15.8 C
Chania
Tuesday, May 7, 2024

Το παιδί που κοιμόταν σε ένα βρώμικο στρώμα που επέπλεε σε ένα ποτάμι από πλαστικά σκουπίδια – Η φωτογραφία που κέρδισε βραβείο στο διαγωνισμό World Press Photo 2019

Ημερομηνία:

Της Ελένης Παπαγεωργίου

Με αυτή τη φωτογραφία ο Πορτογάλος φωτογράφος Μάριο Κρουζ κέρδισε βραβείο στο διαγωνισμό World Press Photo 2019. Στη φωτό βλέπουμε έναν μικρό φτωχοδιάβολο να κοιμάται πάνω σε βρώμικο στρώμα, περιτριγυρισμένος από σκουπίδια (κυρίως πλαστικά). Το ιδιαίτερο της ιστορίας πίσω από τη φωτογραφία είναι πως ο μικρός δεν κοιμάται μέσα σε κάποια χωματερή, αλλά πάνω σε ένα παχύ στρώμα σκουπιδιών που επιπλέει στο ποτάμι Pasig στη Μανίλα στις Φιλιππίνες. Είναι τόσο πυκνή η πλαστική ρύπανση στον ποταμό, έναν από τους πλέον ρυπασμένους στον κόσμο, που ο νεαρός δεν ανησυχεί μήπως βουλιάξει.

Έχει εκτιμηθεί πως ο Pasig δέχεται έως 63.000 τόνους πλαστικών σκουπιδιών κάθε χρόνο, τα οποία με τη σειρά τους καταλήγουν στον ωκεανό, επιβαρύνοντας τους θαλάσσιους οργανισμούς.

Όμως, βρισκόμαστε όπως είπαμε στη Μανίλα, μια μητρόπολη που κατοικείται από σχεδόν 23 εκ. ανθρώπους. Εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς αναγκάστηκαν να χτίσουν καλύβια, να ζήσουν σε φαβέλες κατά μήκος του ποταμού, για να στεγάσουν τη φτώχεια τους. Χωρίς νερό, χωρίς υποδομές, το ποτάμι είναι ο μοναδικός υποδοχέας λυμάτων και σκουπιδιών. Παρότι τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται μια προσπάθεια αποκατάστασης του ποταμού, θα περάσουν αρκετά χρόνια για να περιοριστεί η ρύπανση στην πηγή της.

Και όπως πάντα, αυτή η φωτό δείχνει μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Σε πάμπολλες ακόμα περιοχές ανά τον κόσμο, κυρίως της Ασίας και της Αφρικής, επικρατούν παρόμοιες συνθήκες. Πέρα από την ανάγκη δημιουργίας καλύτερων συνθηκών για τους ανθρώπους που ζουν κυριολεκτικά μέσα στα σκουπίδια, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ζητά επιτακτικά μέτρα για τον περιορισμό της πλαστικής ρύπανσης μιας και εκτιμάται πως αν δεν δράσουμε άμεσα, έως το 2050 θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά τεμάχια στη θάλασσα απ’ ό,τι ψάρια.

Εμείς οι ‘ανεπτυγμένοι’ στην Ευρώπη και την Β.Αμερική μπορεί να μην διαθέτουμε τέτοιους ποτάμιους σκουπιδότοπους, αλλά παραμένουμε μέρος του προβλήματος κι όχι της λύσης. Διότι δεν φτάνει που οι φτωχοδιάβολοι δεν μπορούν να διαχειριστούν τα δικά τους πλαστικά σκουπίδια, δέχονται κάθε χρόνο και τα δικά μας.

Για παράδειγμα, το 2015 οι ΗΠΑ ‘εξήγαγαν’ 2,05 εκ. τόνους πλαστικών σε φτωχές χώρες, υποτίθεται για ανακύκλωση, αλλά στην πραγματικότητα για δημιουργία πλαστικών χωματερών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υποβάθμιση της υγείας και του περιβάλλοντος στις χώρες υποδοχής. Μετά την απόφαση της Κίνας το 2017 να κλείσει τα σύνορά της σε εισαγωγές πλαστικής σαβούρας, η παγκόσμια αγορά στη διαχείριση σκουπιδιών ταρακουνήθηκε σοβαρά, αλλά δεν πτοήθηκε.

Βρέθηκαν γρήγορα νέοι τόποι προορισμού όπως οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία, το Βιετνάμ, μέχρι και η Τουρκία. Κι έτσι μπορούμε ευτυχισμένοι να καμωνόμαστε ότι προστατεύουμε το περιβάλλον, ενώ η πραγματικότητα είναι αρκετά θολή.

Δείτε τη φωτογραφία:

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Χαμάς αποδέχθηκε την πρόταση εκεχειρίας – Τι απαντά το Ισραήλ

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς επιβεβαίωσαν πως αποδέχθηκαν...

Σε Κρήτη και Αθήνα τα περισσότερα αδήλωτα όπλα – Ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο

Με εκατομμύρια όπλα, αρκετά εκ των οποίων είναι αδήλωτα, έχει...