19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Το Μαρόκο τίμησε τον Νίκο Καζαντζάκη

Ημερομηνία:

Προσκεκλημένος από τον Πρέσβη της Ελλάδος στο Μαρόκο κ. Π. Σαρρή και το Υπουργείο Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Μαρόκου, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) Γιώργος Στασινάκης έδωσε διαλέξεις στο Ραμπάτ (Μορφωτικό Κέντρο) και στην Καζαμπλάνκα (Διεθνής Έκθεση Έκδοσης και Βιβλίου) στις 13 και 14 Φεβρουαρίου 2019, με θέμα «Το έργο, η σκέψη του Καζαντζάκη και η προσήλωσή του στον αραβο-αφρικανικό κόσμο».

Παρέστησαν οι Πρέσβεις της Ελλάδος –μαζί με το προσωπικό της Πρεσβείας-, της Αλγερίας, του Βελγίου, της Ινδονησίας, του Κονγκό-Κινσάσα, της Παραγουάης και της Ρωσίας, ανώτερα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Μαρόκου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Μαρόκου, καθώς και πολλοί ποιητές, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, ερευνητές και πανεπιστημιακοί, μαροκινοί, γάλλοι και έλληνες.

Για τους συμμετέχοντες είχε μεγάλη σημασία, όπως είπαν, ότι τους δόθηκε η ευκαιρία να ανακαλύψουν, πέρα από τον ποιητή, τον συγγραφέα και τον δραματουργό, έναν άλλο Καζαντζάκη:  τον ταξιδευτή, τον σεναριογράφο, τον ανθρωπιστή, τον μυστικιστή, τον υπερασπιστή της ελευθερίας, τον λάτρη της φύσης, έναν άνθρωπο που είχε τις ρίζες του στη χώρα του αλλά ήταν ταυτόχρονα ανοιχτός και σε ολόκληρο τον κόσμο, και προπάντων έναν «ανατολίτη» συγγραφέα στενά δεμένο με τον πολιτισμό, την παράδοση και το φυσικό περιβάλλον των αραβικών και αφρικανικών χωρών. Ευχήθηκαν μάλιστα να γίνει ευρύτερα γνωστή αυτή η τελευταία όψη του έργου και της προσωπικότητάς του.

Ο Γιώργος Στασινάκης τους απάντησε ότι έχει ήδη παρουσιάσει τον Καζαντζάκη σε 24 αραβικές και αφρικανικές χώρες και ότι στις 15 Απριλίου 2019 πρόκειται να υπογράψει στο Κάιρο πρωτόκολλο αδελφοποίησης της ΔΕΦΝΚ με το περίφημο Πανεπιστήμιο Al-Azhar, που θα προβλέπει τη διοργάνωση εκδηλώσεων, διαγωνισμών και δημοσιεύσεων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ

Του Φώτη Ποντικάκη* 38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα στο...

Γ.Α.Δ.Π. Κρήτης: Πώς να προστατευτείτε από περιστατικά εξαπάτησης

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση  Κρήτης, στοχεύοντας στην ενημέρωση...

Ρέθυμνο: 500 ευρώ γιατί έκαιγε υπολείμματα καλλιεργειών

Διαδοχικά είναι τα πρόστιμα στην Κρήτη για πυρκαγιάς που...