Η Ρένα Μαγιάφα, Αρχιτέκτων Μηχανικός, επανέρχεται με νέα επιστολή της για το “Γερμανικό Ποuλί” και αναρωτιέται, όλοι αυτοί που νοιάζονται για τη μοίρα του κατ’ εξοχήν ναζιστικού μνημείου, του Γερμανικού Πουλιού, τι έχουν κάνει για το μνημείο της Μάχης της Κρήτης που στέκεται ερειπωμένο στον Γαλατά; Ενώ αναφέρεται και στο ερωτηματολόγιο του Υπουργείο Παιδείας για τα παιδιά σημειώνοντας ότι ο Υφυπουργός παιδείας ήταν ο κ. Α. Λιάκος, επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την παιδεία, πρώην δεξί χέρι του κ. Σημίτη ως οργανωτικός διανοούμενος του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ και πρωτεργάτης των 1000 πανεπιστημιακών που υποστήριξαν την μεταρρύθμιση Γιαννάτου πρωτοστατώντας στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος με στόχο την λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων”
Διαβάστε την επιστολή της:
Ξανά για το “γερμανικό πουλί ” στην Νέα Κυδωνία που στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα χωμάτινο με πέτρες βάθρο μέσα σε χώρο ιδιωτικό , ανθρώπων που δεν μπορούν να διαχειριστούν την περιουσία τους αφού υπάρχει μέσα σε αυτήν μια τρύπα 550 τ.μ. που διεκδικούν οι υπερπατριώτες της μνήμης για την Μάχη της Κρήτης.
Πολλοί έχουν μπλεχτεί σε αυτήν την περίεργη και μπορεί και ύποπτη ιστορία που νοιάζονται με τόσο πάθος για το “κακό πουλί” όπως έχει μείνει στην μνήμη των ντόπιων
Οι φίλοι για την διατήρηση του “μνημείου” των Γερμανών αλεξιπτωτιστών προφανώς είναι θαυμαστές του βίου και της πολιτείας των ναζί στρατιωτών του Φρίτς Σούμπερτ που καταδικάστηκε 27 φορές σε θάνατο για 3000 δολοφονίες, και του Κούρτ Στούντεντ υπεύθυνου για τις δολοφονίες στην Κάνδανο ,τα Φλώρια ,το Κοντομαρί [την πρώτη μαζική δολοφονία αμάχων στην κατεχόμενη Ευρώπη], τον Αλικιανό, την Αγιά, το Πατελάρι, τις Βρύσες, το Κυρτομάδο, την Χερσόνησο Ακρωτηρίου και στο Ρέθυμνο, τα Περβόλια, το Αστέρι, το Άδελε, την Λούτρα, την Πηγή, το Σκορδύλο, την Καλή Συκιά και άλλων τόπων μαζί με τους ντόπιους γερμανοφορεμένους συνεργάτες τους. Ο Γερμανικός Σύλλογος για το “μνημείο” των Γερμανών αλεξιπτωτιστών είναι απόστρατοι βετεράνοι αλεξιπτωτιστές ναζί της Βέρμαχτ του μακελάρη του Κομμένου, του Χορτιάτη και όλης της Μακεδονίας και της Κρήτης, του Σούμπερτ και του Στούντεντ και εν ενεργεία στρατιωτικοί της Μπούντεσβερ που πήραν μέρος στις εκδηλώσεις στα Φλώρια, και τίμησαν από κοινού με τον πρώην δήμαρχο της Καντάνου τον κ. Ευτύχη Δασκαλάκη μια από τις πιο εγκληματικές σελίδες του ναζιστικού στρατού.
Τι τρέχουν για μια χαμένη υπόθεση αφού ούτε και οι υπεύθυνοι του Γερμανικού νεκροταφείου στο Μάλεμε δεν ενδιαφέρθηκαν γι’ αυτό,ούτε για την μεταφορά του, ούτε για την ανακατασκευή του, και μάλιστα όταν έρχεται ο θίασος των ναζιστών Γερμανών να γιορτάσει τις γιορτές μίσους, τους περιμένουν οι συμπατριώτες τους αντιφασίστες Γερμανοί και τους υποδέχονται με γιαούρτια και μπογιές ενώ στην Γερμανία δεν τολμούν να γιορτάσουν τις νίκες και τις απώλειες των ναζιστών.
Αλλά ας έρθουμε στους δικούς μας, τους Κρητικούς που τρέχουν ξέπνοοι να διατηρήσουν την μνήμη της Μάχης της Κρήτης!
Αυτοί λοιπόν οι υπερπατριώτες [ποιας πατρίδας άραγε της Ελλάδας ή της ναζιστικής Γερμανίας;] ας τρέξουν να συνδράμουν το Μνημείο που υπάρχει για την Μάχη της Κρήτης στο Γαλατά, που η εικόνα του και μόνο παρουσιάζει την λήθη ,την εγκατάλειψη και την απόλυτη εθνική ξεφτίλα για τα όσα η Ιστορία κατέγραψε με αίμα Κρητικό το 1941. Αυτό το μνημείο που για 25 χρόνια είναι ένα κουφάρι από μπετόν αξίας πολλών χαμένων εκατομμυρίων με πλάκες μαρμάρου σπασμένες και κομματιασμένες και που εκεί γίνονται οι αληθινές γιορτές για την Μάχη της Κρήτης με τους Νεοζηλανδούς ,τους Αυστραλούς και τους Βρετανούς που φεύγουν κάθε φορά απογοητευμένοι και πικραμένοι για τους αγώνες τους.Αυτό το μνημείο που υπάρχει μόνο ως μακέτα σε κάποια γραφεία.
Και αν υπάρχουν κάποιοι γαλαντόμοι που διακηρύσσουν πως θέλουν να αγοράσουν με την τσέπη τους την γη που φιλοξενεί τα ναζιστικά μνημεία ας τρέξουν να βοηθήσουν το πραγματικό μνημείο του Γαλατά και να σβήσουν και τα ερωτηματικά που αιωρούνται εις βάρος τους , γιατί το μνημείο των ναζιστών και όχι το μνημείο το κρητικό και των συμμάχων.
Θα ήθελα όμως να επικεντρωθώ σε αυτό το ερωτηματολόγιο-παιγνίδι για την προληπτική συντήρηση-μια ασπίδα για την προστασία των μνημείων που ξεκίνησε το Υπουργείο Πολιτισμού θρησκευμάτων και παιδείας ,όπως αναφέρει ο τίτλος της θεματικής ενότητας που δημιουργήθηκε και ψηφιοποιήθηκε το 2015.
Ένα παιγνίδι, εγώ θα το έλεγα ψυχολογικό καταναγκασμό, που τονίζει την άποψη των εμπνευστών του Υπουργείου από την νέα ηγεσία των αναθεωρητών της Ιστορίας [Φίλης, Λιάκος κ.λ.π. βασικά στελέχη των νεοφιλεύθερων μεταρρυθμίσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση], στην απόφαση των παιδιών των σχολείων για την τύχη ενός μνημείου που προσβάλλει την Κρήτη και αφήνει κενά, μεγάλα κενά στην γνώση της Ιστορίας. Για τα μικρά παιδιά που καλούνται να παίξουν ρόλο σύγχρονων γενίτσαρων στα γεγονότα της Ιστορίας των οικογενειών τους και του τόπου τους.
Στον επίλογο αυτού του ερωτηματολογίου αναφέρεται με λύπη σχεδόν από την συντακτική ομάδα πως τίποτα δεν έγινε για το γερμανικό πουλί, πως εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς τα υπολείμματα του και πως το έκτρωμα αυτό πέρασε στην ομάδα των Νεώτερων Μνημείων αυτού του τόπου συγκρίνοντας το αναίσχυντα με τα αγάλματα του Μαρξ και του Λένιν.
Και μάλλον ηθελημένα να τυφλώσουν τα παιδιά για την Ιστορία του τόπου τους λέγοντας πως αυτό το τέρας είναι το μόνο “μνημείο” των Γερμανών που υπάρχει και κάποιοι αόρατοι θέλουν να το εξαφανίσουν σιωπηλά με κάποια μυστική συμφωνία. Μνημεία παρόμοια και θλιβερά υπάρχουν στα Φλώρια και στην Κάντανο για να θυμίζουν την αγριότητα που είναι μόνιμη και όχι πρόσκαιρη όπως αναφέρεται εκεί μέσα ,οι χιλιάδες νεκροί από τα χέρια των ναζί δεν επέστρεψαν ποτέ , το κάψιμο των χωριών εν είδη εκδίκησης και τιμωρίας δεν ήταν πρόσκαιρο.
Οι γνώσεις της συντακτικής ομάδας του Υπουργείου Πολιτισμού θρησκευμάτων και Παιδείας ,για την Ιστορία της Μάχης της Κρήτης προφανώς είναι παρόμοιες με τις γνώσεις της κ. Ρεπούση που την καταστροφή της Σμύρνης την είδε σαν συνωστισμό. Άλλωστε αυτή η ομάδα διοικούσε το Υπουργείο Πολιτισμού το 2015. Υφυπουργός παιδείας ήταν ο κ. Α. Λιάκος , επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την παιδεία, πρώην δεξί χέρι του κ. Σημίτη ως οργανωτικός διανοούμενος του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ και πρωτεργάτης των 1000 πανεπιστημιακών που υποστήριξαν την μεταρρύθμιση Γιαννάτου πρωτοστατώντας στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος με στόχο την λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων, όταν εκείνη την εποχή καθηγητές και φοιτητές με την συμπαράσταση του ελληνικού λαού έδιναν ηρωική μάχη για την προστασία του δημόσιου και δημοκρατικού και δωρεάν πανεπιστημίου.Ο κ. Λιάκος υπήρξε μαχητικός συντελεστής αυτής της αντισυνταγματικής εκτροπής. Η τοποθέτηση του εκείνη την εποχή στο Υπουργείο Παιδείας δικαιολογεί και την διακίνηση του περίεργου ερωτηματολογίου που θέλει να εκπαιδεύσει τα Χανιωτόπουλα στην ανάγκη για την διατήρηση ή όχι του γερμανικού πουλιού.
Αναρωτιέμαι όμως γιατί δεν ενδιαφέρθηκαν για το πραγματικό και μόνο μνημείο της μάχης της Κρήτης στον Γαλατά που έχουν ξοδευτεί και κονδύλια γιαυτό και μάλιστα πάρα πολλά και η σημερινή του κατάσταση μας προσβάλλει όλους;
Μην παίζεται λοιπόν με την αθωότητα των παιδιών, μην τα κάνετε συνένοχους στα άσχημα παιχνίδια της πολιτικής. Διδάξτε την πραγματική Ιστορία της Ελλάδας και μην αλλοιώνετε τα πραγματικά γεγονότα.
Ας εξηγήσουμε όμως τι είναι μνημείο και πως προστατεύεται.
Ο Αρχαιολογικός Νόμος 3028/2002 προστατεύει την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας από τους αρχαιότατους χρόνους έως σήμερα. Νεώτερα πολιτιστικά αγαθά χαρακτηρίζονται μνημεία λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής,πολεοδομικής κοινωνικής,εθνολογικής ,λαογραφικής ,τεχνικής,βιομηχανικής ή εν γένει ιστορικής,καλλιτεχνικής ή επιστημονικής σημασίας τους. Άρα μνημείο είναι το πολιτιστικό αγαθό που ανήκει στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.
Τώρα αυτό κατασκεύασμα από καλούπι με τσιμέντο με λίγα σίδερα και πολλά σύρματα, πέτρες και χώματα χωρίς ίχνος αρχιτεκτονικής έμπνευσης, ποιος θα το καταχωρούσε στην πολιτιστική μας κληρονομιά!
Καλό θα ήταν να αποσυρθεί αυτό το ερωτηματολόγιο από τα σχολεία των Χανίων για το συγκεκριμένο κατασκεύασμα που πλέον δεν υπάρχει και που από το 2005 το ΥΠΠΟ , η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε πως δεν δύναται να θεωρηθεί μνημείο . Και κυρίως η μία Διεύθυνση να μην διαψεύδει και ακυρώνει τις πράξεις μιας άλλης.
Και αν πρέπει να γίνει η διαδικασία για ένα μνημείο που να αφορά στην Μάχη της Κρήτης ας είναι αυτό το μνημείο που γίνονται επίσημα οι γιορτές για την επέτειο της Μάχης στον Γαλατά και ας είναι ίσως αυτή η ευκαιρία να σουλουπωθεί το υπάρχον μνημείο.