Σε σκηνικό έντονης καταγγελίας για τη διαρκώς εντεινόμενη ποινικοποίηση της μετανάστευσης, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου στα δικαστήρια Χανίων μια ακόμη μαζική εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν πρόσφυγες και μετανάστες.
Από τις 16 συνολικές υποθέσεις της ημέρας, οι 13 σχετίζονταν με τη δίωξη 30 μεταναστών εργατών, οι οποίοι κατηγορούνται –όπως σε δεκάδες παρόμοιες περιπτώσεις ανά την Ελλάδα– για διακίνηση ή συνέργεια σε διακίνηση μεταναστών.
Πρόκειται για άνδρες, κυρίως νέους, με εμφανείς ενδείξεις ανηλικότητας ή οριακή ενηλικίωση, που μεταφέρθηκαν με μεταγωγή από σωφρονιστικά καταστήματα σε Αυλώνα, Τρίκαλα, Δομοκό, Μαλανδρίνο και τις φυλακές Αγυιάς στα Χανιά.
Κατά το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων, οι περισσότεροι κρατούνται προφυλακισμένοι εδώ και μήνες, και δικάζονται χωρίς επαρκή ενημέρωση και υπεράσπιση, καθώς στην πλειοψηφία τους εκπροσωπούνται από δικηγόρους που έχει διορίσει το κράτος.
Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:
Άλλο ένα επεισόδιο στην εγκληματοποίηση της μετανάστευσης εκτυλίχθηκε τη Δευτέρα 7/7 στα δικαστήρια Χανίων. Σε μια μικρή αίθουσα στον όροφο των δικαστηρίων ήταν μαζεμένοι της γης οι κολασμένοι. Ανάμεσα σε πάνοπλους αστυνομικούς και διορισμένους από το κράτος δικηγόρους οι οποίοι δεν ήταν επαρκώς ενημερωμένοι κι αναρωτιόμαστε αν εν τέλει αδημονούσαν να βγάλουν ένα εύκολο και σύντομο μεροκάματο. Στο σύνολο 16 υποθέσεων, οι 13 αφορούσαν διώξεις 30 μεταναστών εργατών με την κατηγορία του διακινητή ή του συνεργού. Κάποιοι εμφανώς ανήλικοι, βαφτισμένοι ενήλικοι με αμφισβητούμενες μεθόδους, και σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι στα όρια της ανηλικότητας. Όλοι τους προφυλακισμένοι οι οποίοι ήρθαν με μεταγωγή από Αυλώνα, Τρίκαλα, Δομοκό, Μαλανδρίνο και φυλακές Αγυιάς. Η πλειοψηφία των υποθέσεων δικάστηκε χθες, με τις υπόλοιπες να μεταφέρονται για την επόμενη Τετάρτη 16/7.
Γιατί και πώς όμως οι μετανάστες κατηγορούνται ως διακινητές; Είναι αυτοί οι υπεύθυνοι των κυκλωμάτων διακίνησης; Η πολιτική των κλειστών συνόρων και η Ευρώπη-φρούριο, αρχικά, είναι αυτή που δημιουργεί αυτά τα μαφιόζικα κυκλώματα, τα οποία βασανίζουν, κυνηγούν κι εκμεταλλεύονται πρόσφυγες και μετανάστ(ρι)ες στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από το ζοφερό παρόν και μέλλον που τους επιφυλάσσουν οι χώρες καταγωγής τους. Οι διακινητές, οι οποίοι αποκομίζουν εκατομμύρια για μια διαδρομή θανάτου, δεν έχουν κανένα λόγο να μεταβούν στα σαπιοκάραβα και να οδηγηθούν στην ελληνική κόλαση. Αυτό δεν το λέει η κοινή λογική μόνο, αλλά το ψελλίζουν και επίσημα χείλη. Οι συλλήψεις των υποτιθέμενων διακινητών γίνονται στον σωρό, με γελοίες δικαιολογίες, όπως ότι κάποιος έπιασε το τιμόνι, κάποιος άλλος κάλεσε για βοήθεια όταν η βάρκα έμπαζε νερά κ.ά. Στην πραγματικότητα δηλαδή δεν κατηγορούνται όσοι στελεχώνουν τα μαφιόζικα κυκλώματα, αλλά όσοι βοήθησαν να μη βουλιάξει η βάρκα. Είναι ενδεικτικό ότι στις καταθέσεις των μεταναστών κατά την ανακριτική διαδικασία, η ερώτηση δεν είναι ποιος είναι ο διακινητής, αλλά ποιος οδηγούσε. Έχει παρατηρηθεί, τουλάχιστον όσον αφορά τις καραβιές που φτάνουν στην Κρήτη, ότι διακινητές βαφτίζονται όσοι ως εθνικότητα μειοψηφούν ανά διαδρομή, και ιδιαίτερα Σουδανοί έφηβοι.
Την ώρα που οι μετανάστ(ρι)ες από την αθλιότητα του άτυπου κέντρου κράτησης της Αγυιάς και αλλού, μεταβαίνουν σε ένα εξίσου άθλιο καμπ στην ενδοχώρα, κάποιοι άλλοι οδηγούνται σε διάφορες (ασφυκτικά γεμάτες) φυλακές της χώρας καταδικασμένοι για πάντα. Κάποιους μήνες μετά τη σύλληψή τους έρχεται και η ώρα της δίκης τους. Δικάζονται στη συντριπτική πλειοψηφία τους με δικηγόρο διορισμένο από το κράτος, ο/η οποίος/α το μόνο που προσπαθεί να κάνει, πλέον, είναι έναν άθλιο συμβιβασμό. Ποιος είναι αυτός ο συμβιβασμός; Η παραδοχή ενοχής ενός αθώου ανθρώπου, με “αντάλλαγμα” μια μικρότερη ποινή. Χωρίς όμως να γνωρίζουν ότι μετά από αυτή δεν έχουν κανένα δικαίωμα νομιμοποίησης στη χώρα, ούτε μέσω της χορήγησης ασύλου, ούτε μέσω της άδειας παραμονής. Οπότε όλοι αυτοί, μετά την έξοδό τους από τη φυλακή, έρχονται αντιμέτωποι είτε με μια πλήρως και ισοβίως παρανομοποιημένη ζωή (όντας χωρίς χαρτιά) και άρα μια πιθανή φυλάκιση, είτε με την απέλαση.
Αυτό ακριβώς έγινε και χθες στις περισσότερες περιπτώσεις που δικάστηκαν. Fast-track διαδικασίες, με τον μόνο μεταφραστή έναν επίσης κρατούμενο και πιέσεις από τους (διορισμένους από το κράτος) δικηγόρους τους για συμβιβασμό, χωρίς να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους. Οι πιέσεις αυτές συνοδεύτηκαν με χλευασμό όσων αποφάσισαν να υπερασπιστούν την αθωότητά τους. Είναι ενδεικτικό ότι όσες υποθέσεις εκδικάστηκαν με αυτή τη μέθοδο διήρκησαν το πολύ ένα λεπτό και ήταν λογιστικού χαρακτήρα, ως προς τον πολλαπλασιασμό και την πρόσθεση των χρόνων φυλάκισης. Οι ποινές όλες διψήφια και τριψήφια νούμερα, φτάνοντας μέχρι και τα 570 χρόνια και τα 11.000.000 ευρώ πρόστιμο. Ένα εύκολο μεροκάματο για όσους και όσες αντιμετώπισαν τις ζωές αυτών των ανθρώπων σαν μια απλή γραφειοκρατική διαδικασία. Μοναδική εξαίρεση η απελευθέρωση ενός (εμφανώς) ανήλικου Σουδανού και η παραπομπή του σε δικαστήριο ανηλίκων στα Χανιά η οποία θα γίνει σε δεύτερο χρόνο.
Όπως είπαμε και προηγουμένως, κάποιες υποθέσεις διακόπηκαν για την ερχόμενη Τετάρτη 16/7. Ως Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών σας καλούμε όλους και όλες σε συγκέντρωση στις 9.00 στα δικαστήρια Χανίων. Δεν είναι λίγες οι υποθέσεις μεταναστών που αθωώθηκαν κάτω από την πίεση του κινήματος. Σας καλούμε όλους και όλες, λοιπόν, για να υπερασπιστούμε την αθωότητα των μεταναστών εργατών, τα ανοιχτά σύνορα, τη νομιμοποίηση όλων. Για να βάλουμε κι εμείς το λιθαράκι μας στον αγώνα ενάντια στην παρανομοποίηση και την εγκληματοποίηση της μετανάστευσης. Για να μπορέσουμε να ζήσουμε όλοι και όλες μαζί.
Αιτήματα του Κοινωνικού Στεκιού – Στέκι Μεταναστών:
-
Αθώωση όλων των διωκόμενων μεταναστών εργατών
-
Τέλος στην παρανομοποίηση και την εγκληματοποίηση της μετανάστευσης
-
Ανοιχτά σύνορα και ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων
-
Δικαίωμα σε διαδικασίες ασύλου και νομιμοποίησης
-
Ίσα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα
-
Αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας εντός των πόλεων, με επαρκές προσωπικό και υποδομές
-
Όχι σε φυλακές ψυχών, σε απομονωμένα και ακατάλληλα κτίρια



