28.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Το μεγαλύτερο deal της εικοσαετίας: H επόμενη μέρα του twitter υπό τον Έλον Μασκ

Ημερομηνία:

Ενα από τα πλέον «μυθικά» deal στην ιστορία πραγματοποίησε ο Ελον Μασκ, ο οποίος εξαγόρασε το Twitter έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος) το διοικητικό συμβούλιο του Twitter συμφώνησε στην εξαγορά της πλατφόρμας από τον Μασκ και παρότι η εταιρεία είχε αρχικά απορρίψει την προσφορά «μαμούθ» του ιδιοκτήτη της Tesla και της SpaceX, εν τέλει την ενέκρινε, προχωρώντας στην πρωτοφανή για τα δεδομένα συμφωνία.

Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, που την περασμένη εβδομάδα έδειχνε αβέβαιη, εντάθηκαν το Σαββατοκύριακο, αφού ο Μασκ εντυπωσίασε τους μετόχους με τις χρηματοδοτικές λεπτομέρειες της προσφοράς του.

Ο επιχειρηματίας συμφώνησε να καταβάλει 54,20 δολάρια ανά μετοχή και έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να αποσύρει την εταιρεία από το Χρηματιστήριο στο οποίο εισήχθη το 2013.

Πρόκειται για μια καθοριστική στιγμή για την εταιρεία, που συμπληρώνει 16 χρόνια ως ένας από τους πλέον επιδραστικούς χώρους δημόσιας συζήτησης στον κόσμο και πλέον βρισκόταν αντιμέτωπη με σειρά προκλήσεων.

Νωρίτερα την Δευτέρα, Bloomberg και Reuters ανέφεραν ότι οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία ακόμα και τη Δευτέρα. Το διοικητικό συμβούλιο διαπραγματεύτηκε με τον Μασκ τα ξημερώματα της Δευτέρας, σύμφωνα με τους New York Times. Η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Τι επιδιώκει, ωστόσο (πέραν του προφανούς, που είναι το κέρδος…), ο Ελον Μασκ με την εξαγορά του Twitter; Σε τι «ράγες» επιθυμεί να θέσει τη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης;

Ο ίδιος ο Μασκ έχει περιγράψει φιλικές προς τον χρήστη τροποποιήσεις στην υπηρεσία, όπως ένα κουμπί επεξεργασίας και την καταπολέμηση των «spam bots» που στέλνουν συντριπτικά ποσά ανεπιθύμητων tweets.

Ποιος θα ηγηθεί της εταιρείας;

Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που αντιμετωπίζει το Twitter είναι ποιον θα διορίσει ο Μασκ ως νέο CEO.

Ο σημερινός Διευθύνων Σύμβουλος Parag Agrawal ηγήθηκε της εταιρείας για μόλις πέντε μήνες μετά τη διάδοχη του συνιδρυτή Jack Dorsey. Ο Agrawal αναγκάστηκε γρήγορα να αντιμετωπίσει έναν επιθετικό Musk, ο οποίος απέκτησε περίπου το 9% της μετοχής και συμφώνησε για λίγο να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο.

Στη συνέχεια, ο Μασκ ακύρωσε αυτή τη συμφωνία και επέλεξε αντ ’αυτού να κυνηγά ολόκληρη την εταιρεία, ενώ ο Agrawal προειδοποίησε για «περισπασμούς μπροστά».

«Το Twitter έχει έναν σκοπό και συνάφεια που επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο», είπε ο Agrawal στο μοναδικό του σχόλιο στη δήλωση της εταιρείας. «Βαθιά περήφανοι για τις ομάδες μας και εμπνευσμένοι από τη δουλειά που δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική».

Ποιος θα είναι στο διοικητικό συμβούλιο;

"google ad"

Το διοικητικό συμβούλιο, με επικεφαλής τον συν-CEO της Salesforce , Bret Taylor, υιοθέτησε ένα «δηλητηριώδες χάπι» για να προσπαθήσει να αποτρέψει μια πιθανή εχθρική εξαγορά από τον Musk. Αυτό έγινε αφότου ο Μασκ αρνήθηκε τη συμφωνία του να ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο.

Ο Μασκ έχει την ευκαιρία να καθαρίσει το δ.σ. πλάκα και ο κατάλογος των πιθανών υποψηφίων που θα τον βοηθήσουν στο ταξίδι είναι μακρύς. Αυτός και ο Ντόρσεϊ έχουν εμφανιστεί κολλητοί τον τελευταίο καιρό. Θα μπορούσε να επιλέξει να ενώσει τις δυνάμεις του με τον συνάδελφό του δισεκατομμυριούχο;

Τι δήλωνε ο Ελον Μασκ πριν τη συμφωνία

«Η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μιας λειτουργικής δημοκρατίας και το Twitter είναι η ψηφιακή “πλατεία” όπου συζητούνται θέματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας», είχε υποστηρίξει προ ημερών ο Ελον Μασκ σε συνέντευξη στο TED και συμπλήρωσε:

«Θέλω επίσης να κάνω το Twitter καλύτερο από ποτέ, βελτιώνοντας το προϊόν με νέες δυνατότητες, κάνοντας τον αλγόριθμο ανοιχτού κώδικα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, νικώντας τα “spam ρομπότ” και να πιστοποιώντας την ταυτότητα όλων των ανθρώπων. Το Twitter έχει τεράστιες δυνατότητες – ανυπομονώ να συνεργαστώ με την εταιρεία και την κοινότητα των χρηστών για να το “ξεκλειδώσουμε”».

Διεθνείς αντιδράσεις μετά την εξαγορά

Η πιο απρόσκοπτη προσέγγιση της εποπτείας περιεχομένου που οραματίζεται ο Έλον Μάσκ έχει ανησυχήσει πολλούς χρήστες ότι η πλατφόρμα θα γίνει περισσότερο καταφύγιο παραπληροφόρησης, ρητορικής μίσους και εκφοβισμού, κάτι για το οποίο έχει εργαστεί σκληρά τα τελευταία χρόνια για να μετριάσει.

Πολλοί από τους 7.000 υπαλλήλους του Twitter ανησυχούσαν φυσικά για το τι θα συμβεί με τα δικαιώματα προαίρεσης μετοχών τους όταν η εταιρεία ανήκει σε έναν άνδρα που θέλει να κάνει ιδιωτική την εταιρεία τους. Σε μια συνολική συνάντηση, οι υπάλληλοι ρώτησαν εάν η προστασία των εργαζομένων συζητήθηκε ως μέρος της συμφωνίας, καθώς ο Διευθύνων Σύμβουλος Parag Agrawal και ο πρόεδρος Bret Taylor εξήγησαν ότι ο ιστότοπος θα λειτουργεί ως συνήθως μέχρι να κλείσει η συμφωνία σε έξι μήνες, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν απολύσεις «αυτή τη στιγμή».

Στην Ουάσιγκτον, Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες που επέκριναν την εταιρεία για τις πολιτικές περιεχομένου της επικρότησαν τη συμφωνία του Έλον Μασκ να κάνει ιδιωτικό το Twitter, ενώ πολλοί Δημοκρατικοί είπαν ότι η εξαγορά δείχνει ότι οι δισεκατομμυριούχοι έχουν υπερβολική δύναμη και χρειάζονται περισσότερο έλεγχο.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει τη συμφωνία εξαγοράς της εταιρείας Twitter Inc από τον επιχειρηματία, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο Τζο Μπάιντεν ανησυχεί εδώ και καιρό για τη δύναμη που έχουν αποκτήσει οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
«Ουδέν σχόλιον» από τον Λευκό Οίκο για την συμφωνία – μαμούθ του Έλον Μασκ, που έγινε ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να επιστρέψει στο Twitter, ακόμη και αν ο λογαριασμός του ξεμπλοκαριστεί.

Ο Τραμπ είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι θα ανοίξει επισήμως λογαριασμό στη δική του εταιρεία «Truth Social» εντός των επόμενων επτά ημερών, όπως είχε ήδη προγραμματίσει να κάνει. «Δεν θα πάω στο Twitter, θα μείνω στο Truth. Ελπίζω ο Έλον να αγοράσει το Twitter, επειδή θα κάνει βελτιώσεις και είναι καλός άνθρωπος, αλλά εγώ θα μείνω στο Truth», σημείωσε.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από αρκετούς χρήστες με κάποιους να πανηγυρίζουν για τις αλλαγές που αναμένονται και άλλους να ανακοινώνουν πως θα εγκατέλειπαν τους λογαριασμούς τους.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

10 χρόνια κάθειρξη στον 43χρονο Ηρακλειώτη που σκότωσε την 31χρονη φίλη του

Σε θανατηφόρα σωματική βλάβη μετέτρεψε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης  την...