Εκτιμήσεις και συγκρίσεις του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ για τον κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, όπως κάθε χρόνο, προέβη σε διερεύνηση του κόστους του φετινού πασχαλινού τραπεζιού. Όπως προκύπτει, το κόστος θα είναι χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών για τα Σούπερ Μάρκετ και τις Λαϊκές αλλά και την Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος), τα κρεατικά εμφανίζονται φθηνότερα κατά 15,62% κατά μέσο όρο, ενώ οι τιμές των λαχανικών και των φρούτων κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα με την περυσινή περίοδο. Ειδικότερα, για τα κρεατικά υπήρχε μεγάλη ζήτηση το φετινό Πάσχα στα ντόπια αμνοερίφια με μείωση της τιμής τόσο του νωπού αρνιού (8,06%) όσο και του κατσικιού (8,33%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση παρουσιάζουν το κοτόπουλο (26,30%) καθώς και η χοιρινή μπριζόλα (19,80%).
Οι τιμές στα λαχανικά παρουσιάζουν οριακή πτωτική τάση, με τα αγγούρια (30,91%) και τα κολοκυθάκια (39,45%) να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη υποχώρηση ενώ στον αντίποδα οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε σύγκριση με το 2012, παρατηρήθηκαν στις πατάτες (63,33%) και στις ντομάτες (53,04%). Στα ίδια επίπεδα με την περυσινή εορταστική περίοδο κινούνται και τα επίπεδα των τιμών αναφορικά με διάφορα είδη Supermarket, όπως τα αναψυκτικά, τα αλκοολούχα ποτά, η φέτα, το ελαιόλαδο κ.α. Η τιμοληψία πραγματοποιήθηκε στις 22 Απριλίου 2012, ενώ ολοκληρώθηκε στις 29 του ίδιου μήνα και περιλαμβάνει προϊόντα που ανήκουν τόσο στην κατηγορία των λαχανικών – φρούτων όσο και σε αυτή των κρεάτων. (ακολουθεί ο Πίνακας 1 με τη μεταβολή της τιμής των προαναφερθέντων προϊόντων, για τα έτη 2013 και 2012).
Με βάση, λοιπόν, τα προαναφερθέντα στοιχεία, τα οποία προέρχονται από τιμοληψίες της Ε.Σ.Ε.Ε. σε Σούπερ Μάρκετ, Λαϊκές – Δημοτικές Αγορές και την Κεντρική Αγορά Αθηνών, το μέσο κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού, υπολογίζεται περίπου στα 99 ευρώ (98,95) για μία πενταμελή οικογένεια, όντας μειωμένο κατά 3,35% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όπου το αντίστοιχο κόστος του ανερχόταν στα 102 ευρώ (102,38), με τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής (λαχανικά – κρεατικά) να εμφανίζουν μία πτωτική τάση η οποία προσεγγίζει το 7,85%.
Πίνακας 1: Σύγκριση πασχαλινού τραπεζιού 2013/2012 |
|||||||
Λαχανικά – Φρούτα (Τιμές σε ευρώ) |
Κρεατικά (Τιμές σε ευρώ) |
||||||
Προϊόντα |
2013 |
2012 |
Μεταβολή 2013/2012 (%) |
Προϊόντα |
2013 |
2012 |
Μεταβολή 2013/2012 (%) |
Κρεμμύδι ξερό (κιλό) |
0,49 |
0,67 |
-26,87% |
Αρνί (κιλό) |
5,70 |
6,20 |
-8,06% |
Πατάτα (κιλό) |
0,98 |
0,60 |
63,33% |
Κατσίκι (κιλό) |
6,60 |
7,20 |
-8,33% |
Ραδίκι Ιταλίας (κιλό) |
0,93 |
1,34 |
-30,60% |
Κοτόπουλο (κιλό) |
2,55 |
3,46 |
-26,30% |
Πατζάρι (κιλό) |
0,88 |
1,10 |
-20,00% |
Χοιρινή μπριζόλα |
4,70 |
5,86 |
-19,80% |
Καρότο (κιλό) |
0,91 |
0,66 |
37,88% |
Μ.Ο. μεταβολής κρεατικών Η τιμοληψία πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος) |
-15,62% |
||
Μαρούλι (τεμάχιο) |
0,48 |
0,53 |
-9,43% |
Λοιπά είδη Supermarket (Τιμές σε ευρώ) |
|||
Λεμόνια (κιλό) |
0,92 |
0,81 |
13,58% |
Προϊόντα |
2013 |
2012 |
Μεταβολή 2013/2012 (%) |
Λάχανο (κιλό) |
0,52 |
0,51 |
1,96% |
Μουστάρδα |
1,69 |
1,58 |
6,96% |
Ντομάτα (κιλό) |
1,76 |
1,15 |
53,04% |
Αυγά (6 τεμ.) |
1,18 |
1,35 |
-12,59% |
Σπανάκι (κιλό) |
0,94 |
1,00 |
-6,00% | Πασχαλινό Τσουρέκι (400 γρ.) |
2,68 |
2,90 |
-7,59% |
Αγγούρι (τεμάχιο) |
0,38 |
0,55 |
-30,91% |
Βαφή αυγών |
1,86 |
1,86 |
0,00% |
Κολοκυθάκια (κιλό) |
1,32 |
2,18 |
-39,45% |
Φέτα (400 γρ.) |
4,32 |
4,19 |
3,10% |
Πράσσο (κιλό) |
0,92 |
1,11 |
-17,12% |
Αναψυκτικό (1,5 lt) |
1,50 |
1,52 |
-1,32% |
Πιπεριά μακριά (τεμάχιο) |
1,95 |
2,37 |
–17,72% |
Μπύρα (500 ml) |
1,24 |
1,23 |
0,81% |
Μήλα (κιλό) |
1,33 |
1,27 |
4,72% |
Ελαιόλαδο (1 lt) |
5,18 |
4,83 |
7,25% |
Πορτοκάλια (κιλό) |
0,68 |
0,56 |
21,43% |
Μ.Ο. μεταβολής σε είδη Σούπερ Μάρκετ |
-0,42% |
||
Μ.Ο. μεταβολής λαχανικών και φρούτων σε Σούπερ Μάρκετ και Λαϊκές Αγορές |
-0,14% |
Πηγή: Παρατηρητήριο Τιμών για τα Σούπερ Μάρκετ, Λαϊκές Αγορές και την Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος). (Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας 2012-2013) |
Παράλληλα όμως με το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, το ΙΝ.ΕΜ.Υ. διενήργησε έρευνα για το κόστος των νηστίσιμων εδεσμάτων, τα οποία αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας. Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν, μία πτώση των τιμών των εξεταζόμενων προϊόντων, η οποία μεσοσταθμικά κυμαίνεται στο 9,76% σε σύγκριση με τη περυσινή χρονιά. Ειδικότερα, τα καλαμάρια είναι μειωμένα κατά 15,0% το κιλό (φρέσκα), η τιμή του φρέσκου χταποδιού καταγράφει πτώση 23,81% ενώ και οι κατεψυγμένες γαρίδες υποχωρούν σε ένα ποσοστό του 25,0%,
Όσον αφορά στις τιμές των λοιπών προϊόντων που πλαισιώνουν το τραπέζι της Μεγάλης Εβδομάδας, υποχώρηση καταγράφουν ο ταραμάς (5,17%) και οι ελιές (9,10%) ενώ το τουρσί, οι φακές και τα κονσερβοποιημένα προϊόντα κινούνται στα περυσινά (ακολουθεί ο Πίνακας 2 με τη μεταβολή της τιμής των προαναφερθέντων προϊόντων, για τα έτη 2013 και 2012).
Συνοψίζοντας, συνάγεται το συμπέρασμα πως ο μέσος όρος μεταβολής των τιμών αναφορικά με τα κρεατικά και τα νηστίσιμα εδέσματα, μεταξύ των ετών 2013 και 2012, παρουσίασε μία μείωση κατά 12,7% ενώ τα λαχανικά – φρούτα, όπως και τα διάφορα είδη Supermarket, δεν παρουσίασαν αξιοσημείωτες μεταβολές σε σχέση με τις περυσινές τιμές τους (-0,28%).
Πίνακας 2: Σύγκριση τιμών νηστίσιμων εδεσμάτων 2013/2012 |
||||
Προϊόντα |
Ποσότητα |
2013 (τιμές σε €) |
2012 (τιμές σε €) |
Μεταβολή 2013/2012 |
Καλαμάρια φρέσκα |
Κιλό |
15,00 |
17,65 |
-15,01% |
Χταπόδι φρέσκο |
Κιλό |
12,80 |
16,80 |
-23,81% |
Γαρίδες μεσαίες κατεψυγμένες |
Κιλό |
12,00 |
16,00 |
-25,00% |
Ταραμάς (φθηνός) |
Κιλό |
5,50 |
5,80 |
-5,17% |
Ελιές Καλαμών |
Κιλό |
4,00 |
4,40 |
-9,10% |
Τουρσί χύμα |
Κιλό |
2,50 |
2,50 |
0,00% |
Φακές ψιλές |
Μισό κιλό |
1,26 |
1,26 |
0,00% |
Ντολμαδάκια κονσέρβα |
Μισό κιλό |
2,00 |
2,00 |
0,00% |
Μ.Ο. μεταβολής νηστίσιμων ειδών για την Μεγάλη Εβδομάδα |
–9,76% |
|||
Πηγή: Κεντρική Ιχθυαγορά Αθηνών (για τα θαλασσινά) |