17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Το μυστήριο «Τζορτζ Τσούνης» θα είναι ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα – Τι είπε για τη Σούδα

Ημερομηνία:

Σε περίπου δύο εβδομάδες αναμένεται η έγκριση (ή μη) της τοποθέτησης του Τζορτζ Τσούνη ως νέου πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα. Ο ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας, που θα αποτελέσει πολιτικό διορισμό κατά το προηγούμενο του επίσης Ελληνοαμερικανού Μάικλ Σωτήρχου, παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Ο κ. Τσούνης, που εφόσον έρθει στην Αθήνα θα βάλει… τέλος στη «βασιλεία» του Τζέφρι Πάιατ, εμφανίστηκε, όπως σημείωναν καλά ενημερωμένες πηγές, πολύ καλύτερα προετοιμασμένος σε σχέση με την προηγούμενη φορά που είχε διεκδικήσει να λάβει ξανά το αξίωμα του πρεσβευτή – τότε στη Νορβηγία.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Τζορτζ Τσούνης, υποψήφιος του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη θέση του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, πέρασε πριν λίγες ημέρες από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου.

Στο δημόσιο σκέλος της ακρόασης υπό τον πρόεδρο της Επιτροπής Μπομπ Μενέντεζ, ο κ. Τσούνης τοποθετήθηκε υπενθυμίζοντας το μεταναστευτικό υπόβαθρο της οικογένειάς του, αναφερόμενος στο δόγμα Τρούμαν και το σχέδιο Μάρσαλ ως αμερικανικές πολιτικές που διέσωσαν την πατρίδα των γονέων του, την Ελλάδα.

Εφόσον η τοποθέτησή του επιβεβαιωθεί, είπε ο κ. Τσούνης, θα έχει, μεταξύ άλλων, ως προτεραιότητες τη συνεργασία σε άμυνα, ασφάλεια, καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενίσχυση των δεσμών ανάμεσα στους λαούς και ενέργεια.

Ο κ. Τσούνης αναφέρθηκε και στη Σούδα λέγοντας ότι μόνο το 2021 πραγματοποιήθηκαν από εκεί 250 πτήσεις αεροσκαφών και 140 επισκέψεις πλοίων των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ. Ο ίδιος ο κ. Μενέντεζ αναφέρθηκε στη σημασία της Ελλάδας ως σημαντικού συμμάχου, «στρατηγικού εταίρου» και «στυλοβάτη για την ασφάλεια και τη δημοκρατία στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σε ερώτηση του Δημοκρατικού γερουσιαστή Κόρι Μπούκερ για την Κίνα, ο κ. Τσούνης αναφέρθηκε στην «ξεκάθαρη» αντίληψη της Ελλάδας για το «τι κάνει» το Πεκίνο στον τομέα του 5G, ενώ για το λιμάνι του Πειραιά σημείωσε ότι η κινεζική ήταν η μόνη προσφορά. «Πρέπει να εμφανιστούμε, πρέπει να είμαστε πιο επιθετικοί», σχολίασε σχετικά ο κ. Τσούνης, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν επενδύσεις στην ελληνική οικονομία ώστε να ενισχυθεί και η επιρροή της γεωπολιτικά. Ο νέος υποψήφιος πρέσβης εισέπραξε θετικά σχόλια από τον Μπιλ Χάγκερτι, Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή, ο οποίος περιέγραψε τον κ. Τσούνη ως ένα θετικό παράδειγμα επιχειρηματία που φέρνει τις ικανότητές του στη διπλωματία.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων υπό τον κ. Μενέντεζ αναμένεται να συνεδριάσει ξανά σε δύο εβδομάδες, όταν και θα ανακοινωθεί η οριστικοποίηση ή όχι της τοποθέτησης του κ. Τσούνη στην Αθήνα. Τότε –εφόσον όλα προχωρήσουν χωρίς εμπόδια– η Επιτροπή θα ανακοινώσει το επίσημο ψήφισμά της και εν συνεχεία το θέμα θα πρέπει να περάσει στην Ολομέλεια, ώστε να εγκριθεί οριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα οι Ρεπουμπλικανοί μπλόκαραν τοποθετήσεις της διοίκησης Μπάιντεν σε διάφορα πόστα, με αφορμή τις κυρώσεις για τον Nord Stream 2, αγωγό από τη Ρωσία προς τη Γερμανία. Λίγο πριν από το νέο έτος Δημοκρατικοί δέχθηκαν την εισαγωγή ενός νομοσχεδίου για το θέμα, ωστόσο ο βασικός παράγοντας πίσω από αυτό, ο Τεντ Κρουζ, έχει ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία (60-40, αντί του 50-50). Καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές ανέφεραν, πάντως, στην «Κ» ότι ο κ. Τσούνης είχε ήδη ένα πολύ θετικό τετ α τετ με τον Τεντ Κρουζ.

Δεν λείπουν πάντως όσοι θεωρούν ότι η τοποθέτηση Τσούνη δεν αποτελεί το καλύτερο δυνατό σενάριο για την Αθήνα, ενώ και κύκλοι της Ομογένειας είχαν προσπαθήσει για κάτι καλύτερο.

Ποιος είναι ο Τζωρτζ Τσούνης

Ο Τζορτζ (Γεώργιος) Τσούνης, γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1967 στο Κουίνς της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ, από τους Τζέιμς και Ελένη Τσούνη (μετανάστες πρώτης γενιάς με καταγωγή από τον Πλάτανο Αιτωλοακαρνανίας). Μεγάλωσε και φοίτησε στη Νέα Υόρκη, παρακολουθώντας παράλληλα μαθήματα σε ελληνικό σχολείο.

Σπούδασε Κλασσικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, λαμβάνοντας πτυχίο (BA) το 1989. Στη συνέχεια, σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Σαιντ Τζονς στη Νέα Υόρκη, λαμβάνοντας πτυχίο (JD) το 1992. Αμέσως πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση, στη νομική εταιρεία “Rivkin Radler LLP”, στο Λονγκ Αϊλαντ.

Από τον Νοέμβριο του 2004, είναι παντρεμένος με την ομογενή διδάκτωρ Φυσικοθεραπείας Όλγα Αντζουλή, με την οποία έχουν αποκτήσει τρια παιδιά. Διαμένει στο Λόιντ Χάρμπορ στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης.

"google ad"

Η προσωπική περιούσια του, υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 110 εκατομμύρια δολάρια.

Καριέρα

Η οικογένεια Τσούνη το 1985, αρχίζει να λειτουργεί ξενοδοχεία, μεταξύ των οποίων τα «Hilton», «Intercontinental», «Starwood» και «Radisson».

Υπηρέτησε ως ειδικός σύμβουλος στην πόλη του Χάντινγκτον και ως σύμβουλος στην Επιτροπή Τραπεζών, Στέγασης και Αστικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ στον Γερουσιαστή Αλφόνς Ντ΄Αμάτο, καθώς και ως ανώτερο μέλος του προσωπικού της προεκλογικής εκστρατείας του 1994 του τότε κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Τζορτζ Πατάκι. Εχει επίσης υπηρετήσει ως δικηγόρος στο Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης.

Είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος (CEO) και συνιδρυτής, του ξενοδοχειακού ομίλου «Chartwell LLC».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...