23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ελέγχει απόλυτα το λιμάνι της Μαριούπολης

Ημερομηνία:

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε απόψε (13/4) ότι το λιμάνι της Μαριούπολης είναι υπό πλήρη έλεγχο και πως όλοι οι «όμηροι» από πλοία έχουν απελευθερωθεί.

Ο ρωσικός στρατός απείλησε παράλληλα να πλήξει κέντρα διοίκησης στο Κίεβο, κάτι που η Μόσχα δεν έχει κάνει προς το παρόν, κατηγορώντας την Ουκρανία για επιθέσεις και δολιοφθορές σε ρωσικό έδαφος.

Συγκεκριμένα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι αν οι επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος συνεχίσουν, τότε οι ρωσικές δυνάμεις θα πλήξουν τοποθεσίες στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, όπου βρίσκονται κέντρα λήψης τέτοιων αποφάσεων.

«Βλέπουμε απόπειρες δολιοφθοράς και πλήγματα από ουκρανικές δυνάμεις σε στόχους στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Εάν συνεχιστούν τέτοια γεγονότα, θα πραγματοποιηθούν πλήγματα από τον ρωσικό στρατό σε κέντρα λήψης αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, τα οποίο ο ρωσικός στρατός έχει αποφύγει μέχρι στιγμής», δήλωσε ο Ιγκόρ Κονασένκοφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Περισσότεροι από 1.000 Ουκρανοί στρατιωτικοί παραδόθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις στη Μαριούπολη, την πόλη λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία που πολιορκείται εδώ και εβδομάδες, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, αν και ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι δεν διαθέτει πληροφορίες για το συμβάν.

«Στη Μαριούπολη, στην περιοχή του εργοστασίου μεταλλουργίας Ίλιτς […] 1.026 Ουκρανοί στρατιωτικοί της 36ης ταξιαρχίας των πεζοναυτών κατέθεσαν οικειοθελώς τα όπλα και παραδόθηκαν», επεσήμανε το ρωσικό υπουργείο, διευκρινίζοντας ότι ανάμεσά τους βρίσκονταν 47 γυναίκες και 126 αξιωματικοί.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 150 από τους Ουκρανούς στρατιωτικούς ήταν τραυματίες και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της Μαριούπολης.

Από την πλευρά του ο Ολεξάντρ Μοτουζιανίκ, εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, δήλωσε σήμερα ότι «δεν διαθέτει πληροφορίες» για το συμβάν.

Νωρίτερα ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ είχε δηλώσει ότι περισσότεροι από 1.000 Ουκρανοί πεζοναύτες που βρίσκονταν στη Μαριούπολη παραδόθηκαν και κάλεσε όσους έχουν καταφύγει στο εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal να πράξουν το ίδιο.

Τη νύκτα της Τρίτης προς Τετάρτη ρεπορτάζ της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης, το οποίο μεταδόθηκε από το Russia-24, ανακοίνωσε την παράδοση περισσότερων από 1.000 Ουκρανών στρατιωτών.

Στις εικόνες που μεταδόθηκαν φαίνονται άνδρες με στολές παραλλαγής να μεταφέρουν τραυματίες πάνω σε φορεία ή να ανακρίνονται όρθιοι.

Σε άλλες εικόνες φαίνονται -σύμφωνα με τη ρωσική τηλεόραση- Ουκρανοί στρατιώτες που περπατούν σε έναν δρόμο με τα χέρια τους ψηλά. Ένας από αυτούς κρατά ένα ουκρανικό διαβατήριο.

Εν τω μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από τη βομβαρδισμένη Μαριούπολη τραβηγμένα απο drone, δείχνοντας το μέγεθος της καταστροφής σε ένα κομμάτι της πόλης, μετά τους βομβαρδισμούς και τις οδομαχίες με τις ουκρανικές δυνάμεις.

Τα πλάνα:

"google ad"

Η Ρωσία θα θεωρήσει νόμιμους στρατιωτικούς στόχους τα οχήματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που μεταφέρουν όπλα στο ουκρανικό έδαφος, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ στο πρακτορείο ειδήσεων TASS σε συνέντευξή του σήμερα Τετάρτη.

Οποιεσδήποτε προσπάθειες της Δύσης να προκαλέσει σημαντική ζημιά στον στρατό της Ρωσίας ή στους αυτονομιστές συμμάχους της στην Ουκρανία θα «κατασταλθούν σκληρά», πρόσθεσε.

«Προειδοποιούμε ότι οι μεταφορές όπλων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ σε όλη την ουκρανική επικράτεια θα θεωρηθούν από εμάς ως νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι», ανέφερε ο Ριάμπκοφ σύμφωνα με το TASS.

«Δίνουμε στους Αμερικανούς και άλλους Δυτικούς να καταλάβουν ότι οι προσπάθειες να επιβραδυνθεί η ειδική μας επιχείρηση, να προκληθεί η μέγιστη ζημιά σε ρωσικά σώματα και σχηματισμούς της DPR και LPR (Λαϊκές δημοκρατίες Ντόνετσκ και Λουχάνσκ) θα κατασταλεί σκληρά», είπε.

Την ίδια στιγμή, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι διαφωνεί κατηγορηματικά με την εκτίμηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν (δείτε εδώ) ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία συνιστούν «γενοκτονία».

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε χθες (13/4) ότι η συμπεριφορά της Ρωσίας στην Ουκρανία ισοδυναμεί κατά την άποψη του με «γενοκτονία», χρησιμοποιώντας αυτή τη λέξη για πρώτη φορά.

«Θεωρούμε πως αυτό το είδος των προσπαθειών να διαστρεβλωθεί η κατάσταση είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε ενημέρωση μέσω τηλεδιάσκεψης των δημοσιογράφων.

«Αυτό δεν είναι καθόλου αποδεκτό από έναν πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, μιας χώρας οι πράξεις της οποίας είναι γνωστές στην πρόσφατη ιστορία», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...