24.8 C
Chania
Wednesday, October 9, 2024

Το μικιό Κρητικό «τσουνάμι» στη νήσο Χρυσή | Βίντεο

Ημερομηνία:

Η σεισμική δόνηση μεγέθους 6 ρίχτερ που σημειώθηκε νότια της Ιεράπετρας σήμερα στις 15:51 προκάλεσε τσουνάμι μικρής έντασης στα νότια παράλια της Κρήτης.

Το φαινόμενο παρουσιάστηκε στη νήσο Χρυσή, όπως δήλωσαν ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας και ο Δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Πρόεδρος του Συστήματος Προειδοποιήσης για Τσουνάμι της ΟΥΝΕΣΚΟ .

Αξιοσημείωτο είναι ότι το τσουνάμι εκδηλώθηκε αρχικά με απόσυρση και κατόπιν επίκλιση του νερού της θάλασσας 20 λεπτά περίπου μετά την εκδήλωση του σεισμού, φαινόμενο που επαναλήφθηκε 3-4 φορές σύμφωνα με τη μαρτυρία του μεταπτυχιακού φοιτητή του ΠΜΣ “Στρατηγικες Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων” και αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Ροβυθάκη Εμμανουήλ. Η μεταβολή στη στάθμη της θάλασσας ήταν περίπου μισό μέτρο.

Πρόκειται για ακριβή επανάληψη του φαινομένου που εκδηλώθηκε την 1.7.2009 στην ίδια περιοχή με σεισμό μεγέθους 6,4 και ακριβώς παρόμοιο τοπικό τσουνάμι.

Αντίστοιχο φαινόμενο σημειώθηκε και στο λιμάνι της Άρβης, στα νότια του νομού Ηρακλείου όπως αναφέρει το neakriti.gr δημοσιεύοντας και σχετικό βίντεο.

Δέκα λεπτά μετά την σεισμική δόνηση έντασης 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ένας νέος σεισμός καταγράφηκε στην περιοχή.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο η νέα δόνηση έχει ένταση 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε 102 χιλιόμετρα νότια, νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

Στη συνέχεια καταγράφηκαν τρεις ακόμα δονήσεις σχεδόν στο ίδιο σημείο. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, αυτοί ήταν 4,8 ρίχτερ, 4,1 και 4 ρίχτερ αντίστοιχα, ενώ όλοι ήταν σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

iefimerida.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κάλεσμα σε συλλαλητήριο στα Χανιά για τον Μοχάμεντ Καμράν: Να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι

Η ΚΕΕΡΦΑ Χανίων καταγγέλλει τον βασανισμό και τη δολοφονία...

Χανιά: Σύσκεψη την Παρασκευή με αφορμή την απόλυση εκπαιδευτικών για συνδικαλιστική δράση

Η κυβέρνηση προχωρά σε πρωτοφανείς απολύσεις εκπαιδευτικών, επικαλούμενη συνδικαλιστική...