16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Το ΚΚΕ προειδοποιεί ότι τα ανεργατικά μέτρα θα μείνουν και μετά την πανδημία

Ημερομηνία:

Με ανησυχία αλλά και εγρήγορση παρακολουθεί το ΚΚΕ τις εξελίξεις στο μέτωπο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς υπάρχουν πολύπλευρες επιπτώσεις στην οικονομία και την εργασία, πέρα από το ζήτημα ελέγχου της εξάπλωσης του ιού.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Περισσού ο κορωνοϊός έρχεται ως καταλύτης να επιταχύνει και να επιτείνει την ήδη διαφαινόμενη ύφεση.

Υπό αυτή την έννοια δεν θεωρεί τυχαίο ότι τις συνέπειες από την αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης τις αισθάνονται αυτή τη στιγμή πρώτοι οι εργαζόμενοι, τα «συνήθη υποζύγια». Αντιθέτως εκτιμά ότι μια σειρά μέτρα που λαμβάνονται με αφορμή την τρέχουσα συγκυρία θα μείνουν και μετά, με τάση να γίνουν μόνιμα. Πολλώ δε μάλλον που υπολογίζεται ευρύτερα ότι πλέον η κρίση μπορεί να είναι πιο βαθιά από εκείνη του 2008 – 2009.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να προετοιμάζονται για την επόμενη φάση, προειδοποιεί ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, και «να συνειδητοποιήσουνε ότι χρειάζεται να βάλουμε βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο μόλις βγούμε από αυτήν την κρίση, ας την πούμε έτσι, της πανδημίας του κορωνοϊού για έναν, δυο, τρεις μήνες, όσο διαρκέσει, για όσο διάστημα διαρκέσει».

Όσο για το ΚΚΕ ο γραμματέας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, επισήμανε ότι είναι κάθετα απέναντι στα μέτρα περιστολής μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων και η ανάδειξή τους αποτελεί προτεραιότητα ήδη από τώρα.

Μάλιστα, το ΚΚΕ τοποθετήθηκε αρνητικά στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη μείωση βουλευτικών και υπουργικών μισθών όσο διαρκεί η πανδημία, διαβλέποντας ουσιαστικά από πίσω μια διάθεση δικαιολόγησης των περικοπών των μισθών των εργαζομένων και της περιστολής του εισοδήματος μιας σειράς επαγγελματικών κατηγοριών. Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ κάλεσε η μείωση αυτή να είναι μόνιμη και όχι προσωρινή, όπως έχει προτείνει και παλιότερα, προσθέτοντας πως «όλα τα αλλά έχουν στοιχεία υποκρισίας και δημαγωγίας αυτές τις δύσκολες ώρες και στόχο να κρυφτούν οι μεγάλες ευθύνες τους για την υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας». Ευκαιρίας δοθείσης διευκρίνισε ότι όλη η αποζημίωση των βουλευτών του ΚΚΕ αποδίδεται στο κόμμα για την οργάνωση της πάλης.

Με ιδιαίτερα δηκτικό ύφος σχολίασε τη μετάθεση της ετήσιας εισφοράς των καναλαρχών τον επόμενο χρόνο, λέγοντας πως «μόνο μία μέρα άντεξε η κυβερνητική προπαγάνδα με τους μισθούς των βουλευτών» καθώς αμέσως ακολούθησε η ΠΝΠ με τη ρύθμιση για τους καναλάρχες. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του κόμματος, αποδείχτηκε ότι η «κυβέρνηση μαζεύει χρήματα για το κεφάλαιο» καθώς «μετά τους ιδιώτες κλινικάρχες τους οποίους η κυβέρνηση αρνήθηκε να επιτάξει, σειρά έχουν οι καναλάρχες, τους οποίους φροντίζει να απαλλάξει από την ετήσια – μειωμένη και αυτή – εισφορά που πληρώνουν.

Απέναντι τίθεται ο Περισσός και στην περιστολή συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και διαμηνύει ότι οι «άθλιες μεθοδεύσεις» της εργοδοσίας με τις κυβερνητικές πλάτες «σε μεγάλους χώρους δουλειάς για αναστολή της συνδικαλιστικής δράσης, ακόμα και της λειτουργίας των επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας, δεν πρόκειται να περάσουν» αλλά «θα βρουν μπροστά τους τους ίδιους τους εργαζόμενους».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...