17.8 C
Chania
Sunday, May 5, 2024

Στα χέρια του Μητσοτάκη και των όπου γης Κρητών το Μνημειακό Συγκρότημα Μάχης της Κρήτης

Ημερομηνία:

Με δύο άρθρα που ακολουθούν έρχεται ξανά στην επικαιρότητα το Μνημειακό Συγκρότημα της Μάχης της Κρήτης. Το πρώτο είναι από τον Ναύαρχο ε.α. Κωνσταντίνο Μανιουδάκη και το δεύτερο από τον Νίκο Αγγελάκη, πρώην μέλος της Επιτροπής Προώθησης του Μνημειακού Συγκροτήματος της Μάχης της Κρήτης.

Το Μουσείο της Μάχης της Κρήτης (ΜτΚ) αναπόσπαστο τμήμα του Μνημειακού Συγκροτήματος (Μ.Σ.) στον Γαλατά Χανίων

Του Κωνσταντίνου Μανιουδάκη *

Ανοχές βανδαλισμών, ασυντόνιστες ενέργειες και αρνητική στάση του υπεύθυνου φορέα της Περιφέρειας Κρήτης, υποβαθμίζουν τον σκοπό και την εθνική μας δέσμευση για ολοκλήρωσή του.

Αναγκαία η παρέμβαση του Περιφερειάρχου και των εμπλεκομένων φορέων.

Α.- ΓΕΝΙΚΑ
Το υπό εξέλιξη Μουσείο της ΜτΚ με το Συνεδριακό Κέντρο και το Μνημείο συγκροτούν το Μνημειακό Συγκρότημα (Μ.Σ.) Παγκρήτιου και διασυμμαχικού χαρακτήρα. Θεμελιώθηκε στο Γαλατά Χανίων από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας το 1991 κατά την πανηγυρική επέτειο των 50 χρόνων και παρουσιάστηκε το όλο έργο.
Το κείμενο της θεμέλιας πλάκας και το επίσημο μήνυμα που εστάλη , αποτυπώνει το μεγάλο χρέος και την εθνική μας δέσμευση για την ολοκλήρωσή του. «…Σύμβολο Θάρρους, Αυτοθυσίας και Αποφασιστικότητας προς επικράτηση των ιδεωδών της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας…Η Κρήτη δοξάστηκε με την θυσία Βρετανών, Αυστραλών, Νεοζηλανδών και Ελλήνων και τίθεται με το μεγαλοπρεπές μνημείο που θα ανεγερθεί , στη ακατάλυτη καταξίωση της αιωνιότητας».

Β.- ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΜτΚ,

1.- Περιλαμβάνει:
α.- Δύο μεγάλες αίθουσες εκθεμάτων. Εδώ θα μεταφερθεί, όπως έχει αποφασιστεί, η μόνιμη έκθεση της ΜτΚ που βρίσκεται στο Ν. Μουσείο Κρήτης, περιλαμβάνουσα και τη μακέτα του Μ.Σ., εκθέματα των συμμαχικών κρατών δια τα οποία έχει γίνει προσυνεννόηση, καθώς και άλλα.
β.- Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων
γ.- Υπαίθριο εκθεσιακό χώρο για μεγάλα εκθέματα.
δ.- Βιβλιοθήκη, εργαστήριο συντήρησης εκθεμάτων, γραφεία διοίκησης, αναψυκτήριο κλπ
ε.- Τμήματα συναφών δραστηριοτήτων θα είναι:
Το Συνεδριακό Κέντρο δυναμικότητας 150 συνέδρων για προβολές , οργάνωση συνεδρίων και λοιπές πνευματικές δραστηριότητες επί θεμάτων ειρήνης κατά τα πρότυπα της Ο. Ακαδημίας Κρήτης.
Μεγαλοπρεπές Μνημείο με τον ανάλογο μνημειακό χώρο και τους σχετικούς συμβολισμούς.

2.-Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα:
α.- Έχει αγοραστεί από το Δημόσιο έκταση 42 στρεμμάτων.
β.- Έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι οικοδομικοί σκελετοί με βάση αρχιτεκτονική μελέτη που ανέδειξε πανελλήνιος διαγωνισμός
γ.- Έχει δημιουργηθεί προσωρινό Μνημείο το οποίο φέρει τους συμβολισμούς του υπό ανέγερση μεγαλοπρεπούς που εκφράζουν τον κοινό ηρωικό αγώνα Ελλήνων και συμμάχων και το νόημα της Μεγάλης Θυσίας.( Εξακολουθεί να παραμένει βανδαλισμένο)
δ.- Για τα έργα αυτά, το κράτος έχει δαπανήσει περίπου 3εκ Ε επί συνόλου πάνω από 5εκΕ.

3.- Τι απομένει να γίνει:
Διάθεση του υπολοίπου ποσού για την ολοκλήρωση του μουσείου και λοιπών χώρων με καθορισμό προτεραιοτήτων σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας μας.

Γ.- ΑΝΟΧΕΣ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΩΝ, ΑΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ Η ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΦΟΡΕΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ, ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ
Έκπληξη και εύλογα ερωτηματικά δημιουργεί η στάση αυτή του υπεύθυνου φορέα παρακολούθησης του έργου που είναι η Περιφέρεια Κρήτης, Συγκεκριμένα:
1.-Έχει διακόψει τους λαμπρούς εορτασμούς στο Μ.Σ. και συνεπώς κάθε παρουσίαση και σχετική μνεία.
2.- Δια του υπευθύνου Αντιπεριφερειάρχου ανακοινώνει ότι θα αλλάξει την υπό εξέλιξη εφαρμογή μελέτης και θα μεταφέρει το Μουσείο στην Αγιά…(διερωτώμεθα από πού αντλεί τέτοιο δικαίωμα..)
3.- Ανέχτηκε κατά την πρόσφατη επέτειο όπως το διασυμμαχικό Μ.Σ και το Μουσείο να παραμείνει βανδαλισμένο , παρά τις έγκαιρες δημοσιεύσεις, εκπομπές, επιστολές, αλλά και να εξακολουθεί να παραμένει ακόμα πιο «άγρια» βανδαλισμένο μέχρι και σήμερα, αδιαφορώντας για τα δυσμενέστατα σχόλια επισκεπτών…
4.- Ανέχεται και έμμεσα στηρίζει αίτημα του κ. Α.Παπαδερού προέδρου της νεοσύστατης Πρωτοβουλίας Χανίων, προς δυο Γερμανούς πολιτικούς (οι οποίοι και απεδέχθησαν), όπως η Γερμανία χρηματοδοτήσει τη δημιουργία ενός «…μεγάλου Μουσείου της ΜτΚ…»στην Αγιά (εφ. Χ. Νέα 5/8/2019) υποβαθμίζοντας την εθνική μας δέσμευση(σχετ. παρ.Γ2).

"google ad"

Ε.- ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Έχοντας πλήρη αντίληψη του ιστορικού και της εξέλιξη του Μ.Σ. και του Μουσείου της ΜτΚ, ως ένας εκ των πρωτεργατών, προτείνω τα ακόλουθα:
1.- Πρωθυπουργός:
Να παρέμβει θεσμικά για το έργο που θεμελίωσε Πρωθυπουργός της Ελλάδας, εκπληρώνοντας την εθνική δέσμευση της ολοκλήρωσης του
2.- Περιφερειάρχης Κρήτης:
α.- Να αποκαταστήσει άμεσα τους βανδαλισμούς
β.- Να επαναφέρει τους εορτασμούς των επετείων στο Μ.Σ.
γ.- Να επιβεβαιώσει εμπράκτως τον σκοπό του ανεγειρομένου
Μουσείου, αποθαρρύνοντας τυχόν διασπαστικές ενέργειες.
δ.- Να συγκροτήσει επιτροπή προώθησης του Μ.Σ. υπό τον νέο Αντιπεριφερειάρχη που θα ορίσει (λαμβάνοντας υπόψη και την παρ.Ε4)
3.- Ο νέος Δήμαρχος Χανίων:
Να διεκδικήσει την συντήρηση και φύλαξη των ανεγειρομένων τμημάτων του Μ.Σ.,(είναι αδιανόητο ένας Δήμαρχος να δηλώνει αναρμόδιος για τους βανδαλισμούς της περιοχής του )
4.- Ο Πρόεδρος της νεοσύστατης Πρωτοβουλίας Χανίων δρ Α.Παπαδερός:
Να επιδιώξει με πνεύμα συνεργασίας πραγματοποίηση των προοδευτικών ιδεών του, (δια τις οποίες είναι άξιος συγχαρητηρίων) αλλά:
α.- Εναρμονιζόμενος με τον γενικό σκοπό του Μ.Σ., όπως και ο ίδιος έχει εκφράσει επί λέξει: «…προσωπικά επιμένω στήν εθνική ανάγκη και υποχρέωση διαμορφώσεως Κεντρικού Μνημειακού Χώρου αφιερωμένου στη Μάχη της Κρήτης…»
β.- Αξιοποιώντας την εν εξελίξει υποδομή του Μ.Σ. στον γειτνιάζοντα χώρο της Αγιάς ,με τους ευρύτατους χώρους του Μουσείου, του Συνεδριακού Κέντρου και του Μνημείου (βλ. παρ. Α) που υπερκαλύπτουν τις προοδευτικές επιδιώξεις του

* Αντιναύαρχος ε.α. Π.Ν.

Το Μνημειακό Συγκρότημα της Μάχης της Κρήτης και τα παρατράγουδα…

Του Νίκου Αγγελάκη *

Στο κείμενο του Αντιναυάρχου ε.α. Κωνσταντίνου Μανιουδάκη ΠΝ έχω να παρατηρήσω:

1ον) Η πάρα πέρα χρηματοδότηση του έργου είναι κύρια και αποκλειστικά υποχρέωση της κυβέρνησης και των όπου γης Κρητών.

Αυτοί και μόνον αυτοί έχουν την μεγίστη υποχρέωση να προσφέρουν υλικά για την εξεύρεση των χρημάτων που απαιτούνται έως την ολοκλήρωση του έργου.

Για τον λόγο αυτό προτείνω την δημιουργία παγκρήτιου εράνου με τη συμβολή των οικονομικά εύρωστων Κρητικών όπου γης.

Η συμμετοχή των ΜΜΕ της Κρήτης, έντυπων και ηλεκτρονικών, για την προπαγάνδιση του ιερού σκοπού θεωρείται επιβεβλημένη.

Επίσης αναγκαία για τον συντονισμό των ανωτέρω είναι η επανασύσταση της Επιτροπής για την προώθηση του Μνημειακού Συγκροτήματος της Μάχης της Κρήτης.

2ον) Καμία «Πρωτοβουλία Χανιωτών» που επικαλείται ο κ. Αλέξανδρος Παπαδερός δεν συμφώνησε και πολύ περισσότερο δεν μεθόδευσε την ανάληψη της ευθύνης λειτουργίας (Χρηματοδότησης!!!) Μουσείου για τη Μάχη της Κρήτης από κανέναν Γερμανό!

3ον) Κανένα Μουσείο για τη Μάχη της Κρήτης δεν μπορεί να λειτουργήσει εκτός του αρχικά σχεδιασθέντος στα πλαίσια του Μνημειακού Συγκροτήματος της Μάχης της Κρήτης.

4ον) Η πτέρυγα των Φυλακών Αγιάς όπου εκρατήθηκαν όπως και ο χώρος εκτελέσεων των Αγωνιστών της Κρήτης στον Γολγοθά είναι μνημεία θηριωδίας που αφηγούνται την απανθρωπιά και την κτηνωδία των κατακτητών Ναζί.

5ον) Τίποτα και με κανέναν τρόπο και με καμιά δικαιολογία δεν μπορεί να λειτουργήσει άλλο ίδρυμα σε βάρος του Μνημειακού Συγκροτήματος της εποποιίας του Κρητικού Λαού της Μάχης της Κρήτης.

6ον) Η παραπέρα πορεία μετά τη σημερινή θλιβερή εξέλιξη του βανδαλισθέντος και κακοποιηθέντος μνημείου, την εγκατάλειψή του ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και τελικά την όχι τυχαία εκτιμώ, απαξίωσή του είναι υπόθεση που οφείλει να αναλάβει ο ίδιους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Και γιατί είναι Κρητικός και Χανιώτης, αλλά και για τον πρόσθετο πολύ σημαντικό λόγο ότι το μνημείο θεμελιώθηκε και προωθήθηκε παραπέρα από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Οφείλει λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να είναι στο πλευρό της όλης προσπάθειας τιμής και μνήμης και ο άνθρωπος που θα παραδώσει ολοκληρωμένο πλέον το μεγαλεπήβολο έργο αντάξιο της μεγάλης θυσίας και προσφοράς του Λαού της Κρήτης στην αντιφασιστική πάλη.

* Πρώην μέλος της Επιτροπής προώθησης του Μνημειακού Συγκροτήματος της ΜτΚ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...