στουρνάρα, αποκόμιζαν τη βεβαιότητα του κεντρικού τραπεζίτη, σε σχέση με το μέλλον της Παγκρήτιας. «Θα πάνε όλα καλά» έλεγε. Μάλιστα έσπευδε να διευκρινίσει ότι η αισιοδοξία του, ήταν αποσυνδεμένη από τη συμμετοχή ή όχι του Σάλλα.

Με αφορμή τις συζητήσεις που είχαν ξεκινήσει οι Μπάκος, Καϋμενάκης και Εξάρχου για την εξαγορά της Τράπεζας Σερρών, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είχαν ανοίξει (μεταξύ των άλλων) και δίαυλο επικοινωνίας με τον Γιάννη Στουρνάρα. Οι επιχειρηματίες είχαν καταστήσει σαφές προς τον κεντρικό τραπεζίτη, πως ενδιαφέρονταν να επενδύσουν στον τραπεζικό κλάδο, υπό την προϋπόθεση ότι θα επρόκειτο για τράπεζα που είτε θα είχε (ήδη), είτε θα επρόκειτο να λάβει άδεια πανελλήνιας λειτουργίας.

"google ad"

Και ενώ Στουρνάρας και Εξάρχου, συζητούσαν για την Τράπεζα Σερρών, προέκυψαν οι εξελίξεις με την Παγκρήτια. Κάπου εκεί άρχισε ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο με πρωτοβουλία του κεντρικού τραπεζίτη. Δεν χρειάστηκε πολύ χρόνος για να πουν το «ναι» οι τρεις επιχειρηματίες, από τη στιγμή που ο Εξάρχου, είχε καταλήξει στο επιχειρηματικό πλάνο, σε σχέση με την εμπλοκή, στον τραπεζικό κλάδο.

Μετά τη λήψη της απόφασης των Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου, υπήρξε συνάντηση με τον Μιχάλη Σάλλα. Μάλιστα – αναφέρεται στο δημοσίευμα – ρόλο συνδέσμου προκειμένου να έρθουν σε επαφή οι δυο πλευρές είχε πρόσωπο (αν δεν κάνω λάθος δημοσιογράφος) που διατηρεί ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας και με τις δυο πλευρές.

Ο Σάλλας που προφανώς είχε καταλάβει ότι οι τρεις επιχειρηματίες είχαν το πράσινο φως, τόσο του Μεγάρου Μαξίμου, όσο και του Στουρνάρα, απλώς ζήτησε να υπάρξει συνεργασία και να υλοποιηθεί το επενδυτικό πλάνο που είχε ξεκινήσει.

Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα η κίνηση από Μπάκο, Καϋμενάκη και Εξάρχου για την Παγκρήτια έγινε αφού έλαβαν πέρα από το “οκ” του Στουρνάρα και το “πράσινο φως” του Μαξίμου, αφού, οπως αναφέρεται “η απόφαση των αφεντικών της Intrakat, να πάρουν τα ηνία της Παγκρήτιας, βρήκε απόλυτα σύμφωνο προσωπικά τον πρωθυπουργό. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι όταν ενημερώθηκε ο Σάλλας για τις εξελίξεις, φέρεται να του ειπώθηκε ότι: «είναι σύμφωνοι Μητσοτάκης και Στουρνάρας»”.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...

Ο τουρισμός “φωνάζει” για προσωπικό

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό,...

Στο… περίμενε για την πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου!

Εκατοντάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, επιχειρηματίες πρώιμων κηπευτικών αλλά και εξαγωγείς...

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στα Χανιά

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκαν το...