23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Το “κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε” δεν είναι αρκετό ως αυτοκριτική

Ημερομηνία:

Κύριε Διευθυντά,

Με φίλους του ΣΥΡΙΖΑ που συνομιλώ μου λένε οτι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συμβιβάστηκε, μπορεί να εφάρμοσε τα μέτρα του μνημονίου αλλά έκανε ότι καλύτερο μπορούσε. Εγώ, κάθε φορά που ακούω τέτοια λόγια, αντιδρώ εντονότατα.

Το “κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε” δεν ειναι αρκετό ως αυτοκριτικη. Κάθε άλλο. Επιβεβαιώνει οτι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν κάνει την αυτοκριτική τους, ούτε μπορούν να αποδεκτούν την κριτική. Το “καναμε ότι μπορούσαμε” σημαίνει ότι “δεν υπήρχε εναλλακτικη” ότι “δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο”. Όμως αν δεν υπάρχει εναλλακτική, τότε γιατί κάποιος να ψηφισει τον ΣΥΡΙΖΑ;

Πολλοί μετά την αποδοχή εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ οτι δεν υπάρχει εναλλακτική, επέστρεψαν στον εαυτό τους. Αν δεν μπορούν να αλλάξουν οι συσχετισμοι, αν δεν μπορεί να δοθεί κάποια πολιτική λύση στα ζητήματα που τους αφορούν, το μόνο που μένει να κάνεις είναι να προσπαθήσεις ατομικά στα πλαίσια του συστήματος να αλλάξεις την κατάστασή σου. Ένα πολύ μεγάλο μερίδιο πολιτών έπαψε να ελπίζει στην πολιτική και αποδέχτηκε έναν καπιταλιστικό ρεαλισμό σύμφωνα με τον οποίο ο εαυτός και μόνο ο εαυτός είναι υπεύθυνος για να αλλάξει την πραγματικότητα της κατάστασής του. Ανέλαβε την “ατομική ευθύνη” της κατάστασής του.

Όμως τα ζητήματα που απασχολούν μια μεγάλη μερίδα πολιτών στη χώρα μας, τα ζητήματα που εξώθησαν εκατοντάδες χιλιάδες εκτός της χώρας, που οδήγησαν στην αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και στην έλευση στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι ατομικά. Ειναι πολιτικά ζητήματα και ζητούν και σήμερα πολιτικές λύσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν επιθυμεί κάποια στιγμη να επιστρέψει στην εξουσία πρέπει να κάνει αυτή την αυτοκριτική.

Δεν πρόκειται για “αυτομαστίγωμα” όπως κάποιοι λένε, πρόκειται για μια αναγκαία διαδικασία που θα επιτρέψει τους πολίτες να εμπιστευθούν ξανά οτι οι λύσεις στα ζητήματά τους μπορεί να είναι πολιτικές.

 

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...