16.8 C
Chania
Saturday, May 4, 2024

Το νέο Υπερ-ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και οι τέσσερις θυγατρικές του – Υπερψηφίζει και η ΝΔ

Ημερομηνία:

Στο επίκεντρο τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου και πώς αυτά θα κατανεμηθούν στις τέσσερις θυγατρικές (ΤΑΙΠΕΔ, του ΤΧΣ, της ΕΤΑΔ και της εταιρείας όπου θα μεταβιβασθεί το σύνολο των ΔΕΚΟ και των εταιρειών στις οποίες το Δημόσιο έχει συμμετοχή) που θα ενταχθούν κάτω από την ομπρέλα του νέου Υπερταμείου

Τα τελευταία κομμάτια του παζλ των νομοθετικών παρεμβάσεων του νέου Υπερ-ταμείου αποκρατικοποιήσεων συνθέτουν κυβέρνηση και δανειστές.

Στόχος η ενσωμάτωση του στο πολυνομοσχέδιο σκούπα που θα κατατεθεί στα τέλη της προσεχούς εβδομάδας και θα ψηφιστεί στις 22 Μαϊου, δύο ημέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 24ης Μαϊου.

Από την περασμένη Τετάρτη στελέχη του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με ειδικό κλιμάκιο της τρόικας που έχει έρθει στην Αθήνα και εργάζονται πυρετωδώς, ώστε να καθοριστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη σύσταση και λειτουργία του νέου Υπερταμείου.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου και πώς αυτά θα κατανεμηθούν στις τέσσερις θυγατρικές (ΤΑΙΠΕΔ, του ΤΧΣ, της ΕΤΑΔ και της εταιρείας όπου θα μεταβιβασθεί το σύνολο των ΔΕΚΟ και των εταιρειών στις οποίες το Δημόσιο έχει συμμετοχή) που θα ενταχθούν κάτω από την ομπρέλα του νέου Υπερταμείου.

Ήδη, υπάρχει καταρχήν συμφωνία για τις επιπλέον αποκρατικοποιήσεις που θα αναλάβει να προχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ υπό την παρούσα διοίκησή του. Ανάμεσα σε αυτές, οι οποίες ανέρχονται σε συνολικά δεκαεννιά περιλαμβάνεται η πώληση του Ελληνικού στη Lamda Development, η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, η ολοκλήρωση της μεταβίβασης των δυο ακινήτων στην Αφάντου της Ρόδου στους επενδυτές, αλλά και η πώληση μειοψηφικού πακέτου μετοχών σε ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Στην ίδια συμφωνία, προβλέπεται ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχει προωθηθεί η νομοθεσία για την αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ώστε να προχωρήσει η συμφωνία με τη γερμανική Fraport για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Μέχρι τον Σεπτέμβριο καλείται, επίσης, η κυβέρνηση να έχει προωθήσει τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα καταστήσουν λειτουργική τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων (ΡΑΛ).

Το Υπερ-ταμείο θα είναι ανεξάρτητο και θα έχει ΔΣ με πέντε μέλη. Η έδρα του θα είναι στην Ελλάδα. Δύο μέλη μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος (με δυνατότητα διπλής ψήφου) θα καθορίζουν οι Θεσμοί. Τα υπόλοιπα τρία μέλη το ελληνικό Δημόσιο. Ωστόσο οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με τουλάχιστον τη σύμφωνη γνώμη των τεσσάρων εκ των πέντε, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει ομοφωνία θεσμών – κυβέρνησης.

Οι αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θεωρούνται κομβικής σημασίας όχι μόνο από τους εταίρους, οι οποίοι επιδιώκουν να διασφαλίσουν την αποπληρωμή των δανείων που δίνουν στην Ελλάδα αλλά και από τον επιχειρηματικό κόσμος της χώρας, στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση.

Θεσμοί και κυβέρνηση περιμένουν ότι από την πώληση των συμμετοχών που έχει το κράτος σε Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς θα προκύψουν έσοδα ύψους 5,8 δισ. ευρώ για την περίοδο 2016-2018, εκ των οποίων 2,5 δισ. το 2016, 2,2 δισ. το 2017 και 1,1 δισ. ευρώ το 2018. Να σημειωθεί ότι στην επικαιροποιημένη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών προβλέπεται επίσης η συγκρότητηση ομάδας εργασίας μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ, του υπουργείου Οικονομικών και των Θεσμών, η οποία θα επιτηρεί σε μόνιμη βάση την πρόοδο της κυβέρνησης στη λήψη των αποφάσεων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων.

Πιθανή η ψήφιση του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων από ΝΔ

Τεστ για τη ΝΔ θα είναι η στάση της στη βουλή κατά τη συζήτηση του δεύτερου πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ο λόγος είναι το γεγονός πως σ’ αυτό το νομοσχέδιο, εκτός από τις φορολογικές επιβαρύνσεις, θα περιλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις που αφορούν τη δημιουργία του νέου ταμείου που θα διαχειρίζεται τη δημόσια περιουσία και θα αντικαταστήσει το ΤΑΪΠΕΔ.

Το τι θα πράξει η ΝΔ στην ψηφοφορία είναι ανοιχτό καθώς στα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμφωνεί και υπερθεματίζει επί της αρχής, ωστόσο υπάρχουν ερωτηματικά καθώς ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες των προβλέψεων του νομοσχεδίου. Οι τελικές αποφάσεις στη Συγγρού για τη στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας στην ψηφοφορία της Κυριακής αναμένεται να ληφθούν όχι πριν από την Τετάρτη, καθώς σήμερα το βράδυ επιστρέφει από το Παρίσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Γενικώς είμαστε θετικοί» λένε αρμόδια γαλάζια στελέχη ωστόσο θέτουν αστερίσκους μέχρι τη δημοσιοποίηση του πολυνομοσχεδίου ως προς τα περιουσιακά στοιχεία που θα περάσουν στην αρμοδιότητα του νέου ταμείου, αλλά και προς τα που θα κατευθύνονται τα έσοδα, αν δηλαδή θα πηγαίνουν αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση του χρέους ή αν ένα μέρος τους θα πηγαίνει στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

"google ad"

Η στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές της ΝΔ στα θέματα του ταμείου των αποκρατικοποιήσεων θεωρείται λεπτή σύμφωνα με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα πρέπει όποια και αν είναι τελικά να εξηγηθεί επαρκώς. Οι βασικοί λόγοι είναι δύο. Αφενός το γεγονός πως μια καταψήφιση θα μπορούσε να στείλει λάθος μηνύματα ως προς το φιλελεύθερο ιδεολογικό στίγμα που θέλει να εκπέμψει η ηγεσία της ΝΔ, αφετέρου να στείλει λάθος μηνύματα και προς το εξωτερικό και τους εταίρους.

Από την άλλη μια υπερψήφιση μέτρων που στη Συγγρού τους δίνουν το χαρακτήρα διαρθρωτικών αλλαγών την ιδιοκτησία των οποίων διεκδικούν στη ΝΔ θα μπορούσε να υπονομεύσει την κριτική που ασκεί ο κ. Μητσοτάκης προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «είναι αλλεργική στις επενδύσεις».

Πάντως στη ΝΔ υπάρχει και το προηγούμενο της αντιπολιτευτικής Σαμαρά στο πρώτο μνημόνιο όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρά τους πολύ υψηλότερους αντιπολιτευτικούς τόνους και μάλιστα με όρους αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης ψήφιζε μέτρα που σχετίζονταν με ιδιωτικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές.

newmoney.gr, news247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ