16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Το κορυφαίο πανεπιστήμιο της Ελλάδας: Υπό ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες, άγνωστο το πόσο θα αντέξει το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ημερομηνία:

Σε τραγική οικονομική κατάσταση έχει περιέλθει το Πανεπιστήμιο Κρήτης σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Πρυτανεία και το Συμβούλιο του. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, που πολλοί έχουν συμπεριλάβει στις λίστες τους ως το καλύτερο πανεπιστήμιο της Ελλάδας αντιμετωπίζει σφοδρά οικονομικά προβλήματα που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο και στις ζωές των φοιτητών.

Όπως σημειώνει στο κείμενο της ανακοίνωσης αναμένεται δραστική μείωση των δικαιούχων δωρεάν σίτισης ενώ με το διδακτικό και διοικητικό να συρρικνώνεται χωρίς να αντικαταστείται από καινούργιο και τη χρηματοδότηση διαρκώς να μειώνεται πλέον “είναι άγνωστο πόσο θα αντέξει”.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης καλείται να καταρτίσει και να υλοποιήσει για το 2016, ένα προϋπολογισμό με βάση τις επιχορηγήσεις του Υπουργείου Παιδείας, που στο σκέλος των λειτουργικών δαπανών είναι μειωμένος σε ποσοστό 20 % σε σχέση με εκείνο του 2015.

Συγκεκριμένα, η επιχορήγηση για τις λειτουργικές δαπάνες για το 2016 ανέρχεται στο ποσό των 3.350.000 €. Ήδη, ο προϋπολογισμός του 2015 (4.220.000 €) που με τη σειρά του ήταν μειωμένος σε σχέση με το 2014 κατά 24,6 % έχει οδηγήσει πολλές απαραίτητες ακαδημαϊκές δραστηριότητες σε συρρίκνωση.. Είναι λοιπόν αδύνατο να καταρτισθεί ρεαλιστικός προϋπολογισμός για το 2016 που στο σκέλος των λειτουργικών δαπανών είναι ακόμη περισσότερο μειωμένος, με τις ανελαστικές δαπάνες στις οποίες περιλαμβάνονται οι υποχρεώσεις στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, να υπερκαλύπτουν τη διαθέσιμη πίστωση από το Υπουργείο Παιδείας αφού μέχρι τις 30/09/2015 είχαν ήδη φτάσει στο ποσό των 3.130.000 € και φυσικά θα αυξηθούν μέχρι το τέλος του έτους. Το Πανεπιστήμιο όμως λειτουργεί για την εκπαίδευση των φοιτητών του και την έρευνα και με τις διαθέσιμες για το 2016 πιστώσεις αναρωτιέται με πιο τρόπο μπορεί να επιτελέσει τον σκοπό του, αφού εάν καλυφθούν στο ακέραιο οι ανελαστικές δαπάνες, δεν υπάρχει δυνατότητα επιχορήγησης των Ακαδημαϊκών Τμημάτων και των Υπηρεσιών του.»

Επίσης, τονίζεται ότι στο σκέλος της φοιτητικής μέριμνας και ειδικά στο θέμα της σίτισης, η επιχορήγηση για το 2016 παραμένει στα επίπεδα του 2015, που σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ σε 23 % οδηγεί σε δραστική μείωση των δικαιούχων δωρεάν σίτισης φοιτητών. Σε συνθήκες όμως οικονομικής δυσπραγίας για την κοινωνία, η μείωση αυτή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε μεγάλο αριθμό φοιτητών για τους οποίους η δωρεάν σίτιση παραμένει απαραίτητο εφόδιο για τη φοιτητική τους ζωή. Ήδη έχουμε ζητήσει από τα συναρμόδια Υπουργεία να δώσoυν άμεσα λύση στο πρόβλημα, αυξάνοντας τη σχετική επιχορήγηση.

Δ. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο κατά τα άλλα χαρακτηρίζεται σύμφωνα με τις διεθνείς αξιολογήσεις ως το κορυφαίο της Ελλάδας. Ωστόσο, το Πανεπιστήμιο μας με διδακτικό και διοικητικό προσωπικό που συρρικνώνεται συνεχώς χωρίς να αντικαθίσταται και με χρηματοδότηση που δεν του επιτρέπει ούτε τις στοιχειώδεις ακαδημαϊκές δραστηριότητες να υλοποιήσει, είναι άγνωστο πόσο θα αντέξει για να επιτελέσει το σκοπό του και να παραμείνει στην κορυφή που το οδήγησε η ακαδημαϊκή του κοινότητα, από τους φοιτητές μέχρι τους καθηγητές του.

Το Πανεπιστήμιο καλεί την Πολιτεία έστω και την ύστατη στιγμή να αναλογιστεί τις ευθύνες της απέναντι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να δώσει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στα υπόλοιπα ΑΕΙ της χώρας το οξυγόνο που χρειάζονται για να αναπνεύσουν. Σ’ αυτό περιλαμβάνεται τόσο η αύξηση του προϋπολογισμού, όσο και η δυνατότητα άμεσης προκήρυξης θέσεων του διδακτικού προσωπικού τουλάχιστον σε αντικατάσταση των αποχωρούντων συναδέλφων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ