Categories: ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το “ελιξήριο της νιότης” ανακάλυψαν επιστήμονες του Πανεπιστήμιου Κρήτης

Η συνταγή βασίζεται σε φυσικά βότανα που επιβραδύνουν και αναστρέφουν τη διαδικασία της γήρανσης – Ο διακεκριμένος γιατρός κ. Δημήτρης Τσουκαλάς εξήγησε την πρωτοποριακή μέθοδο στο protothema.gr

Το ελιξίριο της νεότητας φαίνεται πως ανακάλυψαν Έλληνες επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης μαζί με τον διακεκριμένο γιατρό κ. Δημήτρη Τσουκαλά. Η συνταγή βασίζεται σε φυσικά βότανα που επιβραδύνουν και αναστρέφουν τη διαδικασία της γήρανσης. Τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, παρουσία γιατρών, ερευνητών  και επιστημόνων.

«Ερευνούμε τους μηχανισμούς γήρανσης και ερευνούμε  τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιστρέψουμε το γήρας. Και επειδή αυτό είναι αρκετά ευαίσθητο το κάνουμε με φυσικούς τρόπους, ώστε η οποιαδήποτε παρέμβαση που κάνουμε να είναι ασφαλής. Υπάρχουν άλλωστε και οι γενετικές παρεμβάσεις που βρίσκονται σε πειραματικά στάδια, αλλά εμείς κάνουμε παρεμβάσεις με φυσικούς τρόπους και πριν από λίγες ημέρες ανακοινώσαμε τα πρώτα αποτελέσματα» λέει στο protothema.gr ο Δρ Δημήτρης Τσουκαλάς.

Η μέθοδος των Ελλήνων επιστημόνων που αποκαλύπτει και το μυστικό της μακροζωίας αφορά τη μελέτη των τελομερών, που είναι τα άκρα των χρωμοσωμάτων. Το μήκος των τελομερών καθορίζει τη βιολογική ηλικία του κάθε ανθρώπου. Όσο πιο νέο είναι το άτομο τόσο πιο μακριά είναι τα τελομερή. Τα τελευταία χρόνια το τμήμα τοξικολογίας της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με τον κ. Τσουκαλά και την επιστημονική του ομάδα, διεξάγουν έρευνα που αφορά τόσο τον τρόπο μέτρησης του μήκους των τελομερών όσο και την ανεύρεση συστατικών που μπορούν να επιδιορθώσουν και να επιμηκύνουν τα ανθρώπινα τελομερή. Ύστερα από χρόνια ερευνών εντοπίστηκαν βότανα που έχουν θετική δράση στο μήκος των τελομερών.

«Ο στόχος μας είναι και όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα είναι εφικτός ο άνθρωπος να ζει πάνω από 120 χρόνια. Η έρευνά μας βασίζεται σε στοιχεία και δεδομένα που έχουμε και από θηλαστικά. Για παράδειγμα στο Χάρβαρντ έχει αποδειχθεί ότι ποντίκια που ήταν γερασμένα απέκτησαν νέο τρίχωμα και έγιναν πιο νέα. Και αυτό έγινε με τον μηχανισμό που αφορά τα τελομερή», επισημαίνει ο Δρ Τσουκαλάς.

Ο διακεκριμένος γιατρός εξήγησε στο protothema.gr ότι μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα βγει το πρώτο σκεύασμα – συμπλήρωμα διατροφής. «Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να ανακοινώσουμε τα βότανα, αλλά σε έξι μήνες θα υπάρχει το πρώτο σκεύασμα. Το σημαντικό είναι ότι στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, μπορούμε αυτή τη στιγμή να υπολογίσουμε τη βιολογική ηλικία ενός ανθρώπου και να του προτείνουμε και την κατάλληλη θεραπεία. Μέχρι τώρα υπήρχε μόνο στη Μαδρίτη που απλά έκανε τις εξετάσεις για τον υπολογισμό, εμείς πλέον δίνουμε και το μήκος κάθε τελομερούς και μπορούμε να προτείνουμε μια θεραπεία για το γήρας. Τα τελομερή στον άνθρωπο είναι 84 και μετράμε ένα ένα το μήκος τους οπότε προτείνουμε και την κατάλληλη θεραπεία» επισημαίνει ο κ. Τσουκαλάς.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι τα αποτελέσματα μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση τόσο της διάρκειας της ζωής αλλά και στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών θεραπειών για νοσήματα που συνδέονται με το γήρας.

protothema.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Metron Analysis: Άρχισαν τα «όργανα», έως 25% αθροιστικά η ακροδεξιά – «Bουτιά» στην αξιολόγηση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση σε αντίθεση με την τάση βελτίωσης τον περασμένο μήνα, παρά τη…

7 hours ago

Ν. Κανέλλου: Το εργαστηριακό ψάρι δεν είναι απομίμηση ψαριού

Στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή In Business, με τη Μαρία Σμιλίδου, μίλησε η καθηγήτρια Διατροφής…

9 hours ago

Απειλές Τραμπ κατά Πούτιν αν δεν σταματήσει ο “γελοίος πόλεμος” στην Ουκρανία

Απειλές κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ρώσου ομόλογού του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αν δεν σταματήσει άμεσα ο πόλεμος…

9 hours ago

Αποκαλυπτική έρευνα για την ακρίβεια: 63% ακριβότερο το καλάθι με βασικά τρόφιμα σε σύγκριση με το 2021 – Μειώθηκε η ιδιοκατοίκηση, αυξήθηκαν τα επιτόκια

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) για…

9 hours ago

Σωκράτης Φάμελλος: «Είναι παράλογο τα κέρδη των τραπεζών να είναι 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο»

«Την ανάγκη αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου και αύξηση της παρέμβασης της πολιτείας και στους…

9 hours ago

Λήγει το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών στο κύκλωμα βρεφών: Σε εξέλιξη η έρευνα για τη ‘βιομηχανοποίηση’ των γεννήσεων

Στις 7-8 Φεβρουαρίου αναμένεται να συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται…

9 hours ago

This website uses cookies.