13.8 C
Chania
Saturday, December 6, 2025

“Το μονοπάτι του μελιού” στο Φαράγγι της Σαμαριάς: Βίντεο από την περιπετειώδη συγκομιδή

Ημερομηνία:

Η οικογένεια Βίγλη, μια ιστορική οικογένεια των Χανίων, για περισσότερο από 1,5 αιώνα παράγει και συλλέγει μέλι σε έναν από τους πιο πλούσιους και αγνούς βιότοπους στην Ευρώπη: Στον προστατευόμενο Εθνικό Δρυμό της Ελλάδος (από το 1963), στο Φαράγγι της Σαμαριάς.

Εκεί που ευδοκιμούν το 98% των φυτών που συναντάμε στην Μεσόγειο, συλλέγεται, με παραδοσιακές μεθόδους, με τον πιο περιπετειώδη και μοναδικό τρόπο, ένα προϊόν που καταξιωμένα είναι από τα ποιοτικότερα και περιεκτικότερα σε σπάνιες ποικιλίες γυρεόκοκκων, μέλια παγκοσμίως.

Το Σαμαριανό μέλι ή αλλιώς το μέλι του Θοδωρή Βίγλη.

Λέει ο Θοδωρής Βίγλης:

“Οι μαύρες κηρήθρες την πρέσσα του κεριού θερμαίνονται και πιέζονται με υδραυλική πίεση. Από τις κάνουλες γίνεται η συλλογή του κεριού. Η διαδικασία θα επαναληφθεί άλλη μια φορά για να λάβουμε καθαρό κερί μέλισσας”.

“Στη συνέχεια το κερί αυτό θα τυπωθεί σε λεπτά φύλλα. Τα φύλλα αυτά θα αποτελέσουν την βάση στην οποία θα πλέξουν την άνοιξη οι μέλισσες τα κελιά τους στις νέες κηρήθρες.”

Κι ο κύκλος της ζωής συνεχίζεται.

Δείτε το βίντεο:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=bo99PdMYs7M&feature=em-upload_owner”]

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μπαράζ σεισμικών δονήσεων ανοιχτά των Χανίων – Η γεωγραφική κατανομή των Ρίχτερ

Έντονη σεισμική κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στον θαλάσσιο...