Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε χθες τη διαβόητη εμπορική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά (CETA), η οποία τίθεται πλέον σε «προσωρινή εφαρμογή» από τον επόμενο μήνα.
Η συμφωνία, που εγκρίθηκε με 408 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 33 αποχές, καταργεί όλους σχεδόν (98%) τους τελωνειακούς δασμούς στις εμπορικές συναλλαγές των δύο πλευρών, εκτός από εκείνους που επιβάλλονται σε υπηρεσίες δημόσιου συμφέροντος, οπτικοακουστικές υπηρεσίες, υπηρεσίες μεταφορών και ορισμένα γεωργικά προϊόντα.
Προβλέπει ακόμη την αμοιβαία αναγνώριση της πιστοποίησης πληθώρας αγαθών, από ηλεκτρικά είδη ώς παιχνίδια.
Ο Καναδάς θα ανοίξει τις ομοσπονδιακές και περιφερειακές αγορές δημόσιων συμβάσεων που είναι ήδη ανοιχτές στην Ευρώπη.
Η CETA, όπως και όλες οι μοντέρνες πολυεθνικές συμφωνίες του είδους (TPP, TTIP, NAFTA κ.λπ.), δεν εστιάζει μόνο στο εμπόριο.
Εισάγει μια σειρά από κανόνες οι οποίοι δεν έχουν άμεση σχέση με το εμπόριο και στοχεύουν μεταξύ άλλων στην προστασία των διεθνών επενδύσεων, την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.
Απώτερος στόχος είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολυεθνικών επιχειρήσεων και η επέκταση της ισχύος τους στην παγκόσμια οικονομία. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο συνάντησε και την τεράστια αντίδραση των ευρωπαϊκών λαών.
Η αντίδραση αυτή κορυφώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η Βαλονία απέρριψε αρχικά τη συμφωνία οδηγώντας σε τέλμα τις επταετείς διαπραγματεύσεις.
Τελικά, ύστερα από απίστευτους εκβιασμούς και πιέσεις, το Κοινοβούλιο της γαλλόφωνης επαρχίας του Βελγίου έκανε πίσω και η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών υπογράφηκε.
Καθοριστική σε αυτήν την εξέλιξη ήταν η «ερμηνευτική συμφωνία» που υπογράφηκε μεταξύ των δύο μερών και η οποία προβλέπει (α) την προστασία των δημόσιων αγαθών και το δικαίωμα επανεθνικοποίησης ιδιωτικοποιημένων δημόσιων επιχειρήσεων, (β) τη διατήρηση των υψηλών ευρωπαϊκών προδιαγραφών για την προστασία καταναλωτή και περιβάλλοντος, (γ) την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων σύμφωνα με τα πρότυπα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
Η Κομισιόν συμπεριέλαβε στη συμφωνία ρήτρα επανεξέτασης που επιτρέπει τροποποίηση του κεφαλαίου το οποίο καλύπτει την εργασία.
Το «κοινό ερμηνευτικό εργαλείο» στο οποίο συμφώνησαν οι δύο πλευρές επιτρέπει στις κυβερνήσεις να ενισχύσουν την προστασία των εργαζομένων και να αναλαμβάνουν δράση κατά των παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας.
Κρίσιμα ζητήματα που ακόμη παραμένουν σε εκκρεμότητα είναι το αμφιλεγόμενο (ιδιωτικό) Δικαστήριο Επενδύσεων (ICS) και η προστασία των δημόσιων υπηρεσιών.
Η CETA αναμένεται να τεθεί σε ισχύ προσωρινά φέτος την άνοιξη. Οι εθνικές διαδικασίες κύρωσης μπορεί να διαρκέσουν αρκετά χρόνια, ειδικά σε όσες χώρες αυτή γίνει μέσω δημοψηφίσματος.
Διαβάστε επίσης:
– Άρθρο Νότη Μαριά: “Η Ελλάδα να πει όχι στη CETA εδώ και τώρα”
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι διπλασίασε μέσα σε τρεις ημέρες σε σχεδόν 15.000…
Το Δουβλίνο ενέκρινε σήμερα για πρώτη φορά τον διορισμό μιας Παλαιστίνιας πρεσβευτή στην Ιρλανδία, μετά την…
Δόθηκε πριν από λίγο σε διαβούλευση από το υπουργείο Οικονομικών το φορολογικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μεταξύ των…
Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια θα έχουν οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που προσλήφθηκαν την 31-10-2024…
Με πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Έρευνας και Τεκμηρίωσης του Νεοελληνικού Θεάτρου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του…
Μόνο ελάχιστες σταγόνες νερού έχουμε δει να πέφτουν στην Κρήτη, σε σχέση με τις αναμενόμενες βροχές παρότι διανύουμε…
This website uses cookies.