13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Το λέιζερ του ΙΤΕ Κρήτης καθαρίζει τα γλυπτά του Μουσείου της Ακρόπολης!

Ημερομηνία:

Τον Μάρτιο του 2006 ξεκίνησε ένα πρόγραμμα καθαρισμού των γλυπτών από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, με την ίδια μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε στον καθαρισμό της δυτικής ζωφόρου του Παρθενώνα από την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (ΥΣΜΑ), τα έτη 2002 – 2005.

Το σύστημα που χρησιμοποιείται έχει αναπτυχθεί ειδικά για τα γλυπτά της Ακρόπολης, από το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Πρόκειται για ένα Q-switchedNd:YAG σύστημα λέιζερ, με εκπομπή στο βασικό μήκος κύματος (1064 nm) και στην 3η αρμονική (355 nm), με δυνατότητα λειτουργίας στο καθένα μήκος κύματος ανεξάρτητα ή ταυτόχρονα και στα δύο μαζί.

ιτε ακρόπολη

Μουσείο Ακρόπολης ιτε

Η δυνατότητα ρύθμισης των αναλογιών, μεταξύ των δύο ενεργειών, οδηγεί σε ασφαλή απομάκρυνση των επικαθήσεων, χωρίς αλλοιώσεις των αρχαίων επιφανειών. Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιηθεί καθαρισμός σε 56 γλυπτά και θραύσματα των συλλογών του Μουσείου.

ιτε λέιζερ

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...