14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των ΒΑΠΕ για τις αποφάσεις του ΣτΕ στις προσφυγές των πολιτών της Κρήτης

Ημερομηνία:

Ανακοίνωση έδωσε στη δημοσιότητα το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των ΒΑΠΕ σχετικά με την απόφαση 528/2015 του ΣτΕ όπου απορρίπτεται η αίτηση προσφυγής που είχαν καταθέσει κατά τριών διαφορετικών έργων 1369 κάτοικοι και φορείς της Κρήτης   την στιγμή όμως που δύο από τα έργα έχουν αποσυρθεί από τα φαστ τρακ.

Σύμφωνα με το Δίκτυο, το ΣΤΕ, “δεν αμφισβήτησε τις προθέσεις του νόμου φαστ τράκ, χωρίς ωστόσο να απορρίψει στην ουσία κανένα από τα επιχειρήματά”, παραπέμποντας την εξέτασή τους σε μελλοντικές προσφυγές επί των περιβαλλοντικών όρων,

Σημειώνουν ότι: “Μπορεί εμείς να μην πετύχαμε την νομική ακύρωση του νόμου φαστ τρακ, αλλά αυτό οφείλει να το πράξει η σημερινή κυβέρνηση που τότε ως αντιπολίτευση τον είχε καταγγείλει ως αντισυνταγματικό.”

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής

Τον Οκτώβριο του 2012, το Παγκρήτιο Δικτύο Αγώνα κατά των βΑΠΕ, κατέθεσε στο ΣΤΕ τις πολυπληθέστερες προσφυγές που έχουν κατατεθεί στην Ελλάδας. Τις υπέγραφαν 1275 πολίτες από κάθε γωνιά της Κρήτης, 10 Δημοτικά Συμβούλια και 80 φορείς και σύλλογοι.

Οι προσφυγές αφορούσαν την υπαγωγή στον “μημονιακό” νόμο του φάστ – τράκ (από την τότε κυβέρνηση Παπαδήμου) των έργων Α) «Κρήτη Πράσινο Νησί, που περιλαμβάνει κατασκευή 36 αιολικών σταθμών, συνολικής ισχύος 1.005,10MW, στην Κρήτης και διασύνδεσή τους με το Διασυνδεδεμένο Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω κοινού υποβρυχίου καλωδίου» κυριότητας του Ομίλου «ELICA GROUP» (πρώην ΣΑΡΡΑΣ) Β) «Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.), που περιλαμβάνει κατασκευή 33 αιολικών σταθμών, συνολικής ισχύος 1.077MW, στους τέσσερις νομούς της Κρήτης και κοινή διασύνδεσή τους με το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ενέργειας μέσω υποβρυχίου καλωδίου» κυριότητας της «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.», και Γ) «Κατασκευή ηλιοθερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 70 MW στη θέση Φουρνιά, Δ.Ε. Ιτάνου του Δήμου Σητείας του Νομού Λασιθίου Κρήτης ενεργειακής παραγωγής 378.306 MWh ετησίως», κυριότητας της «Σόλαρ Πάουερ Πλάντ Λασίθι εναλλακτικές πηγές ενέργειας Μ.Ε.Π.Ε.»

Συζητήθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣΤΕ) αρχές Μαρτίου 2013 και οι αποφάσεις βγήκαν στα μέσα Μαρτίου 2015 και για τα τρία έργα.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι πριν τις αποφάσεις του ΣΤΕ, τα δυο πρώτα έργα είχαν απενταχθεί από τη διαδικασία του φάστ τράκ. Στην απένταξη αυτή θεωρούμε ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο η πάνδημη αντίδραση των κρητικών που εκφράστηκε και με τη συμμετοχή τους στις προσφυγές στο ΣΤΕ.

Το ΣΤΕ, πιστός υπέρμαχος των μνημονιακών νόμων, με τις αποφάσεις του (ΣτΕ 528, 529 και 530/15) δεν αμφισβήτησε τις προθέσεις του νόμου φαστ τράκ, χωρίς ωστόσο να απορρίψει στην ουσία κανένα από τα επιχειρήματά μας, παραπέμποντας την εξέτασή τους σε μελλοντικές προσφυγές επί των περιβαλλοντικών όρων,

Σύμφωνα με τις παραγράφους 12 της 528, 11 της 529 και 12 της 530/15 κρίθηκε ότι δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει επένδυση φαστ τρακ χωρίς την έκδοση απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ). Δηλαδή κατοχυρώθηκε ότι παράκαμψη της ΑΕΠΟ μέσω φάστ τρακ δεν είναι νόμιμη. Αν δεν είχαμε προσβάλλει τα έργα θα μπορούσαν να προχωρήσουν ανενόχλητα ενδεχομένως και χωρίς ΑΕΠΟ αφού δεν θα υπήρχε η νομολογία που δημιουργήσαμε.

Όταν έγινε η υπαγωγή στο φαστ τράκ των τριών έργων το άρθρο 22 του ν. 3894/2010 επέτρεπε να προχωρήσει η επένδυση με τους προτεινόμενους περιβαλλοντικούς όρους από τον επενδυτή αν παρερχόταν άπρακτη μία προθεσμία χωρίς να του απαντήσει η Διοίκηση (τεκμαιρόμενοι περιβαλλοντικοί όροι). Αν αυτό συνέβαινε υπήρχε η περίπτωση να υλοποιούνταν το έργο χωρίς να εκδοθεί καμία άλλη πράξη που να είναι δυνατόν να προσβληθεί δικαστικά.

Σημειώνουμε επίσης ότι η απένταξη των δυο έργων απ’ το φαστ τρακ δεν σημαίνει ότι τα έργα ματαιώνονται, αφού προφανώς τα έργα μπορούν να συνεχιστούν με τις συνήθεις μακρόσυρτες αδειοδοτικές διαδικασίες. Το ίδιο θα γίνονταν κι αν είχαμε κερδίσει τις δίκες στο ΣΤΕ. αφού αυτές αφορούσαν την υπαγωγή τους στο νόμο και μόνο. Σημαίνει όμως ότι πάνε πιο πίσω χρονικά και αυτό θα τα φέρει αντιμέτωπα με τη νέα πραγματικότητα που αναπτύσσεται πανευρωπαϊκά στο χώρο των ΑΠΕ: λιγότερες επιδοτήσεις, χαμηλότερες τιμές και ολοένα μεγαλύτερες αντιδράσει από τις τοπικές κοινωνίες.

Μπορεί εμείς να μην πετύχαμε την νομική ακύρωση του νόμου φαστ τρακ, αλλά αυτό οφείλει να το πράξει η σημερινή κυβέρνηση που τότε ως αντιπολίτευση τον είχε καταγγείλει ως αντισυνταγματικό.

Στην ουσία αυτό που κερδίσαμε με τη διαδικασία των προσφυγών είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση, η δραστηριοποίηση και συμμετοχή των κρητικών ενάντια στις βΑΠΕ από άκρη σε άκρη του νησιού, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και στην προσφυγή που καταθέσαμε για το υβριδικό τέρας της EDF, τη μεγαλειώδη πορεία κατά των βΑΠΕ στο Ρέθυμνο και σε κάθε άλλη εκδήλωση του Δικτύου.
Άλλωστε ο στόχος μας είναι πάντα η υπεράσπιση του τόπους μας από τα αρπακτικά της «πράσινης απάτης» με κάθε πρόσφορο μέσο, συμπεριλαμβανομένων και των προσφυγών στη δικαιοσύνη.

"google ad"

ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΕ

padyagobape@gmail.com
https://sites.google.com/site/pagkritiodyktioagonakatavape
http://www.facebook.com/pagkritiodyktioagonakatavape

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...