Εισιτήρια επιστροφής στην Ελλάδα βγάζουν οι επικεφαλής των δανειστών. Στα τέλη της εβδομάδας στην Αθήνα το κουαρτέτο. Δυναμιτίζει το κλίμα το ΔΝΤ πριν καν ξεκινήσει η αξιολόγηση. Διαφωνούν Ευρωζώνη και ΔΝΤ για ασφαλιστικό και δημοσιονομικό
Εισιτήρια επιστροφής στην Ελλάδα βγάζουν οι επικεφαλής των δανειστών, με στόχο να βρίσκονται στην Αθήνα μέχρι τα τέλη της εβδομάδας για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης. Πριν καν ωστόσο εκείνη ξεκινήσει, το ΔΝΤ δυναμιτίζει και πάλι το κλίμα, παρουσιάζοντας διαρκώς και νέες αξιώσεις.
Κατά τις πληροφορίες, πέραν των γνωστών, σκληρών απαιτήσεων για μείωση συντάξεων, ώστε να καταστεί βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα, το ΔΝΤ φέρεται τώρα να ζητά να ανοίξει εκ νέου το θέμα των ομαδικών απολύσεων, αλλά και να μην τεθεί σε ισχύ ως έχει το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο, που προβλέπει αυξήσεις από 50 έως 200 ευρώ το μήνα.
Την ίδια στιγμή, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι κύρια αιτία καθυστέρησης της επιστροφής των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα είναι η μεγάλη διάσταση απόψεων που παρατηρείται στους κύκλους των. Πρόκειται για σύνηθες φαινόμενο στην Ελλάδα, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που Ευρωζώνη και ΔΝΤ κινούνται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, σε ό,τι αφορά τις αξιώσεις τους από την Αθήνα.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως αυτή τη φορά η διάσταση απόψεων δεν περιορίζεται μόνο στο ασφαλιστικό, αλλά εκτείνεται και στο δημοσιονομικό μέτωπο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι φέρεται να τοποθετούν στο 0,5% τις εκτιμήσεις τους για το δημοσιονομικό κενό του 2016, ενώ το ΔΝΤ ανεβάζει πολύ περισσότερο τον πήχη κοντά στο 1%. Από το ύψος του δημοσιονομικού κενού θα προσδιοριστεί και η ανάγκη για τη λήψη νέων πρόσθετων μέτρων.
Οι αξιώσεις για νέα μέτρα πάντως θα είναι ανεξάρτητες από εκείνα ύψους 5,7 δισ. ευρώ που ήδη προβλέπει για φέτος ο προϋπολογισμός.
Εάν οι επικεφαλής των δανειστών φτάσουν στην Αθήνα στα τέλη της εβδομάδας, οι πληροφορίες θέλουν να παραμένουν επί ελληνικού εδάφους για τουλάχιστον έναν μήνα, ώστε να υπάρξει συμφωνία για την υλοποίηση ενός μεγάλου αριθμού μνημονιακών δράσεων, οι οποίες εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 150. Η εφαρμογή τους όμως είναι εκείνη που ξεκλειδώνει την επόμενη δόση, ύψους 5,7 δισ. ευρώ, ενώ ανοίγει ταυτόχρονα τον δρόμο για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος.
πηγή φωτογραφίας: sooc