33.8 C
Chania
Tuesday, July 2, 2024

Το θαύμα των κρεμαστών κήπων… πολυαιθυλενίου της Βαβυλώνας  στα Χανιά!!

Ημερομηνία:

Του Μανόλη Καπετανάκη*

Τι έλειπε από τη Μαριορή, όπως είπε κάποτε και ο Κωλέττης; Μα ο χορταρένιος φερετζές από συνθετικά υλικά. Όλα τα υπόλοιπα «αισίως» τα διαθέτει αυτή η νησιωτική γη της «Επαγγελίας».

Διαμάντια (βάσεις καρκίνου και μαγνήτη πυρηνικού ολέθρου δηλαδή). Ανεκτίμητη γεωστρατηγική θέση (ιστορικά πληρωμένη με βαναυσότητα αλλεπάλληλων κατακτητών). Συχνές επισκέψεις αεροπλανοφόρων (λάτρεις της αρνητικής παράδοσης και της … Τρούμπας, όπου η τιμή έχει τιμές  χαμαιτυπείου). Μονοκαλλιέργεια πεντάστερου οργασμού (για να λιποθυμούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι από υπερεκμετάλλευση). Ίχνη βιομηχανίας («ανόητες» ανεπτυγμένες οικονομίες, αναπνεύστε εσείς τους ρύπους των τσιμινιέρων). Πλούτο υδρογονανθράκων (για να τον καρπωθούν οι πολυεθνικές). Υπολείμματα πρωτογενή τομέα (σύμφωνα με το «ολότελα και Παναγιώταινα»). Ακρίβεια (μπορεί όλη η Ελλάδα να την «απολαμβάνει», αλλά εμείς καμαρωτοί σε επίπεδα πρωτιάς). Θερινό κυκλοφοριακό χάος (υποδεέστερο της πρωτεύουσας- τερατούπολης , αλλά -αναλογικά  των μεγεθών- μάλλον υπερτερούμε).

Επομένως ο σύγχρονος Ναβουχοδονόσορας δήμαρχος ευφυέστατα πρωτοπορεί. Έμπλεος οικολογικών ευαισθησιών και αρχάγγελος του αισθητικού αντιφασισμού (εδώ θα βουρκώνει από συγκίνηση ο κατά τ` άλλα οργίλος Προτοσάλτε) αποφασίζει να καλύψει την όψη του πολυώροφου δημοτικού πάρκινγκ με τεχνητές φυλλωσιές. Εξωραϊσμός «πλαστικούρας» παναπεί με τη δήθεν ρηξικέλευθη μέθοδο των «κάθετων κήπων». «Πάμφθηνοι» κιόλας. Προϋπολογισμού μόλις 9,6 εκατ. ευρώ (με τον συνήθη παραλήπτη του λογαριασμού)!!  Μάλιστα –όπως περιπαιχτικά ισχυρίζονται οι θιασώτες της ιδέας- συνάμα φιλικοί προς το περιβάλλον (οι γνήσιοι άλλωστε θέλουν πότισμα και λοιπές φροντίδες).

Όμως η ανθρωπότητα ζει σε εποχές φρικώδους πραγματικότητας επιχρισμένης με πληθωρικές και αδέξιες ποσότητες  εικονικής ευδαιμονίας και ανεκπλήρωτων υποσχέσεων. Το ίδιο και ο ελληνικός λαός. Αυξήσεις μισθών πείνας, εμπνευσμένες από τις διαστάσεις του χριστιανικού αντίδωρου. Πλασματική πλέον δωρεάν δημόσια παιδεία (ειδικά στη τριτοβάθμια πτυχή της) και περίθαλψη. Προστασία από πυρκαγιές, πλημμύρες και πολιτική  πρόνοιας, που εξαντλείται στην ανέξοδη πρωθυπουργική ρητορεία, δίχως εφαρμογή στη συνέχεια. Προάσπιση της ειρήνης προσδεμένη επάνω στις πιο πολεμοχαρείς επιδιώξεις των αμερικανοευρωπαίων ιμπεριαλιστών και στη δολοφονική συμπεριφορά των παλαιστινιοφάγων αιμοβόρων ισραηλινών κέντρων.

Άλλο τόσο η αντίληψη του εικονικού διαπρέπει λοιπόν και στον τόπο μας. Χανιώτες, ορέγεστε όαση πράσινου; Δεν θα τη χαρείτε μέσω της μετατροπής του τεράστιου στρατόπεδου Μαρκόπουλου σε δεντροφυτεμένο  πάρκο. Όλες οι μεθοδεύσεις της αυτοδιοίκησης κατατείνουν δόλια στη δημιουργία ενός τεράστιου χώρου στάθμευσης προσανατολισμένου στην  λειτουργία μιας πόλης φιλικής, ευχάριστης στα τουριστικά συμφέροντα και σε αντιδιαστολή εχθρικής, ανυπόφορης για τους μόνιμους κατοίκους της.

Πληρώστε ως εκ τούτου το εισιτήριο παρκαρίσματος και ρίξτε μια κλεφτή ματιά στο «δροσερό, αναζωογονητικό»  θέαμα των κρεμάμενων ψεύτικων φυτών. Ατενίστε μακρόθεν το όραμα του πατρός Μητσοτάκη περί «απάτητων βουνών» και με τις ευλογίες του υιού Κυριάκου ποδοπατημένων από περιβαλλοντοκτόνα θεριά  ανεμογεννητριών και πυλώνων ρεύματος. Καμαριέρα, εκχώρησε στην επιχειρηματική δραστηριότητα το δικαίωμα να κολυμπάς ανεμπόδιστα στις εξωτικές παραλίες της περιοχής σου. Φυσιολάτρη περιπατητή, αδρά αποζημίωσε τον αποθησαυρισμένο και (στα λόγια) ασκητικό κλήρο για πρόσβαση στο πανέμορφο Γουβερνέτο.

Γενικά λαέ, αξιώνεις «δογματικά και αποθρασυμένα» ένα αξιοπρεπές μερτικό από ότι παράγεις, δηλαδή από το άπαν; Στριμώξου στην καταπιεσμένη γωνιά της φτώχειας και εξαθλίωσης. Εκεί σου επιτρέπονται κάποιες χαραμάδες εικονικών απολαύσεων. Ειδικά των κατασκευασμένων από … πλαστικό.

Εξάλλου ο φυσικός εκφραστής των δίκιων σου, η «αριστερά», επιδίδεται σε ενέργειες αξιοβράβευτες με το βραβείο Νόμπελ παραπλάνησης και αδρανοποίησης των μαζών. Σε εικονικούς, συμβολικούς, εκτονωτικούς αγώνες. Μάχεται ουσιαστικά μονάχα, όταν κάτω από το κράτος της εργατολαϊκής δυσαρέσκειας και οργής έχουν ξεσπάσει κινητοποιήσεις. Με σκοπό να τις εκφυλίσει, καπηλευτεί και εξαργυρώσει στο βωμό της ψηφοθηρίας εξαπολύοντας κύματα εκλογικών ψευδαισθήσεων και ταξικής υποταγής.

Ευτυχώς, αν και τα ρωμαϊκά θεάματα και παραισθησιογόνα του καπιταλισμού και των διακόνων του ξεγελούν, το κατορθώνουν επιφανειακά και παροδικά. Οι καλοί σύμβουλοι της ανέχειας, της σκληρής καθημερινότητας, της επίγνωσης των εφιαλτικών κινδύνων που εγκυμονεί το ξεσάλωμα των διαπλεκόμενων με τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς φιλοδοξιών των εξαρτημένων ντόπιων  ολιγαρχιών, υποχρεωτικά αφυπνίζουν και εξωθούν την κοινωνία του μόχθου στο πεδίο της πάλης. Όταν δε η αγανάκτηση των από κάτω σμίγει με τη συνεπή  κομουνιστική άποψη, συγκροτείται και καθοδηγείται πλέον σωστά, ο «ντουνιάς αναποδογυρίζει».

Ο λαός τότε χλευάζει τη γελοιογραφία των υποκατάστατων του πράσινου της φύσης, περιφρονεί τους ποικίλους υποτακτικούς του συστήματος, αψηφά την τρομοκρατία των κυρίαρχων. Αποφεύγει τις τρικλοποδιές του ρεφορμισμού, απεχθάνεται τη θηριωδία ιμπεριαλισμού και νεοναζιστικού σιωνισμού. Αρχίζει να αμύνεται αποφασιστικά και αποτελεσματικά, προετοιμάζοντας την στρατηγική αντεπίθεση.

Δεν συμβιβάζεται με τη τοξικότητα μιας τυραννισμένης χαμοζωής γεμάτη αξίες και δικαιώματα από πλαστικό. Διεκδικεί το αυθεντικό και το ολόκληρο.

Οι διαδικασίες της 10ης συνδιάσκεψης του ΚΚΕ(μ-λ) αποβλέπουν στην κάτω από ευνοϊκότερους όρους ΤΑΥΤΙΣΜΕΝΗ υπηρέτηση των άμεσων αναγκαιοτήτων του λαού με τη στόχευση της επαναστατικής προοπτικής για ανεξαρτησία και σοσιαλισμό.

* μέλος του ΚΚΕ(μ-λ)  

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Άννα Ντουντουνάκη είναι με το βλέμμα στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων

Άννα Ντουντουνάκη συμμετέχει φέτος για τρίτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η πρώτη Ελληνίδα...

Σφοδρή επίθεση Μαρίας Καρυστιανού στον Άδωνι Γεωργιάδη: Ολοφάνερος ο φόβος που προκαλεί η αλήθεια στον ένοχο

Με μια εξαιρετικά αιχμηρή ανάρτηση στο Facebook σχολίασε η Μαρία Καρυστιανού τη σύγκρουση του υπουργού...